Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λιτανεία του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα (photos-video)

Πρωτοκύριακο
05 Nov 2017 / 09:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με θρησκευτική κατάνυξη παρακολούθησαν οι Κερκυραίοι και οι επισκέπτες τη Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Το 1673, σύμφωνα με τη παράδοση, ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέρισε εκατοντάδες οικογένειες. Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, οι Κερκυραίοι αποφάσισαν να τελούν λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο».



Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ αμέσως μετά γίνεται η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές του τόπου, αλλά και τους μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων.



Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου καθιερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1673 μ.Χ. να γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέβρη για να θυμάται ο λαός πως το θανατικό αφάνιζε πόλη και χωριά της Κέρκυρας σε σημείο που όλοι οι κάτοικοι κινδύνευαν με σκληρό θάνατο, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, σκορπώντας τρόμο και πανικό. Η θαυματουργική όμως επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα θεράπευσε από την ασθένεια όλους τους προσβληθέντες, σώζοντας τον τόπο.

Όπως αναφέρουν οι συναξαριστές, η φοβερή επιδημία σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Τότε, κατά μαρτυρίες της εποχής, επί τρεις νύκτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησιάς του Αγίου, ένα υπερκόσμιο σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός Άγιος αιωρούμενος, κρατώντας το σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό που έμοιαζε με κατάμαυρο φάντασμα, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει τον Άγιο για να σωθεί.