Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβολές «Κινηματογραφώντας τους Συγγραφείς» στο Πλους

κινηματογραφώντας τους συγγραφείς
28 Nov 2017 / 07:57
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κινηματογραφώντας τους Συγγραφείς, προβολές Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου από το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στο καφέ - βιβλιοπωλείο Πλους. Ν. Θεοτόκη 91, είσοδος ελεύθερη.

Πρόγραμμα:
Δευτέρα 04/12: Quills, του Phillip Kaufman
Το Quills, σε σκηνοθεσία Philip Kaufman, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου θατρικού έργου του Doug Wright, ο οποίος επίσης έγραψε το σενάριο της ταινίας, εμπνευσμένος από την ζωή και το έργου του Γάλλου συγγραφέα και φιλόσοφου Μαρκήσιου Ντε Σαντ. Η ταινία αναφέρεται στα τελευταία χρόνια του Ντε Σαντ στο ψυχιατρικό άσυλο Charenton. Έχοντας περισσότερο ως στόχο την παρουσιάση της ελευθεριακής σκέψης του Ντε Σαντ και την αντίδραση των θεσμών της εποχής σε αυτή, το Quills δεν αποτελεί μια ιστορικά πιστή βιογραφία του συγγραφέα, αλλά μια προσπάθεια αναφοράς στα φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα που τίθενται με το έργο του, διερευνώντας την σχέση μεταξύ θεμάτων όπως η λογοκρισία, η πορνογραφία, η σεξουαλικότητα, η τέχνη, η ψυχική ασθένεια και θρησκεία. Η ταινία προτάθηκε για τρία Oscar (καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου, για τον Goeffrey Rush, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και ενδυματολογίας).
Δευτέρα 11/12: Καβάφης, του Γιάννη Σμαραγδή
Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1933, ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης (Δημήτρης Καταλειφός) πεθαίνει στο νοσοκομείο. Ένας νεαρός θαυμαστής του, που θέλει να γράψει τη βιογραφία του, σημειώνει τα τελευταία του λόγια. Από εκεί αρχίζει μια αναδρομή στη ζωή και την πορεία του ποιητή. Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, μεγάλωσε κάτω από τη σκιά της μητέρας του (Μάγια Λυμπεροπούλου) η οποία τον υπεραγαπούσε. Έζησαν άνετη ζωή μέχρι την ημέρα της εξέγερσης των Αράβων, που τους ανάγκασε να καταφύγουν στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, ο νεαρός ποιητής ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μεγάλη και πλούσια οικογενειακή παράδοσή του και πρωτοαισθάνθηκε την ομοφυλόφιλη κλίση του. Με την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια, η οικογένειά του έχασε την περιουσία της και ο ίδιος αναγκάστηκε να εργασθεί στη Βρετανική Εταιρεία Υδάτων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Δύο συμβάντα τον πόνεσαν περισσότερο και σημάδεψαν τη ζωή του: ο θάνατος της μητέρας του και η απόρριψή του από τον νεαρό ποιητή Μαυρουδή, με τον οποίο ήταν ερωτευμένος.
Δευτέρα 18/12: The Hours, του Stephen Daldry
Οι Ώρες (The Hours) είναι αμερικανική/βρετανική δραματική ταινία παραγωγής 2002 σε σκηνοθεσία Stephen Daldry. Το σενάριο έγραψε ο David Hare και είναι βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ, ομότιτλο μυθιστόρημα του Michael Cunningham. Πρωταγωνιστούν οι Meryl Streep, Julianne Moore και Nicole Kidman. Η ταινία αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, σε διαφορετικές εποχές, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται από το βιβλίο Mrs. Dalloway της Virginia Woolf. Οι τρεις γυναίκες είναι η Κλαρίσα Βόγκαν, μια Νεοϋορκέζα που ετοιμάζει ένα πάρτι για τον άρρωστο φίλο της που πάσχει από aids, το 2001, η Λόρα Μπράουν, μια έγκυος νοικοκυρά που ζει στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του '50, εγκλωβισμένη σε ένα γάμο που την κάνει δυστυχισμένη και η Virginia Woolf στην Αγγλία της δεκαετίας του '20, που προσπαθεί να γράψει το βιβλίο της, ενώ παλεύει να ξεπεράσει την κατάθλιψη. Η ταινία απέσπασε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ed Harris, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Moore, κερδίζοντας εκείνο του Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Kidman.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.