Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Υπόληψη» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη- Λειτουργία υπαίθριου θεάτρου

θεατρική παράσταση
20 Οκτωβρίου 2017 / 10:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από την Κυριακή 22 μέχρι και την Παρασκευή 27 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος παραστάσεων της θεατρικής παράστασης ΥΠΟΛΗΨΗ του Κ.Θεοτόκη στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Ώρα έναρξης 21:00.

Σύμφωνα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας τα διηγήματα «Υπόληψη» και «Αμάρτησε;» είναι αυτά που συνθέτουν τη συγκεκριμένη παράσταση. Πρόκειται για δύο αδυσώπητα και κυνικά έργα που σχολιάζουν τη θέση της γυναίκας, ενώ στέκονται και κριτικά απέναντι στην κοινωνία, έχοντας και πολιτικό υπόβαθρο. Στην «Υπόληψη» η προσβολή της τιμής αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά σαν κοινωνική αδικία, ενώ στο «Αμάρτησε;» ο ιερέας με τη στάση του υπερβαίνει το εθιμικό δίκαιο της εποχής του. Οι ιστορίες χωρίς να απομακρύνονται από το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον εστιάζουν στη χαμηλή κοινωνική θέση της γυναίκας συγκριτικά με αυτή του άνδρα. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη τόσο των κυνικών στοιχείων των δύο διηγημάτων, όσο και των βαθιά ποιητικών μέσα σε ένα πλαίσιο ωμού ρεαλισμού και ποιητικής μαγείας
 
Συνέντευξη Τύπου
 Στην σημερινή παρουσίαση του έργου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας, Κυπριώτης Στέφανος μίλησε για την εντοπιότητα του έργου, η οποία παρουσιάζεται μέσα από ένα οικουμενικό πρίσμα και ξεφεύγει από τον κλασικισμό του Θεοτόκη.  Πρόκειται για  ένα θέατρο αφήγησης και ηθοποιών, το οποίο βασίζεται στη προβολή βίντεο, ανέφερε ο  σκηνοθέτης της παράστασης Νέστορας Κοψιδάς.
Θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος παραστάσεων για σχολεία σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέλος στην ερώτηση που δέχθηκε ο Στ. Κυπριώτης σχετικά με την επικείμενη λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου στο Μον Ρεπό, απάντησε πως το θέατρο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, αφού έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, μένοντας σε εκκρεμότητα  ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η κατασκευή ατομικών καθισμάτων, καμαρινιών και τουαλετών.
 
Οι συντελεστές
Δραματουργία – σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς. Παίζουν: Ναταλία Καποδίστρια, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Σοφία Τόμπρου. Επιμέλεια κίνησης: Μαίρη Ράντου. Video mapping: Mιχάλης Κωνσταντίνου. Φωτισμοί - Ήχος: Κώστας Βλάχος. Τεχνικός video: Σπύρος Σκόρδος. Αφίσα – Πρόγραμμα: Φιλένη Λοράνδου. Βοηθός παραγωγής - Φροντιστήριο: Πηνελόπη Μαμάλου. Κατασκευή κοστουμιών: Δήμητρα Κυπριώτη. Βοηθός παραγωγής: Μαίρη Τάρλα.