Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θ. Γαλιατσάτος: Δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης (video)

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
20 Σεπτεμβρίου 2017 / 12:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σταθερά απέναντι στο Σύλλογο της Λευκίμμης «Αλεύχιμον» στέκεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, όπως φάνηκε και από σημερινές του δηλώσεις για το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Σχολιάζοντας την αμετακίνητη αντίθεση του Συλλόγου στην οποιαδήποτε χρήση του κυττάρου είτε ως ΧΥΤΑ, είτε ως ΧΥΤΥ, υπενθυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του περί ύπαρξης «αυγού του φιδιού», στους κόλπους του Συλλόγου, αμέσως μετά την επεισοδιακή επίσκεψή του στη Λευκίμμη: «Το Αλεύχιμον και κάθε Αλεύχιμον, μπορεί να έχει όποια άποψη νομίζει. Αλλά σε καμία περίπτωση, ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχουν θεσμικά όργανα, υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση η οποία τους εκπροσωπεί και εν πάση περίπτωση οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Η άποψη μας για το συγκεκριμένο σωματεία, έχει εκφραστεί σε προηγούμενο δελτίο τύπου και δεν έχουμε πάρει καμία απόσταση από αυτά που είπαμε τότε. Κατά συνέπεια δεν μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τι λέει ο συγκεκριμένος σύλλογος ή οποιοσδήποτε σύλλογος που εκφράζεται με αυτό τον τρόπο.



Εμείς, έχουμε μια υποχρέωση προς τους κατοίκους της περιοχής, την οποία θα τηρήσουμε μέχρι «κεραίας». Έχουμε πει δηλαδή ότι, από την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας μελέτης και ανάλυσης, θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, προκειμένου να γνωρίζουν και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το μύθευμα που έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ότι δήθεν ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής σχετίζεται με τα νερά τα οποία παρουσιάστηκαν ή παρουσιάζονται κατά περιόδους στο χώρο του ΧΥΤΑ της Λευκίμης. Έχουμε λοιπόν μια υποχρέωση, την οποία θα πραγματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, συζήτησης και ενημέρωσης για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Να παρουσιαστούν τα πορίσματα της δουλειάς που έκανε η περιφέρεια δια των υπηρεσιών της με τη βοήθεια εξειδικευμένων μελετητών προκειμένου να ξεκαθαριστεί αυτό το επίδικο θέμα το οποίο εμείς θεωρήσαμε πολύ σημαντικό από την αρχή»

Και τώρα τι;

Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας της εγκατάστασης της Λευκίμμης ο Θ. Γαλιατσάτος ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι εξεδόθη η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για τους περιβαλλοντικούς όρους, εμείς έχουμε ζητήσει ως υπηρεσία περιβάλλοντος από το σύνδεσμο διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας μια σειρά άλλων υποχρεώσεων τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει προκειμένου να μπορεί ο χώρος εκεί να λειτουργήσει κανονικά. Ενδεικτικά λέω ότι υπάρχει θέμα ηλεκτροδότησης της μονάδας, υπάρχει θέμα σε σχέση με την πρόσβαση στη μονάδα, υπάρχει θέμα σε σχέση με τη περίφραξη της περιοχής και μια σειρά μικρότερες ή μεγάλες υποχρεώσεις οι οποίες θεωρούμε ότι σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να είναι έτοιμες, ούτος ώστε όταν χρειαστεί να ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΥ, να μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα.



Δύο χρήσεις

Ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, σύμφωνα με το σχεδιασμό, όταν θα λειτουργήσει, μπορεί να κάνει δύο δουλειές: Η μία όπως έχει περιγραφεί στο σχεδιασμό που έχει ήδη ψηφιστεί. Η μία είναι να δεχτεί τα υπολείμματα μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης, που αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό αυτή τη περίοδο γιατί αυτό σημαίνει την παρουσία ενός εργοστασίου που θα κάνει τη διαχείριση. Άρα αυτό υπόκειται σε ένα άλλο χρονικό περιορισμό, δεν φαίνεται να είναι άμεσο.

Η δεύτερη χρήση του είναι η αποθήκευση των δεμάτων τα οποία θα προέρχονται από δεματοποιητή που θα λειτουργήσει στο Τεμπλόνι. Άρα λοιπόν η πρώτη προϋπόθεση για να ανοίξει και να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη είναι να έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του δεματοποιητή στο Τεμπλόνι και να παράγει δέματα. Όταν αυτό θα συμβεί και εδώ είμαστε για να το παρακολουθήσουμε και να το σημειώσουμε, από τότε θα αρχίζει ο χρόνος της αναγκαιότητας λειτουργίας του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη. Κατά συνέπεια αυτοί οι τρείς βασικοί άξονες είναι αυτοί που καθορίζουν πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα σε σχέση με το ΧΥΤΥ Λευκίμμης».