Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας - 100 χρόνια Οχτωβριανή Επανάσταση

Ομιλος Επαναστατικής Θεωρίας
16 Οκτωβρίου 2017 / 06:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας στα πλαίσια των δράσεων του 6ου έτους λειτουργίας του και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση πραγματοποιεί παρουσίαση του βιβλίου:

Ιστορία και Κομμουνισμός του Περικλή Παυλίδη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Τσιλιμπάρης, ο Γιάννης Νίνος
και ο συγγραφέας του βιβλίου Περικλής Παυλίδης την Παρασκευή 20/10/2017 στις 20:30 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Πλους.
 
Ιστορία και Κομμουνισμός
Μια θεωρητική μελέτη για την πορεία της κομμουνιστικής προοπτικής
Από τους θεμελιωτές του μαρξισμού, την νίκη του Οκτώβρη, μέχρι τις αντιφάσεις της σοβιετικής κοινωνίας και την προοπτική του κομμουνισμού στον 21ο αιώνα
Η Οκτωβριανή Επανάσταση, το πλέον συγκλονιστικό γεγονός του 20ού αιώνα, άνοιξε ένα πρωτόγνωρο δρόμο ιστορικής ανάπτυξης συνυφασμένο με τεράστιους αγώνες και προσπάθειες των εργαζομένων για τη χειραφέτηση της εργασίας και της κοινωνίας από όλες τις σχέσεις εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η νικηφόρα έκβασή της σε συνδυασμό με το σοβιετικό καθεστώς που προέκυψε από αυτήν αλλά και με την ιστορική πορεία του επηρέασαν βαθύτατα την εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων παγκοσμίως, αναδεικνύοντας με αποφασιστικό τρόπο μια ριζικά νέα αντίληψη της κοινωνικής προόδου.
Συγχρόνως η ίδια η υλοποίηση των στόχων της επανάστασης και η κοινωνία που αυτή δημιούργησε  – κυρίως οι αντιφάσεις της τελευταίας – προκάλεσαν και προκαλούν πολλά ερωτηματικά, θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με το χαρακτήρα του νέου καθεστώτος και τους παράγοντες που καθόρισαν την εξέλιξή του.
Σκοπός του βιβλίου δεν είναι η παρουσίαση της ιστορίας της Οκτωβριανής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ. Η αναφορά στην ιστορική πορεία της τελευταίας γίνεται μόνο στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη διατύπωση μεθοδολογικών συμπερασμάτων αναφορικά με τις αντικειμενικές δυσκολίες και αντιφάσεις που σημάδεψαν το σοσιαλιστικό εγχείρημα στη χώρα αυτή, συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ιδιότυπων χαρακτηριστικών του και οδήγησαν εντέλει στην ήττα του.
Στο τελευταίο μέρος εξετάζεται ο κομμουνισμός ως ιστορική προοπτική της κοινωνίας και επιχειρείται η εξέταση ορισμένων κομβικών πλευρών του σοσιαλιστικού / κομμουνιστικού μετασχηματισμού της εργασίας, όπως αυτές μπορούν να γίνουν αντιληπτές στις σύγχρονες συνθήκες, με έμφαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εμπορευματικών-χρηματικών σχέσεων.
Σύντομο βιογραφικό Περικλή Παυλίδη:
Ο Περικλής Παυλίδης γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Τη περίοδο 1986 -1991 σπούδασε στη Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Στη συνέχεια ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα "Το ηθικό - κοινωνικό ιδεώδες του Κ.Μαρξ" και το 1994 ανακηρύχτηκε διδάκτορας της Σχολή Φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 2003 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ ενώ το 2010 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων:  
- Το φαινόμενο της γραφειοκρατίας στην Ε.Σ.Σ.Δ., εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα, 2001.
- Η γνώση στη διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2012
-  Ιστορία και Κομμονισμός, εκδόσεις ΚΨΜ, 2017
Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ρωσικά περιοδικά.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: http://users.auth.gr/ppavlidi/page1.htm