Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλήθειες

Χρυσόστομος Μπούκας
22 Nov 2017 / 13:25

Χρυσόστομος Μπούκας, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών

Δημοσιοποιήθηκε ότι αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου πήγε στην Αθήνα για τη διεκδίκηση ίδρυσης και διατήρησης κρατικών δομών στα όρια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Σε ό,τι μας αφορά, υποστηρίχθηκε από την αντιπροσωπεία η δημιουργία αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και αυτόνομου κέντρου ΕΚΑΒ με έδρα την Κέρκυρα.
Είναι ένα κατ’ αρχήν, θετικό βήμα ο συντονισμός πολιτικών δυνάμεων του τόπου σε κατεύθυνση δίκαιων λαϊκών αιτημάτων, έστω και αν μερικοί εξ αυτών που σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι των αγώνων, λοιδορούσαν στο πρόσφατο παρελθόν την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών.
Για μια ακόμα φορά σήμερα θα πούμε αλήθειες στον Επτανήσιο Λαό:
1ον. Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί για όσα αφαιρέθηκαν από το Λαό και σήμερα -ίσως- επιστραφούν. Τόσο το ΠΕΣΥ, όσο και το ΕΚΑΒ τα είχαμε και μας τα αφαίρεσαν.
2ον. Εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε για ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων. Αν πρόκειται να δημιουργήσουν ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα το οποίο θα ελέγχουν με διορισμένους υπάκουους, και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη.
3ον. Απαιτούμε, γιατί το δικαιούμαστε, να ορίζουμε τις τύχες του τόπου μόνοι μας. Γιατί έχουμε γνώση καλύτερη παντός άλλου για τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας. Ταυτόχρονα είμαστε ικανοί για ελέγχους, βελτιώσεις και συνεχή αξιολόγηση των δομών υγείας στον τόπο μας.
4ον. Αγωνιζόμαστε για αιρετό διοικητή του ΠΕΣΥ από το Λαό των Ιονίων Νήσων και αιρετούς Διοικητές Νοσοκομείων από τα Δημοτικά Συμβούλια.
5ον. Το δημόσιο σύστημα υγείας χρηματοδοτείται από το Λαό και στο Λαό πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Έτσι μόνον ο πολίτης μαθαίνει την αλήθεια, τα προβλήματα και τις προσπάθειες.
6ον. Δεν είναι δυνατόν η λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας να επιβαρύνεται, το προσωπικό να μειώνεται, η χρηματοδότηση χρόνο με το χρόνο να μειώνεται και να παρουσιάζεται η μαγική εικόνα βελτίωσης της παρεχόμενης υγείας.
7ΟΝ. Ένα αυτοδιοικούμενο σύστημα υγείας, εκμεταλλεύεται πλήρως Ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμισή του. Σήμερα, ποιος κάνει έλεγχο; Ποιος λογοδοτεί; Ποιος κρίνεται και από ποιον;
8ον. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεται κλείσιμο κλινικών σε βάρος της υγείας των πολιτών (λειτουργική ενοποίηση το λένε), να υπάρχουν παρανομίες που κρύβονται και εμείς να πανηγυρίζουμε.     
9ον. Νομοθετούν για δήθεν ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στηρίζονται σε χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ που σήμερα ίσως υπάρχουν, αύριο δεν τις εγγυάται κανείς. Απαιτούμε τη ζωή μας που πληρώνουμε ακριβά, όχι μια δανεική ζωή με ανασφάλεια.
10ον. Οι εργαζόμενοι κράτησαν στις πλάτες τους το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στα πέτρινα χρόνια της πατρίδας μας. Είναι τίμιοι και αγωνιστές στη μέγιστη πλειοψηφία τους. Οι πολιτικοί παίρνουν μίζες, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, όχι οι γιατροί που ο υπουργός θέλει να απαξιώσει για να αποκρύψει δικές του αδυναμίες και παραλήψεις.
11ον. Οι εργαζόμενοι, έχουν αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπουν σε κανένα πολιτικό σύστημα, να διαλύει τη ζωή τους με εφευρήματα ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας για να εκπληρώσουν τις εντολές του κεφαλαίου. Η ζωή μας ανήκει. Δεν σας τη χαρίζουμε.
12ον. Τέλος, αν το δημόσιο σύστημα δεν χρηματοδοτηθεί γενναία από τον ιδρώτα και το μόχθο του εργαζόμενου Λαού, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Θα συνεχίσουμε τον κατήφορο χωρίς φρένα.
Αυτές είναι οι απόλυτες και μοναδικές αλήθειες. Έχει κανείς αντίρρηση; Αν όχι, τότε αυτές πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις των τοπικών πολιτικών αντιπροσώπων. Μπορούν; Θέλουν;
Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε υγιές αγωνιστικό κομμάτι του Λαού. Όσες επιθέσεις και αν δεχθούμε, από κολαούζους του συστήματος, είμαστε εδώ, όρθιοι και αγωνιστές.
Το ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι σκληρός και άνισος, αλλά θα νικήσουμε, γιατί έχουμε δίκιο και υπερασπιζόμαστε τα ιερά και αναφαίρετα δίκαια του Λαού.
 
                                                                                                        Κέρκυρα  20/11/2017
 
Μπούκας Χρυσόστομος
         Πρόεδρος