Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις συναρπαστικοί αιώνες λατινοαμερικανικής ιστορίας

Βιβλιοπωλείο ΠΛΟΥΣ
06 Απριλίου 2016 / 14:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με το οικείο και ιδιαίτερο χρώμα των λατινοαμερικανικών αφηγήσεων θα γεμίσει σήμερα στις 19:30 ο χώρος εκδηλώσεων στο Πολύτεχνο στην παρουσίαση του βιβλίου "Η ιστορία της Λατινικής Αμερικής".

Το βιβλιοπωλείο Πλους και οι εκδόσεις Αιώρα, μαζί με μια ομάδα συνομιλητών που κατέχουν το γνωστικό αντικείμενο, θα παρουσιάσουν όψεις και ιστορικές προσεγγίσεις μιας ηπείρου με πλήθος συγκλίσεις και αποκλίσεις.
 
Μια γεύση οικεία
 
Η Λατινική Αμερική με όλες τις συνδηλώσεις της, πολιτισμός, πολιτική, οικονομία, μεταφέρει μια αίσθηση οικειότητας στο ελληνικό χώρο. Οι αιτίες είναι πολλές και ξεκινούν από την επιρροή των επαναστατικών κινημάτων της ηπείρου στην ελληνική αριστερά (με όλες τις φαντασιώσεις και απογοητεύσεις), και καταλήγουν στις κοινές και ατομικές αισθητικές επιλογές για τη μουσική, λογοτεχνία και το ποδόσφαιρο. Το παρόν έργο δίνει μια ευκαιρία εμβάθυνσης σε όλα τα παραπάνω και ανακάλυψης νέων τυχόν συγκινήσεων. Η συγκοιρία ιδανική καθώς πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη Πρόεδρου των Η.Π.Α στην Κούβα εδω και 88 χρόνια- τελευταία αυτή του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.
 
Ο μακρύς δρόμος προς την αποαποικιοποίηση
 
Στο παρόν έργο των τριακοσίων σελίδων η ιστορικός αναπτύσσει όλο το πλέγμα των ιστορικών τομών των τελευταίων τριών αιώνων: ο τερματισμός της ισπανικής και πορτογαλικής αποικιοκρατίας, τα βήματα προς τη συγκρότηση εθνικών κρατών, οι πρώτες λαϊκές εξεγέρσεις, οι εμφύλιοι πολέμοι, το ζήτημα των ιθαγενών, ο αυταρχισμός και οι επαναστάσεις, η πρόκληση του κομμουνισμού και οι παρεμβάσεις των Η.Π.Α., η κρατική τρομοκρατία, η ανάδυση του νεοφιλελευθερισμού και οι πειραματισμοί του 21ου αιώνα.
 
Ο κίνδυνος των υπεραπλουστεύσεων
 
Σε συνέντευξη της στη Βάλια Καϊμάκη στην Ε.Ρ.Τ. πριν από ένα χρόνο η Μαρία Δαμηλάκου είχε επισημάνει τους λόγους που την ώθησαν στη συγκεκριμένη συγγραφή: τη βιωματική και προσωπική σχέση με την ήπειρο, την αντιμετώπιση των ανακριβειών και επιπολαιοτήτων που χαρακτηρίζουν τις, συχνά ιδεολογικά αγκυλωμένες, προσεγγίσεις της λατινοαμερικανικής ιστορίας (όπως η σύγκριση Ελλάδας, Αργεντινής στον οικονομικό τομέα) και την ανάδειξη της σημασίας της ηπείρου στα σύγχρονο κόσμο.
Σήμερα στις 19:30 στο Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιώργος Κεντρωτής, Kαθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Σωτήρης Λίβας, Eπίκουρος Kαθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Έφη Μήτσιου, Ιστορικός (ΜΑ στην Ιστορία).

Νίκος Δημήτριος Μάμαλος