Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι προβλέπεται στον επικαιροποιημένο Κανονισμό για την έκθεση εμπορευμάτων

Κανονισμός
09 Απριλίου 2016 / 12:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανταποκρινόμενοι στο ενδιαφέρον των αναγνωστών δημοσιεύουμε σήμερα το τμήμα του προσφάτως εγκεκριμένου από το ΚΑΣ, Κανονισμού αστικής λειτουργίας της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, που αναφέρεται στην έκθεση των εμπορευμάτων.

Οι άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με σκοπό την έκθεση εμπορευμάτων, χορηγούνται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και να αναδεικνύεται η πολιτιστική της αξία. Για τη χορήγηση της άδειας προαπαιτείται η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εκεί όπου επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης, κατά περίπτωση, θα είναι δυνατόν να παραχωρηθεί λωρίδα κυμαινόμενου πλάτους από 0,50 μέχρι 0,30 μ. από την πρόσοψη του κτηρίου, εφόσον το κατάστημα δε διαθέτει καθόλου προθήκη (βιτρίνα), ανάλογα με το πλάτος του δρόμου, ως εξής:
√ Για πλάτος δρόμου έως 5,00μ.: παραχωρούμενη λωρίδα πλάτους 30 εκ.
√ Για πλάτος δρόμου πάνω από 5,00μ.: παραχωρούμενη λωρίδα πλάτους 50 εκ.
Κατάστημα που δε διαθέτει καθόλου προθήκη (βιτρίνα) είναι εκείνο που έχει μόνο μία θύρα εισόδου και κανένα άλλο άνοιγμα προς το δημόσιο δρόμο. Η παραχωρούμενη λωρίδα δεν επιτρέπεται να βρίσκεται εκτός των ορίων της πρόσοψης του καταστήματος.
Το μήκος της παραχωρούμενης λωρίδας είναι ίσο με τη πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου, εφόσον δεν υφίστανται άλλοι περιορισμοί για την τοποθέτηση του εκθετηρίου. Σε περίπτωση ύπαρξης στοάς, ως πλάτος δρόμου υπολογίζεται το καθαρό πλάτος της στοάς χωρίς τις κολώνες, ενώ το παραχωρούμενοπλάτος υπολογίζεται από την εσωτερική της στοάς όψη του καταστήματος και με την προϋπόθεση ότι από το συνολικό πλάτος της στοάς απομένει τουλάχιστον 1,50 μ. ελεύθερο για την κίνηση των πεζών.
Μέσα στην παραχωρούμενη κατά τα ανωτέρω λωρίδα κοινόχρηστου χώρου, η οποία παραχωρείται μόνο στα καταστήματα που δε διαθέτουν καθόλου προθήκη (βιτρίνα), επιτρέπεται η τοποθέτηση ή μίας κατασκευής ξύλινων ραφιών ή ενός ξύλινου πάγκου, ανά κατάστημα. Το ύψος του ξύλινου ραφιού δε θα ξεπερνάει το 1,80 μ. ενώ το ύψος του ξύλινου πάγκου το 1,04 μ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος του ξύλινου πάγκου είναι τα 2,04 μ. και το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος τα 0,30 μ. Η κατασκευή θα απομακρύνεται τις ώρες που το κατάστημα είναι κλειστό. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στην τοιχοποιία του κτιρίου ή στο δάπεδο του δημόσιου χώρου (διάνοιξη οπών, καταστροφή ή κάλυψη μορφολογικών στοιχείων, τοποθέτηση οποιασδήποτε μόνιμης ή μη κατασκευής κλπ). Η κατασκευή θα είναι καλαίσθητη και διακριτική, από ξύλο, βαμμένο σε χρώμα συμβατό με τους λοιπούς χρωματισμούς της πρόσοψης του κτηρίου.
Για τα καταστήματα πώλησης οπωροκηπευτικών (μανάβικα) η παραχωρούμενη λωρίδα μπορεί να φτάσει μέχρι 80 εκ. εφόσον διατηρούνται τα σύμφωνα με το νόμο πλάτη των οδών για την ελεύθερη διέλευση των πεζών και των οχημάτων ανάγκης και κατόπιν άδειας από τις κατά το νόμο αρμόδιες Υπηρεσίες. Επίσης, δεν ισχύει η απαγόρευση μη ύπαρξης προθήκης ως προϋπόθεση για τη τοποθέτηση ξύλινων ραφιών και ξύλινων πάγκων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και περισσότεροι από ένας πάγκοι ανά κατάστημα. Για τον τρόπο έκθεσης των οπωροκηπευτικών και τον απαιτούμενο εξοπλισμό στον παραχωρούμενο χώρο θα εκδίδεται άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Τα in & out
 
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στην παραχωρούμενη λωρίδα η τοποθέτηση ψυγείων και ψυχωμένων πάγκων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα βρίσκονται εντός της οικοδομικής γραμμής και σε καμία περίπτωση δε θα προεξέχουν από αυτή.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στην παραχωρούμενη λωρίδα η επί του δαπέδου κατασκευή ή τοποθέτηση παταριού ή άλλων κατασκευών ανεξάρτητων από το εγκεκριμένο στοιχείο έκθεσης εμπορευμάτων.
α) Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων για έκθεση εμπορευμάτων των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση χρήσης, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη με απόφαση του δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο, ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.
β) Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση του χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση για όμοια χρήση.
Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το δήμο ή τις αστυνομικές αρχές. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ' υποτροπή, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται μέχρι και δύο φορές και αν διαπιστωθεί για τρίτη φορά αυθαίρετη χρήση, ο δήμος με συνεργείο του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, δυνάμενος να ζητήσει για το σκοπό αυτόν τη συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής. Τα αντικείμενα καταγράφονται σε ειδική κατάσταση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου και δεν επιστρέφονται εάν δεν καταβληθεί, ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, το οποίο καθορίζεται με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης. Αν το ανωτέρω ειδικό πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημέρα της αφαίρεσης, τα είδη κατάσχονται και δύναται να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από το δήμο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 199 του ν. 3463/2006. (άρθρο 13 παρ.8 του Β.Δ 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/80 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε εκ νέου από την παρ. 5 του άρθρου 26 Ν. 1828/1989, ΦΕΚ 2/1989 τεύχος Α') και τροποποιήθηκε από το το άρθρο 6 του Ν. 1900/1990, ΦΕΚ 125/1990 τεύχος Α', και αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 50 του Ν.4257/14).
Στις περιπτώσεις καταστημάτων που μπορούν να δοθούν άδειες, πρέπει: να μην υπάρχουν οφειλές από τέλη κοινόχρηστων χώρων ( άρθρο 285, Ν. 3463/06) οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν ταμειακή απόδειξη.