Μικρά νησιά, μεγάλοι στόχοι

Τι ανακοίνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Μικρών Νησιών μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου στους Οθωνούς

12
Οκτωβρίου / 2017

ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Δικτύου Μικρών Νησιών, με ικανοποίηση  άκουσαν οι σύνεδροι την είδηση από το  Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσιών Επενδύσεων,  Παναγιώτη Κορκολή,  ότι υπάρχει δέσμευση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου ότι οι κατανομές των πόρων της Πολιτικής Συνοχής δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ΑΕΠ αλλά και σε κοινωνικούς και γεωγραφικούς δείκτες όπως η νησιωτικότητα.
Με μεγάλη ικανοποίηση,  ακόμη,  οι σύνεδροι άκουσαν  τη στοχοθέτηση της πολιτείας έως το 2023 να έχουμε ολοκληρώσει τα έργα υποδομών στους τομείς Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, στο σύνολο των μικρών Νησιών με πρώτη έγκριση χρηματοδότησης της Μονάδας Αφαλάτωσης στο Μαθράκι και βέβαια την έγκριση  εκπόνησης εμπειρογνωμοσύνης για την ανάπτυξη συστήματος έξυπνων δεικτών ως εργαλείο λήψης απόφασης για την ανάπτυξη των μικρών νησιών.

Η συνεχής παρακολούθηση των δεικτών αυτών θα επιτρέψει τη διαμόρφωση των απαραίτητων προτάσεων στρατηγικής, εντοπίζοντας τους κρίσιμους παράγοντες και τις επιπτώσεις τους. Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο που θα βοηθά στην αποφυγή λανθασμένων ή άκαιρων αποφάσεων.

Ακόμη το Εργαστήριο για την Γαλάζια Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ασχολήθηκε με το καίριο θέμα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα μικρά νησιά (ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), τα  αποτελέσματα του οποίου  θα κατατεθούν και στην EUROPEAN COMMISSION -  DG MARE, ενώ παρουσιάσθηκε ακόμη  ο ρόλος και η συμμετοχή του ΕΔΜΝ στον Κόμβο Καινοτομίας ( Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κατασκευή πλωτών ασθενοφόρων, πλοίων αποκομιδής απορριμμάτων και «Εθνικού Πλοίου» για γραμμές ακτινωτών ) και η συμμετοχή του στον Κόμβο PELAGOS. Ένας κόμβος στον οποίο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι μεγάλοι φορείς σε θέματα περιβάλλοντος ΚΑΠΕ και ΕΛΚΕΘΕ.

Τέλος,  έγινε  παρουσίαση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στο  Διεθνή Νησιωτικό Τουρισμό, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του Παγκόσμιου Συνέδριου Νησιωτικού Τουρισμού ( Expo – Conference). Μια συμφωνία  μοναδική – επιχειρηματική για τον Ελλαδικό χώρο η οποία δίνει στα ελληνικά μικρά νησιά, πέραν από το ρόλο του στρατηγικού εταίρου με την μεγαλύτερη στο κόσμο διοργάνωση έκθεσης και συνεδρίου στον τομέα του νησιωτικού τουρισμού αλλά και το  ρόλο της πύλης εισόδου  για τα ευρωπαϊκά μικρά νησιά και τον κόμβο επικοινωνίας τους με την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Μικρά Νησιά μεγάλο πείσμα… με τη  ματιά στραμμένη  εκεί τα μικρά νησιά νοιώθουν ότι υπάρχει λύση, υπάρχει δρόμος.. εμείς οφείλουμε να τον περπατήσουμε.

Ο Δήμος Κέρκυρας 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμος Κέρκυρας ευχαριστεί τους κατοίκους του πανέμορφου νησιού των Οθωνών για τη ζεστή φιλοξενία που προσέφεραν, τους  Λιμενικούς του Σταθμού του Νησιού, τους Αστυνομικούς του Α.Τ. Βόρειας Κέρκυρας, τον Οπλίτη Στρατιωτικό Ιατρό καθώς και τους Πυροσβέστες που μετέβησαν στο νησί, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή το πρωί.