Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές λόγω κακοκαιρίας

καιρικά φαινόμενα
18 Nov 2017 / 10:40

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Οι προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο, κινητοποίησαν όλες τις αρχές,

υπηρεσίες και φορείς που συμμετείχαν στη χθεσινή σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου υπο το Δήμαρχο Παυλο Κολοκοτσά. 
 
Εκεί, αφού αναλώθηκε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο πρόβλημα των σκουπιδιών και στο γεγονός της υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την πολιτεία με σκοπό τη δημιουργία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ωστόσο έθεσε το μηχανισμό του Δήμου σε πλήρη επιφυλακή καθώς και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για την παρέμβαση σε οτιδήποτε έκτακτο συμβεί.

Οι Ειδικοί:
 
Όπως δήλωσε στην εκπομπή “Χαμηλή Πτήση” του ΙΟΝΙΑΝ ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Τεχνολογίας & Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τάσος Καλημέρης το βαρομετρικό χαμηλό σύστημα, το οποίο πρόκειται από σήμερα να επισκεφτεί το Ιόνιο, δεν πρέπει να συγχέεται επ’ ουδενί λόγου με κάποια ειδική κατηγορία βαρομετρικού, τύπου όπως αυτό του μεσογειακού τυφώνα. Ο χαρακτηρισμός αυτού του συστήματος ως κυκλώνα, δεν εννοεί ότι έχει κάποια ιδιαίτερη δομή ή κάτι ξεχωριστό. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάτι ιδιαίτερο, πρόκειται βέβαια για ένα ενισχυμένο βαρομετρικό, το οποίο μπαίνοντας στο Ιόνιο, αναμένεται να βαθύνει, να ενισχυθεί λίγο αλλά και να επιβραδυνθεί η πορεία του.
“Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν τυπικές, λόγω του ότι μέχρι να περάσει αυτό το σύστημα και να βρεθεί πάνω από την Κρήτη, θα δημιουργεί ισχυρούς νότιους ανέμους, τον κλασικό σιρόκο, που γνωρίζουμε σε όλη την κεντρική Μεσόγειο, ο οποίος ειδικά την Παρασκευή το πρωί θα κάνει έντονη την εμφάνισή του στο Ιόνιο, στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου μέχρι και την Κεφαλονιά όπου θα έχουμε και τα γνωστά τοπικά φαινόμενα, τοπικές ενισχύσεις του σιρόκο στην παράκτια ζώνη και δε θα πρέπει κανείς να εκπλαγεί αν δει ανέμους τοπικά 9,10 και 11 μποφόρ στα πελάγη” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις
Από τη μεριά του, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ενημερώνει πως “σύμφωνα με το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ. και το οποίο ισχύει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, θα επικρατήσουν στο νησί μας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. Ως εκ τούτου, προτείνεται σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον αντιληφθούν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και έντονους ανέμους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων. Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης”.

Έκκληση στους δημότες
Λόγω της συνεχιζόμενης διάρκειας των  επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της περιορισμένης – για τους γνωστούς λόγους – αποκομιδής των απορριμμάτων, ο δήμος ευχαριστεί θερμά τους πολίτες για την κατανόηση και τη βοήθειά τους, ενώ παράλληλα τους καλεί να μην βγάζουν απορρίμματα και ογκώδη στους δρόμους διαβεβαιώνοντάς τους πως “καταβάλoνται τεράστιες προσπάθειες με ελάχιστους πόρους από την Πολιτεία και με όσα μέσα διαθέτουμε προετοιμαζόμαστε και κατασκευάζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται, με μέριμνα πάντα του Δήμου μας. Ο εφιάλτης των απορριμμάτων που συνεχώς και για μία δεκαετία ταλαιπωρεί και δυσφημεί την Ζάκυνθο παρά τις Κασσάνδρες και τις ενέργειες ανεγκέφαλων που θέλουν μόνο το κακό της Ζακύνθου, τελειώνει”.

Πηγή: imerazante.gr