Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την ΑΝΙΟΝ

ΑΝΙΟΝ
18 Οκτωβρίου 2017 / 08:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Συνοδευόμενη από μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η έκθεση ορκωτών λογιστών για τη διαχειριστική κατάσταση της ΑΝΙΟΝ αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ενημέρωση έκανε στη συνεχιζόμενη χθες συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η εταιρεία ήταν «κλινικά νεκρή» από το 2010, ενώ δεν είχε γίνει ποτέ διαχειριστικός έλεγχος από συστάσεώς της το 2000. Παρά ταύτα, συμπλήρωσε πως τη θεωρεί απαραίτητη για την αυτοδιοίκηση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασωθεί. Μάλιστα αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader ύψους 7 εκ., τα οποία προορίζονται για την κερκυραϊκή ύπαιθρο και δεν πρέπει να χαθούν.  

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Σημειώνεται ότι τέτοιας μορφής επιχειρήσεις είναι αναγκαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Το τοπικό πρόγραμμα LEADER του Νομού Κέρκυρας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER+. Ως περιοχή εφαρμογής ορίστηκαν οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του νησιού οι οποίες παρουσιάζουν ανισότητες στην οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, αστικές και παραλιακές, περιοχές. 

Τα ευρήματα του ελέγχου

Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση που έγινε χθες στους δημοτικούς συμβούλους, στους οποίους μοιράστηκε το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών, εντοπίστηκαν διαχειριστικές παρατυπίες και κακοδιαχείριση. Τα κυριότερα ευρήματά τους είναι α) ένα ταμειακό έλλειμμα 65 χιλιάδων β) μια λογιστική διαφορά ποσού 814 χιλιάδων για την οποία δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά γ) Υπάρχει επίσης μια διπλοεγγραφή ποσού που αφορά ένα παραστατικό 192 χιλιάδων από το 2010, το οποίο αφορούσε προκαταβολή, που όμως δεν αντιλογίσθηκε όπως έπρεπε όταν έγινε η εκκαθάριση ποσού 184 χιλιάδων, κι έτσι φαίνεται να έχουν εισπραχθεί και τα δύο ποσά, ενώ στην πραγματικότητα εισπράχθηκε μόνο το ένα.    

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Σε μια προσπάθεια για τη διάσωση της επιχείρησης, η γενική συνέλευση της ΑΝΙΟΝ που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, πήρε μια καταρχήν απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απόφαση η οποία θα οριστικοποιηθεί με την έγκριση του ισολογισμού του 2017. Σύμφωνα με την εισήγηση του Κ. Νικολούζου πάντως, η όποια απόφαση για στήριξη και διατήρηση της ΑΝΙΟΝ, θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα πλάνο βιωσιμότητας, έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα λειτουργικά της έσοδα (μισθοδοσίες κ.λπ).

Οι προκάτοχοι

Όσον αφορά στις ευθύνες, ο Δήμαρχος καταρχήν παραδέχθηκε ότι ως νέα δημοτική αρχή δεν προχώρησε άμέσως σε καταγραφή της κατάστασης που παρέλαβε. Όταν ρωτήθηκε με επιμονή  από το σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Μεταλληνό, να ονοματίσει τους προκατόχους του, απάντησε ότι ήταν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, εν προκειμένω για τις δύο προηγούμενες περιόδους ο Γιάννης Τρεπεκλής. Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Μεταλληνός σημείωσε ότι ο Γιάννης Τρεπεκλής απουσίαζε από τη συνεδρίαση ενώ ίσως έπρεπε να παρίσταται για να συνεισφέρει στη συζήτηση.
Κοινή παραδοχή και από την αντιπολίτευση ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης της επιχείρησης, ούτως ώστε να έχουν τη διαχειριστική ικανότητα τα Ιόνια Νησιά να εκμεταλλεύονται τα κοινοτικά προγράμματα. Διαφορετική άποψη είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπέιρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους, ο οποίος εκτιμά ότι η διαχείριση των κοινοτικών πόρων πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες του Δήμου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.