Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αναβίωση του «Υποψηφίου» από την Φ.Ε. Κέρκυρας

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
04 Οκτωβρίου 2017 / 12:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη Τύπου για την αναβίωση της κωμικής όπερας του Σπυρίδωνος Ξύνδα «Ο Υποψήφιος», παραχώρησαν

την Τρίτη 3 Οκτωβρίου οι συντελεστές των δύο παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2017, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
Η σημασία του εγχειρήματος, που αποτελεί πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), είναι προφανής, καθώς ο «Υποψήφιος» δικαίως θεωρείται η πρώτη ελληνική όπερα, αφενός λόγω του ελληνικού -και μάλιστα σε δημοτική γλώσσα- λιμπρέτου της (από τον Ιωάννη Ρινόπουλο), αφετέρου λόγω των ευδιάκριτων επτανησιακών και ηπειρώτικων στοιχείων στη μουσική της. Το έργο γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση από το 1888 μέχρι και τον Μεσοπόλεμο παρουσιαζόμενο σε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις περιοχές με έντονη παρουσία ομογενών. Παράλληλα, όμως, έπεσε θύμα λογοκρισίας και περικοπών που αλλοίωσαν σημαντικά τη μορφή του.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή λοιπόν, με αφορμή και τη συμπλήρωση 150 ετών από την πρεμιέρα της εν λόγω κωμικής όπερας (στο Θέατρο San Giacomo, το 1867), στις παραστάσεις του προσεχούς Νοεμβρίου, το έργο θα παρουσιαστεί στην αυθεντική του μορφή, χωρίς τις περικοπές και τροποποιήσεις που δέχθηκε αργότερα.
Την επιμέλεια και αποκατάσταση του μουσικού υλικού, σύμφωνα με σχετικά τεκμήρια που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, ανέλαβε και έφερε εις πέρας  ο αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος θα διευθύνει και τις επικείμενες παραστάσεις, όπου η ορχήστρα θα συνοδεύσει τους πρωταγωνιστές του έργου. Ο λόγος για την Ρόζα Πουλημένου (ως Χριστίνα), τον Παντελή Κοντό (ως γερο-Γιάγκο), τον Αντώνη Κορωναίο (ως Γιώργη), τον Σωτήρη Τριάντη (ως υποψήφιο βουλευτή), τον Πέτρο Καρύδη (ως προεστό) και τον Άρη Προσπαθόπουλο (ως κλητήρα). Τα χορωδιακά μέρη θα αποδώσει η Χορωδία Κέρκυρας (προετοιμασία: Χριστίνα Καλλιαρίδου) και το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (προετοιμασία: Μιράντα Καλδή). Τη σκηνοθεσία θα επιμεληθεί ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ τα σκηνικά και τον φωτισμό, ο Άκης Χειρδάρης. Τα κοστούμια θα επιμεληθεί η Πηνελόπη Μάμαλου.