Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η τιμητική έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Αργαλιά (1912-2005)

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
14 Nov 2017 / 10:44

Για πρώτη φορά όμως σε αυτή την έκθεση, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του εικαστικού έργου του. Μέσα από τις ακουαρέλες του, ο Ιωάννης Αργαλιάς κατέγραφε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, καθώς επίσης εικόνες από την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της, όπως τους γνώρισε ο ίδιος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά τη διάρκεια της ζωή του, ο ίδιος είχε τιμηθεί πολλές φορές για το μουσικό του έργο, με βραβεία και τίτλους από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, τη Φιλαρμονική Γαστουρίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο μάλιστα δώρισε σημαντικό τμήμα του αρχείου του. Για πρώτη φορά όμως σε αυτή την έκθεση, γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης του εικαστικού έργου του. Μέσα από τις ακουαρέλες του, ο Ιωάννης Αργαλιάς κατέγραφε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, καθώς επίσης εικόνες από την Κέρκυρα και τους ανθρώπους της, όπως τους γνώρισε ο ίδιος. Σε νεαρή ηλικία μάλιστα ξεκίνησε να φοιτά στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας, με δασκάλους το Γεώργιο Σαμαρτζή και τον Ανδρέα Βρανά.
Μέσα από τις εισηγήσεις τους, τόσο ο Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, πρόεδρος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, όσο και η κόρη του Ιωάννη Αργαλιά, Μάγδα Μελίδη, και ο δισέγγονός του Γιώργος Λάμπρου, προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Η συντονίστρια της εκδήλωσης Σοφία Αγαθονικοπούλου-Βραδή ανέγνωσε επίσης ένα γράμμα από κάποιον εξ αγχιστείας συγγενή του Ιωάννη Αργαλιά, ο οποίος περιέγραφε τη γνωριμία τους. Από τις αφηγήσεις και τη μελέτη του βιογραφικού του, προκύπτει ότι ήταν ένας άνθρωπος που έζησε μια γεμάτη ζωή, που προσέφερε απλόχερα την αγάπη και τις γνώσεις του στους ανθρώπους γύρω του.
Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά ένα σύνολο χάλκινων πνευστών από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, το οποίο παρουσίασε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια του Ιωάννη Αργαλιά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σπύρου Θύμη. Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με την τελευταία συνέντευξη του καλλιτέχνη στον Νίκο Βουτυρά.
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 22 Δεκεμβρίου 2017 και είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-14.00 και 18.00-21.00.