Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης: Επιστολή σε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη από τον πολιτικό μηχανικό Φ.Μπερδούση

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης
18 Οκτωβρίου 2017 / 08:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή στον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη αναμένεται να αποστείλει ο πολιτικός μηχανικός Φίλιππος Μπερδούσης, σχετικά με τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας είπε ότι θα την αποστείλει άμεσα.

Η επιστολή:

Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχε και Περιφερειάρχη,
Από την τηλεόραση παρακολούθησα κάποια αποσπάσματα από τη Λαϊκή συνέλευση της Λευκίμμης για το θέμα αυτό. Δυστυχώς ήταν αδύνατο να παρευρεθώ λόγω ασθενείας ( είχα δηλητηρίαση μα ψηλό πυρετό) και να έχω την ευκαιρία να σας υποβάλλω δια ζώσης τα ερωτήματα που καιρό τώρα με βασανίζουν. Έτσι αποφάσισα μετά και όσα παρακολούθησα, να σας θέσω δημοσίως τα ερωτήματα αυτά και ελπίζω να απαντηθούν με τον ίδιο τρόπο.
 
·         ΕΡΩΤΗΜΑ 1ΟΈχει ελεγχθεί οχώρος του Χ.Υ.Τ.Α. Λευκίμμης από ειδικούς μηχανικούς ως προς τη στεγανότητα του και ως προς την αρτιότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού που τον συνοδεύει? Αυτό διότι γνωρίζω ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. κατασκευάσθηκε πριν 9 χρόνια, δεν λειτούργησε ποτέ και οι μεμβράνες στεγανοποίησης του παραμένουν εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες (συνεχής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη) όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης γνωρίζω ότι πριν ένα περίπου χρόνο πήρε φωτιά και κάηκαν κάποια μηχανήματα.
Αν έχει γίνει ο έλεγχος αυτός μπορείτε να δημοσιοποιήσετε το πόρισμα των υπευθύνων μηχανικών?
Αν όχι, μπορείτε να μας πληροφορήσετε για το κόστος και το χρόνο πιθανής αποκατάστασης των βλαβών?
 
·         ΕΡΩΤΗΜΑ 2Ο Έχει γίνει από αρμόδιο μηχανικό ογκομέτρηση του χώρου και αν ναι με βάση τις σημερινές ποσότητες των παραγόμενων απορριμμάτων στην Κέρκυρα, για πόσο χρόνο υπολογίζετε ότι μπορεί να δεχθεί απορρίμματα ο συγκεκριμένος χώρος, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι τα δέματα θα πρέπει να ταφούν? Θα ήταν πολύ χρήσιμο στον καθένα να δημοσιοποιηθούν οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί. Άλλωστε απλή αριθμητική είναι.
 
·         ΕΡΩΤΗΜΑ 3Ο    Όλοι μιλάνε για ένα μεσοδιάστημα λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Λευκίμμης, μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται αυτόματα είναι: Έχει ανατεθεί η μελέτη του συγκεκριμένου έργου, αν ναι ποια φάση της, σε ποιόν μελετητή, πότε προβλέπει η σύμβαση του να παραδοθεί η μελέτη εφαρμογής της εκτέλεσης του έργου και πόσο κοστίζει η μελέτη αυτή?
 
·         ΕΡΩΤΗΜΑ 4Ο         Υπάρχει χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων?  Όταν μιλάμε για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μιλάμε για συγκεκριμένο κωδικό στον οποίο να υπάρχουν όλα τα χρήματα που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου και όχι για αόριστες υποσχέσεις υπουργών ότι θα εξασφαλισθούν τα αναγκαία χρήματα.
 
 
 
 
 
Τέλος ένα απλό ερώτημα που μου προέκυψε από τις τοποθετήσεις μέχρι σήμερα του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου:
 
Αφού κύριοι με τη συστοιχία αυτού του δεματοποιητή που προγραμματίζετε να λειτουργήσετε παράγεται αδρανές υπόλειμμα, που καμμιά βλαβερή επίδραση δεν έχει στο περιβάλλον,  γιατί θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα ποσόν της τάξης των 20.000.000 ευρώ για να φτιάξουμε εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης αφού αν αυτά που ισχυρίζεστε ισχύουν, το πρόβλημα των απορριμμάτων το έχουμε ήδη λύσει με το δεματοποιητή?
 
Αναμένω τις απαντήσεις σας
Με εκτίμηση
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΕΡΔΟΥΣΗΣ
ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ 44 ΚΕΡΚΥΡΑ