Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Μαριά στην Ευρωβουλή για τα αλβανικά σύνορα

Νότης Μαριάς
02 Απριλίου 2016 / 19:05

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το ζήτημα της παράνομης αποστολής δυνάμεων της ιταλικής αστυνομίας στην Αλβανία για την φύλαξη των αλβανικών συνόρων στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Γραπτή Ερώτηση αναφορικά με την απόφαση της Αλβανίας να κλείσει τα σύνορα και να απαγορεύσει την διέλευση των προσφύγων και τη στάση της Ιταλίας στην ως άνω απόφαση κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Απευθυνόμενος στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, επισημαίνει ότι τόσο η απόφαση της Αλβανίας να κλείσει τα σύνορα και να απαγορεύσει την διέλευση των προσφύγων, όσο και η στάση της Ιταλίας να στηρίξει έμπρακτα τις ενέργειες των αλβανικών αρχών, συνιστούν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα, με αυτές τους τις ενέργειες, Αλβανία και Ιταλία παραβιάζουν τόσο τη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου 2015 για τη Μεταναστευτική Διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων που ορίζει ρητά την υποχρέωση των κρατών να προσφέρουν προστασία στους πρόσφυγες.
Επιπροσθέτως, όπως τονίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, η απόφαση της Ιταλίας να αποστείλει αξιωματικούς της αστυνομίας για την φύλαξη των συνόρων της Αλβανίας στην μεθόριο με την Ελλάδα, συνιστά προσβολή της καλόπιστης συνεργασίας που οφείλει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επιβάλλεται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε (ΣΛΕΕ).
Ο Νότης Μαριάς καλεί  τέλος την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής  Ασφάλειας να λάβει μέτρα ώστε η Αλβανία και η Ιταλία να σταματήσουν να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.