Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πέρασε» από τη συνέλευση του ΦΟΔΣΑ η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Προχωρά η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
14 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:25

ΣΠΑΡΤΗ. Με ψήφους 22 υπέρ, έναντι 17 κατά (και 3 απουσίες), η γενική συνέλευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που διεξήχθη την Τρίτη (12/9) το απόγευμα στην Τρίπολη, αποδέχθηκε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ).

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική με καταγραφή των ονομάτων που ψήφισαν, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Άργους, Δημήτρης Καμπόσος.
Η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια  να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση της ΣΔΙΤ (με βελτιωμένους όρους) και στην υπογραφή του έργου με τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ). Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, με τις συμπληρώσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, προβλέπει:
- Μείωση της εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους.
- Την χρονική διάρκεια της έναρξης διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Τη μείωση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης σε 21+7 έτη.
- Τη χρηματοδότηση κατασκευής 8 σταθμών μεταφόρτωσης με την προοπτική να φτάσουν τους 11 με την επιχορήγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με την ανωτέρω απόφαση καθίσταται δυνατή η έναρξη υλοποίησης των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, τα οποία αμέσως μετά περίοδο κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργία τους που αναμένεται να διαρκέσει 2 έτη, θα παραδοθούν πλήρως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνεται πως η τιμολογιακή πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας των έργων θα ασκείται από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Κατόπιν της απόφασης αυτής θα πρέπει οι λοιποί θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων να προβούν το δυνατόν ταχύτερα στις απαιτούμενες δικές τους ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.
Επίσης, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναπτύξει την τιμολογιακή πολιτική του και να στελεχωθεί επαρκώς ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο.