Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για να μπει μια τάξη στην πόλη-μνημείο UNESCO

UNESCO
05 Απριλίου 2016 / 13:11

ΑΘΗΝΑ. Συζητείται αυτήν την ώρα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που συνεδριάζει από τις 13:00 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, η έγκριση η μη του Σχεδίου Κανονισμού Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Ο υπο έγκριση Κανονισμός εντάσσεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στη συνεδρίαση παρίσταται ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Αναστασόπουλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παλιάς Πόλης Λεωνίδας Στανέλλος.
Το Σχέδιο Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Παλιάς Πόλης που εκπονήθηκε το Νοέμβρη του 2014, είναι ένας ενιαίος κώδικας διαχείρισης των ελεύθερων χώρων της, αφορά επαγγελματίες όσο και ιδιώτες και έρχεται να διορθώσει(;) ζημιές που έχουν προκληθεί από την ακαλαίσθητη και χωρίς μέτρο χρήση του ιστορικού κέντρου.  Όπως αποσαφηνίζεται, το κανονιστικό πλαίσιο των κοινόχρηστων χώρων λαμβάνει υπ΄ όψη ότι μετά την ένταξη της Κέρκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η εφαρμογή του νόμου γίνεται αντικείμενο ιδιαίτερα σοβαρού ελέγχου από όλες τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση της πόλης, όπως Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Υγειονομικές υπηρεσίες, ΥΠΕΧΩΔΕ για την εφαρμογή του ΓΟΚ, υπηρεσίες Υπουργείου Πολιτισμού για την τήρηση των μέτρων προστασίας και την εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου. 
 
Έκθεση εμπορευμάτων
 
Όπου επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης, θα παραχωρείται χώρος πλάτους μέχρι 30 εκατοστά από την πρόσοψη του κτηρίου για κινητές κατασκευές, ύψους μέχρι 1 μέτρο. Η κατασκευή πρέπει να είναι καλαίσθητη, σε χρώμα συμβατό με τους λοιπούς χρωματισμούς της πρόσοψης του κτηρίου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στην παραχωρούμενη λωρίδα των 30 εκ. η τοποθέτηση ψυγείων και ψυχωμένων πάγκων. Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το δήμο ή τις αστυνομικές αρχές και σε περίπτωση που γίνεται καθ' υποτροπή, ο δήμος προβαίνει στην κατάσχεση των εμπορευμάτων ακόμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας. Το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, θεσπίζει επίσης ειδικό «κανονισμό περιπτέρων», ο οποίος θέτει ομοιόμορφους κανόνες ως προς το μέγιστο χώρο που μπορούν να καταλαμβάνουν με ψυγεία και εμπορεύματα, ενώ τονίζεται ότι δεν πρέπει να αποκρύπτει τη θέα προς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. 
 
Τραπεζοκαθίσματα

 Αν και την ερχόμενη Πέμπτη, ο «Κανονισμός Κοινόχρηστων χώρων» που αφορά ολόκληρο το νησί περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο και ρυθμίζει επακριβώς τα επιμέρους θέματα, ο Κανονισμός της Παλιάς Πόλης κινείται στο ίδιο πνεύμα και σε πολλά σημεία συμπίπτει, δείχνοντας φυσικά μεγαλύτερη επιμονή στην προστασία των μνημείων και την εικόνα της Παλιάς Πόλης.
 
Τηλεοράσεις και ομπρέλες  
 
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό οι ηχητικές εγκαταστάσεις και οι οπτικοακουστικές (τηλεοράσεις) πρέπει να είναι τοποθετημένες εντός του καταστήματος. Οι ομπρέλες πρέπει να έχουν απλό σχήμα, με ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό και τεντόπανα διακριτικών χρωματισμών, να μην είναι υπερμεγέθεις, να μην έχουν διαφημίσεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να μην τραυματίζονται τα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων και να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσής τους, όταν αυτό απαιτείται. 
 
Νέον και κλιματιστικά 
 
Στο Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας διατυπώνεται ότι «στις περιπτώσεις που σύγχρονες επεμβάσεις στα ιστορικά κτήρια αλλοιώνουν την μορφή τους με τοποθετήσεις σύγχρονων υποδομών όπως κλιματιστικά, κεραίες, σωληνώσεις, προθήκες, τέντες, κλπ. χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες». Θεσπίζονται επίσης αυστηροί κανόνες για την τοποθέτηση πινακίδων και επιγραφών, όπου φυσικά αποκλείονται απολύτως: οι επιγραφές με φωσφορικές βαφές ή αντανακλαστικά μέταλλα, οι επιγραφές από ξύλο ή μέταλλο χωρίς βαφή, από αλουμίνιο ή λαμαρίνα γαλβανιζέ, από πλαστικό με επικολλημένα γράμματα και οι ηλεκτρονικές επιγραφές κινουμένων γραμμάτων!