Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μουσικό αρχείο του Αθανάσιου Ραψομανίκη στο Ωδείο Κέρκυρας

αρχείο Αθανάσιου Ραψομανίκη
28 Nov 2017 / 07:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα σημαντικότατο μουσικό αρχείο περιήλθε στο Ωδείο Κέρκυρας, το αρχείο του καθηγητή μουσικής και μαέστρου Αθανάσιου Ραψομανίκη.

Ο Αθανάσιος Ραψομανίκης (1890–1974), ήταν ένας από τους πρώτους πτυχιούχους του Ωδείου Κερκύρας. Καθηγητής Μουσικής σε Γυμνάσια της Κέρκυρας αλλά και στο Ωδείο Κερκύρας. Υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον τομέα της χορωδιακής μουσικής. Μαέστρος της Χορωδίας του «Ωδικού Συλλόγου Ποταμού» καθώς επίσης και σε άλλες χορωδίες τις οποίες και ίδρυσε. Υπηρέτησε με πάθος την Χορωδία του Αγίου Σπυρίδωνα αφού υπήρξε μέλος της για σαράντα χρόνια τόσο ως χορωδός όσο και ως μαέστρος.
Το μουσικό αυτό αρχείο εμπεριέχει σημαντικότατα έργα Επτανησιακής Μουσικής όσο και της Κερκυραϊκής ψαλτικής παράδοσης. Πολλά οπερατικά αποσπάσματα αλλά και τραγούδια Ιταλών κυρίως συνθετών, συμπληρώνουν το πλουσιότατο, κυρίως χορωδιακό, αρχείο.
Το ανεκτίμητο αυτό αρχείο δώρισε στο Ωδείο Κερκύρας η αείμνηστη Σοφία Σκαφιδά - Ράλλη, εγγονή του Αθανάσιου Ραψομανίκη, που έφυγε πολύ πρόσφατα από κοντά μας δίχως να προλάβει να δει το παρόν ευχαριστήριο.  Το Ωδείο Κερκύρας ευχαριστεί τους γονείς της εκλιπούσης, κύριο Αλέξανδρο Σκαφιδά και κυρία Μαρία Ραψομανίκη – Σκαφιδά για όλες τις πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αθανάσιου Ραψομανίκη. Ευχαριστεί επίσης θερμά τον κύριο Γιάννη Καλαϊτζόγλου για την μεσολάβηση του ώστε το αρχείο να δοθεί στο Ωδείο Κερκύρας.
Το Ωδείο Κερκύρας περιέλαβε την Σοφία Σκαφιδά – Ράλλη στους Δωρητές του Ωδείου μας και αποφάσισε την αναγραφή του ονόματος της, στον πίνακα  Δωρητών του. Η φωτογραφία του Αθανάσιου Ραψομανίκη, που δόθηκε από την οικογένεια, θα τοποθετηθεί στους χώρους του Ωδείου. 
 
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
 Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας
  Γεώργιος Χυτήρης                                     Αρσένιος Γρίμμας