Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιέρωμα της επιτροπής ισότητας στην Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

επιτροπή ισότητας
24 Nov 2017 / 13:09

Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η επιτροπή ισότητας της ΠΙΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Την Παρασκευή έδωσαν συνέντευξη τύπουι, με αφορμή την παγκόσμια  ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και το μέλος της περιφερειακής επιτροπής ισότητας και περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Μοσχάτ.

Η κα Πανδή συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
¨Στις 25 Νοέμβρη του 1960 τρεις αδελφές από τη Δομινικανή  Δημοκρατία συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν από το δικτάτορα Τρουχίλο για τις πολιτικές τους εναντιώσεις στο απολυταρχικό καθεστώς που επέβαλε.
Το 1981 διάφορες γυναικείες οργανώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη τους  καθιέρωσαν την 25η Νοέμβρη, ημέρα κατά της βίας των γυναικών ενώ 10 χρόνια αργότερα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την ημέρα αυτή ως παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 17 εκατομμύρια γυναίκες ετησίως έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική βία.
Στη χώρα μας περίπου 5.000 ετησίως είναι τα θύματα, αλλά πιστοποιημένα μόνο 150, λόγω ελλείψεως ιατροδικαστικών δομών, σύμφωνα με τα στοιχεία της  ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας.
Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομική εξάρτηση των γυναικών.
Η ισότητα των δυο φύλων στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν πρέπει να επιβάλλεται με υποχρεωτική ποσόστωση αλλά μέσω της εκπαίδευσης και της αλλαγής νοοτροπίας.
Συμμετέχουμε σε φορείς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς ,πολιτικούς και
ενδιαφερόμαστε για τα εξέλιξη της κοινωνίας μας¨.
Το μέλος της επιτροπής ισότητας  και περιφερειακή σύμβουλος Μαρίνα Μοσχάτ υπογράμμισε ότι ¨οι αριθμοί και τα στοιχεία που δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πως στις μέρες μας οι γυναίκες εξακολουθούν να παλεύουν για τα δικαιώματα τους. Γυναίκες ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης, βιάζονται, εξαναγκάζονται να μένουν στο περιθώριο, υποφέρουν, υπομένουν, διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η επιτροπή ισότητας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - αφιέρωμα στις γυναίκες που προσπαθούν βήμα-βήμα να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται στην εκπαίδευση, στην κοινωνία, στην εργασία, στον έρωτα, στις θέσεις ευθύνης.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 27/11 στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου όπου θα προβληθεί η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Γρηγόρη Βαρδαρινού Noir Project, που πραγματεύεται την οικογενειακή βία, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από την γενική γραμματέα ισότητας των φύλλων Φωτεινή Κούβελα.