Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεμένα τα πλοία από Τρίτη 31-10 έως Πέμπτη 02-11

ναυτεργάτες Κέρκυρας
24 Οκτωβρίου 2017 / 10:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΣΕ 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων προχωρά το Σωματείο Ναυτεργατών "Ο Άγιος Σπυρίδων", από την Τρίτη 31-10 στις 06.00 έως την Πέμπτη 02-11 στις 06.00.

Στην απεργία συμμετέχουν τα πληρώματα πορθμείων στις γραμμές Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας- Λευκίμμης- Παξών. 

Σε δελτίο τύπου τους, οι ναυτεργάτες αναφέρουν μεταξύ άλλων: 

"Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του 35λέπτου που εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στη γραμμή Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα. Θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη την ωριαία διακοπή για την ουσιαστική σίτιση- ανάπαυση των πληρωμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους που εκτελούνται υπό αντίξοες συνθήκες και περιστάσεις. Απαιτούμε την υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 3% στους μισθούς των πληρωμάτων που κατά εκτίμησή μας, κρίνεται απόλυτα δικαιολογημένη από το γεγονός ότι η υπερβολική αύξηση τιμών στα βασικά είδη διατροφής και αύξηση γενικά του κόστους ζωής των εργαζομένων έχει ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών μας. Να καταβάλλεται στα πληρώματα επιπλέον αμοιβή για όσες ώρες εργασίας περιλαμβάνονται στο νυχτερινό ωράριο. Να αναφέρεται γραπτώς ότι τις ημέρες αργίας, το Σάββατο και την Κυριακή, η απασχόληση να είναι συνεχής και να μην επιδέχεται διακοπή. Να αναφέρεται ρητά ότι η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας θα είναι σε ισχύ, αν κατά την ημερομηνία λήξης της δεν έχει υπογραφεί νέα. Θεωρούμε αναγκαία στα πλοία ανοιχτού τύπου με πλήρωμα μηχανοστασίου στους δυο μηχανικούς να προστεθεί και ένας μαθητευόμενος μηχανής. Να στελεχωθούν τα κυλικεία των πλοίων ανοιχτού τύπου κατά τη θερινή περίοδο με ένα άτομο επιπλέον πέρα από την υπάρχουσα οργανική σύνθεση. Απαιτούμε επίσης την αλλαγή του νόμου περί ακινησιών πλοίων ανοιχτού ή κλειστού τύπου και επάνδρωση των πλοίων στις ακινησίες για συντήρηση κουβέρτας και μηχανοστασίου."
Τέλος, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς, τους εμπλεκόμενους και τους πλοιοκτήτες να απαντήσουν εγγράφως και να επιλύσουν άμεσα τα αιτήματά τους.