Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει ο «Ερημίτη Πλους»

Ερημίτης
10 Nov 2017 / 14:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Ερημίτη Πλους», όσον αφορά στις επόμενες ένδικες ενέργειες, στις οποίες θα προβούν.

Παρόντα ήταν τα μέλη του Συλλόγου Δημήτρης Φατήρας, Δημήτρης Μοσχόπουλος, Μαρία Κορμαρή, Γιάννης Τσιριμιάγκος, Λάμπρος Ντούσικος κα. Τις δράσεις παρουσίασαν ο Δημήτρης Φατήρας και ο Λάμπρος Ντούσικος. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ, πρ. βουλευτής, Στέφανος Σαμοΐλης.
 
Τα τρία βήματα που ανακοίνωσαν, είναι τα εξής: 
- 1. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβιάσεις της ελληνικής - ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΤΑΙΠΕΔ και τις διαδοχικές κυβερνήσεις, όσον αφορά στις συνθήκες διαχείρισης του Ερημίτη. Περιμένουν τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου σ' αυτήν.
- 2. Η συζήτηση της υπόθεσης στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί, όπως υπογράμμισαν θα καταθέσουν εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις διεθνών Επιμελητηρίων και Οργανισμών «για το σύνολο των παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» (sic). Στην ίδια βάση, αναμένουν τις αποφάσεις των δυο Εξεταστικών Επιτροπών που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβιάσεων Διοικητικού Δικαίου. 
- 3. Η εκδίκαση της ένστασης του Συλλόγου για την κηρυχθείσα ως μη δασική, έκτασης της περιοχής στην οποία προγραμματίζεται να κτιστούν οι κατοικίες (εντός του Δεκεμβρίου στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων). 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συλλόγου: Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στις 31-01-13, αρχικά, πλειοδότησε «Ένωση προσώπων» αυτή των «NCH New Europe Fund ΙΙ, LP» - «NCH Balkan Fund LP», η οποία αργότερα μετατράπηκε σε ΕΠΕ με όνομα «Nectar Holdings Limited» κυπριακής έδρας. Οι έως τώρα αποφάσεις του ΣτΕ προκαλούν σύγχυση για το ποιος ακριβώς είναι ο πλειοδότης του αρχικού διαγωνισμού.
Το ΤΑΙΠΕΔ, συνέστησε με συμβολαιογραφική πράξη στις 09-10-13 την εταιρεία ειδικού σκοπού «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρεία» στην οποία εισέφερε το δικαίωμα επιφανείας ως εισφορά σε είδος για την κάλυψη αρχικού μετοχικού κεφαλαίου (18,81 εκατ. €). Είπαν ότι μοναδικός στόχος της εταιρείας ήταν το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ. Στη συνέχεια, μεταβιβάστηκαν στις 16-07-17 οι μετοχές της στην «Nectar Holdings Limited», η οποία ήταν ο μοναδικός διαγωνιζόμενος. 
Υπαινίχθησαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε τα χρήματα εφόσον παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Ανώνυμη Εταιρεία». Επισήμαναν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, το ΤΑΙΠΕΔ εισέφερε 2.050.000 € στον εαυτό του, κάνοντας λόγο για περίεργες μεθοδεύσεις. 
Τι θα ζητήσουν: να κηρυχθεί έκπτωτος ο αρχικός διαγωνισμός, να ακυρωθεί η μεταβίβαση του Ερημίτη στο ΤΑΙΠΕΔ, να βγει πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Ευρωκοινοβουλίου για τη μη διαφάνεια στους όρους και να αρθεί η αστική - ποινική ασυλία του ΤΑΙΠΕΔ. 
Θα ασκήσουν Αγωγή κακοδικίας κατά δικαστικών λειτουργών για παραβλέψεις τους, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει η εγγυοδοτική δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ με την «Nectar Holdings Limited»  με την οποία δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υφίστανται δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να επηρεάσουν τη νομιμότητα του διαγωνισμού», κάτι που όπως σημείωσαν μπορεί να εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης για τη «Nectar Holdings Limited».