Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίτιμος Δημότης Κέρκυρας ο Αλέκος Φασιανός (video-photos)

Αλέκος Φασιανός
12 Nov 2017 / 11:50
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίτιμος δημότης Κέρκυρας αναγορεύθηκε ο σπουδαίος εικαστικός Αλέκος Φασιανός από το Δήμο Κέρκυρας στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε τελετή, του απονεμήθηκε επίσης από τον Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο, το Αργυρό Μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης και του Καλλιτεχνικού Διπλώματος. Παρευρέθηκε ο σπουδαίος Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και άλλοι.




Παράλληλα, εγκαινιάστηκε στον ιστορικό χώρο του παλαιού δημαρχείου η Έκθεση Χειροποίητων Βιβλίων  “Διά χειρός Αλέκου Φασιανού”. 
41 χειροποίητα, συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, μεικτές τεχνικές και κολάζ) από τις συλλογές της “Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου – Ι.Π. Μεσολογγίου”, φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα.

Βιβλία που εικονογραφήθηκαν την περίοδο 1973 – 2013 και τα οποία κοσμούνται με πάνω από 200 χειροποίητα έργα του Αλέκου Φασιανού, μεταξύ των οποίων και 7 σπάνιες μονογραφίες του καλλιτέχνη.
Αφηγηματικές εικονογραφήσεις που ξεκινούν από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), περνούν από τον Δ. Σολωμό και φθάνουν μέχρι τους πιο σύγχρονους λογοτέχνες, τον Κ. Καβαφη, τον Κ. Παλαμά, τον Ντ. Χριστιανόπουλο, τον Κ. Ταχτσή, τον Μ. Σαχτούρη, τον Ν. Καρούζο, τον Γ. Ρίτσο αλλά και Γάλλους όπως οι Louis Aragon, Alain Jouffroy, Jean-Michel Maulpoix αλλά και του διασημότερου Γάλλου εκδότη ποιητικών συλλογών, Pierre Seghers.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή  15 Δεκεμβρίου 2017 και θα είναι  ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 09:00 – 15:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 –14:00, με ελεύθερη είσοδο.

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτορεπορτάζ
 
Χριστίνα Γκερέκου

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.