Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια

Μουσείο Καποδίστρια
28 Σεπτεμβρίου 2017 / 16:09

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη των κειμηλίων του Ι. Καποδίστρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

θα τελέσει τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και ανανεωμένου χώρου του Μουσείου στην Κουκουρίτσα. Η συλλογή του μουσείου της Κουκουρίτσας αποτελείται από τα αντικείμενα που βρίσκονταν στην εξοχική οικία που διέμενε κατά διαστήματα, αλλά και από προσωπικά του αντικείμενα.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. 
Την ίδια μέρα θα γίνει τρισάγιο στον τάφο του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Μεταξά, Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 11.00 το πρωί στο τρισάγιο και κατόπιν στο προσκύνημα στον τάφο του Ι. Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή της Πλατυτέρας. Κατόπιν θα εγκαινιάσει το Μουσείο Καποδίστρια, ενώ το απόγευμα θα δώσει το παρών στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, με θέμα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η άλλη Ευρώπη». Θα ακολουθήσει εκδήλωση «από το θεατρικό αναλόγιο της Ναταλίας Καποδίστρια» με τίτλο «συνομιλία του Κυβερνήτου με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη». Η απογευματινή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, ενώ μετά το πέρας αυτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το νησί των Φαιάκων.   Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων :   Ώρα 11.00: Τρισάγιο και προσκύνημα στον τάφο του Ι. Καποδίστρια, στην Πλατυτέρα.   Ώρα 12.00: Εγκαίνια Μουσείου Καποδίστρια, Κουκουρίτσα (με την οργάνωση και επιμέλεια του Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια).   Ώρα 17.30: Εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία - Ομιλία του Καθηγητή Αναστάσιου – Ιωάννη Μεταξά (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η “άλλη” Ευρώπη”. -Θεατρικό αναλόγιο από τη Ναταλία Καποδίστρια “Συνομιλία του Κυβερνήτου με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη”. -Συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά Φιλαρμονική).  
 
Στα νεανικά του χρόνια
 
Ο χώρος του Μουσείου αποτελείται από την παλιά αγροτική κατοικία της οικογένειας του Καποδίστρια στους Ευρωπούλους, και είναι το πρώτο Μουσείο που αφιερώνεται αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος.  
Η μικρή εξοχική κατοικία που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για τις θερινές της διακοπές κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Με την κατάλυση της βενετικής κυριαρχίας το 1797 και τον ερχομό των Γάλλων στην Κέρκυρα ο Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του Ιωάννη, εκπροσωπώντας την πιο συντηρητική μερίδα της κερκυραϊκής αριστοκρατίας ήρθε πολύ γρήγορα σε ρήξη με τους νέους κατακτητές και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη της Κέρκυρας και να καταφύγει οικογενειακώς στο εξοχικό σπίτι της Κουκουρίτσας. Η οικογένεια κατοίκησε πλέον μόνιμα στην έπαυλη της Κουκουρίτσας μέχρι τις αρχές του 1800. Ακολουθώντας την οικογένειά του ο νεαρός τότε Ιωάννης Καποδίστριας έζησε εκεί για σχεδόν τρία χρόνια.
 
Διατηρητέο μνημείο
 
Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο έκτασης 13 στρεμμάτων. Η ομορφιά και η δροσιά που προσφέρει ο κατάφυτος αυτός κήπος, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και η εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα, τα βουνά της Ηπείρου και την πόλη της Κέρκυρας, κάνουν κάθε επίσκεψη στην έκθεση ή σε εκδήλωση του Μουσείου, μοναδική.
Η Κουκουρίτσα το 1995 κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού η εξοχική επτανησιακή αρχοντική κατοικία και ο περιβάλλων χώρος δημιουργούν, ως σύνολο, μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους.