Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Όχι άλλα λάθη» η έκκληση Στ. Κοντονη στο Δήμαρχο Ζακύνθου για τα σκουπίδια

Ζάκυνθος
23 Nov 2017 / 12:08

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με την έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή προς το Δήμαρχο να μην γίνουν άλλα λάθη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Με την έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή προς το Δήμαρχο να μην γίνουν άλλα λάθη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα “Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον” που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα του νησιού.
Επίσης κάλεσε τον κ. Κολοκοτσά και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Παραλαβής του Εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και να μην ζήσει η Ζάκυνθος ξανά το ίδιο πρόβλημα.

“Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα”
Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 18.000.000€ που δόθηκε στο Δήμο Ζακύνθου από την κυβέρνηση, παρακάμπτοντας άλλα πιο “ώριμα έργα” στη χώρα προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυση του προβλήματος.
“Η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρέωσή της την εξήντλησε και μάλιστα σε χρόνο που κανείς δεν το πίστευε. Και όχι μόνο την εξήντλησε, πήρε ένα έργο μεσαίας ωρίμανσης, και το τοποθέτησε δεύτερο κατά προτεραιότητα σε έργα πανελλαδικής κλίμακας. Ακριβώς διότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο στην Ζάκυνθο με τα σκουπίδια. Ότι ήταν να κάνει η κυβέρνηση το έκανε. Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, θα το δρομολογήσουμε και αυτό. Η Ζάκυνθος δεν έχει την πολυτέλεια, δεύτερο χειμώνα να βιώσει αυτό που βίωσε πέρυσι. Είναι ντροπή για τον τόπο, ντροπή για τον πολιτισμό μας και ελπίζω αυτή την φορά, όσα ακούω σε δημόσιες δηλώσεις να υλοποιηθούν”, ανέφερε στην Ομιλία του.

“Τελειώνετε με αυτή την ιστορία”
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου κάλεσε τον Δήμαρχο να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσαρμοστεί με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Παραλαβής του Εξοπλισμού της ενδιάμεσης λύσης, καθόσον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και επομένως θα πρέπει άμεσα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
“Θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Εάν η Επιτροπή Παραλαβής των μηχανημάτων, λειτουργίας της ενδιάμεσης λύσης, έχει αντιρρήσεις, πρέπει αμέσως η δημοτική αρχή να πάρει μέτρα και να προσαρμοστεί σε αυτά που της ορίζει, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου”, δήλωσε ο κ. Κοντονής ενώ αναφερόμενος στην επιλογή χωροθέτησης και πως φτάσαμε εδώ πρόσθεσε “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η δημοτική αρχή αποφάσισε την χωροθέτηση αυτής της δραστηριότητας στην περιοχή του Βραχίωνα. Ήμουν ο πρώτος που είπα ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θέτει αυξημένους όρους προστασίας για την περιοχή, διότι με βάση αυτά που είχαν προδιαγράψει οι προηγούμενοι εκεί θα γινόταν περιβαλλοντικό έγκλημα, είπαμε να ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία και επίσης η χρηματοδότηση. Και δημιουργήθηκε το πρόβλημα αυτό, εξαιτίας της απόφασης του προηγούμενου αντιπεριφερειάρχη να κλείσει τον χώρο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, χωρίς να έχει βρει λύση για τα περεταίρω. Και μας κάνει και κριτική. Και στον Περιφερειάρχη και στην Κυβέρνηση”.

 

Και η… ευχή του Υπουργού
Ευχόμενος να γίνουν όλα και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, να υλοποιηθούν καθόσον άλλο περιθώριο δεν υπάρχει για τη Ζάκυνθο έκανε έκκληση στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, ενώ πρόσθεσε “θέλω λοιπόν να πω, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάνω έκκληση να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για να μην ζήσει η Ζάκυνθος το ίδιο πρόβλημα. Αλλά εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, θα πρέπει να τελειώνετε και θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Σας τονίζω και πάλι, εάν η Επιτροπή Παραλαβής έχει ενστάσεις για τις προδιαγραφές των μηχανημάτων θα πρέπει να προσαρμόσετε τις ενέργειες σας, σε αυτό που λέει η επιτροπή”.

Αποφασισμένοι να συστρατευθούν
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή εκδήλωση με θέμα “Τοπική Ανάπτυξη και Περιβάλλον” ενόψει της διοργάνωσης του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που θα λάβει χώρα στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Κέρκυρα παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Εκείνο που έγινε απόλυτα σαφές ήταν η διάθεση και πρόθεση όλων -Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου, Παραγωγικών Φορέων και τοπικής κοινωνίας- να συστρατευθούν για να γυρίσει σελίδα στον τομέας της ανάπτυξης το νησί. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση στην έναρξη της εκδήλωσης από τον Ειδικό Σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου Τζανέτο Πομόνη ο οποίος στάθηκε στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν. Σε αυτή κατατέθηκαν οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος με σκοπό την σύνθεση και διατύπωση αναπτυξιακής πρότασης για την Ζάκυνθο μεν ένα κοινό στόχο, την ανάπτυξη, άρα και βελτίωση της Ζακύνθου.
Στη συνέχεια αναγνώστηκε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου ο οποίος λόγω προσωπικού ζητήματος δεν μπόρεσε να παραστεί και εστίασε στην ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη της τουριστικής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Έκανε, μάλιστα, εκτενή αναφορά σε τομείς και δράσεις όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο βιολογικός, η υδροδότηση, το οδικό δίκτυο, το λιμάνι των Βολιμών, ο πρωτογενής τομέας, η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, ο πολιτισμός κ.α. και στο τι έχει προσφέρει ως έργο ή χρηματοδότηση η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

 

Η πρόταση του Δήμου
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Ζακύνθου αφού εξέφρασε την πρόθεση να συνεργαστεί με την περιφέρεια και κάθε άλλο θεσμικό Φορέα για την ανάπτυξη του τόπου, αναφέρθηκε στον πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει και υποβάλει και ο οποίος περιέχει έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση-αποχέτευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και της εναλλακτικές μορφές του.

Τουρισμός και υποδομές
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα Ιόνια Νησιά και δη η Ζάκυνθος αναδείχτηκαν “πρωταθλητές” σε πανελλήνιο επίπεδο, για μια ακόμα φορά στα τουριστικά χρονικά, το πρώτο εννιάμηνο του 2017, στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, η Ζάκυνθος είχε καταγράψει αυξηση σε σχέση με πέρυσι 14,8%. Τα πλέον ενδιαφέροντα “ποιοτικά στοιχεία”, είναι ότι παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισθητή αύξηση και στα έσοδα σύμφωνα με την Έκθεση της Τ.τ.Ε..
Για τον κ. Γαλιατσάτο δεν είναι αρκετό αυτό αν θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη αφού θα πρέπει στον αντίποδα να υπάρχουν σωστές και σοβαρές υποδομές, όχι μόνο ως κτήρια αλλά και ως παροχές καθημερινότητας, αλλά και ενισχυμένος πρωτογενής τομέας.

Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρείν
Στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα εστίασε την τοποθέτησή του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μπάστας ο οποίος μέσα από μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση σε ζητήματα οικονομίας, ΑΕΠ, ελκυστικότητας και ανάπτυξης κατάστησε σαφές πως είναι δυνατόν να υπάρξει αλλαγή σελίδας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

“Ώρα ευθύνης και αποφάσεων”
Τέλος στην Ομιλία του ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν μετά το συνέδριο αλλά και για την δέσμευση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει άμεσα τους στόχους που τέθηκαν.
Έθεσε το ρητορικό ερώτημα, γιατί νέα αναπτυξιακή στρατηγική και όχι παλιά, διότι η προηγούμενη απέτυχε και πρόσθεσε “για να ακολουθήσουμε την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, όλοι οι φορείς πρέπει να συμφωνήσουμε για την ανάπτυξη και όχι να το αποφασίσουμε όταν βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Επίσης, το μοντέλο του “ζητάμε από την κυβέρνηση να μας φτιάξει το οτιδήποτε” ανήκει στην δεκαετία του 1960 και όχι στο 2017. Η ανάπτυξη δεν σχεδιάζεται κεντρικά από την Κυβέρνηση, αλλά από τις τοπικές κοινωνίες. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον παραγωγικό τομέα”.
Κάλεσε τους παριστάμενους να αξιοποιήσουν την έρευνα και την καινοτομία που συνδυάζεται με την επιχειρηματικότητα, να αξιοποιήσουν τον συνεργατισμό και τον συνεταιρισμό στη σωστή τους διάσταση, να αναπτύξουν τον πρωτογενή τομέα και να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους.

Ερευνητικό κέντρο και
Ειδικό Γυμνάσιο στο νησί

Από τις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης εκτός από τις διαπιστώσεις, την κριτική, τις προτάσεις και τις αποφάσεις, δεν θα μπορούσαν παρά να λείψουν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ειδικά για τη Ζάκυνθο.
Μεταξύ των όσων ανέφερε ο κ. Κοντονής εκείνα που ξεχώρισαν ήταν α) η ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου ως ελάχιστη αναγνώριση του ρόλου των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, β) η μετά την ενοποίηση Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου περι το ΕΘΠΖ με προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία να καταστεί το νησί επίκεντρο της μεσογειακής λεκάνης και γ) οι προσπάθειες διατήρησης και των δυο Κατευθύνσεων του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο. 

Πηγή: Imerazante.gr