Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα επιβλητικά έργα ζωγραφικής του Μυτιληνιού Στρατή Αθηναίου

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
08 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση ζωγραφικής του Μυτιληνιού Στρατή Αθηναίου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.

Η διττή όψη της έκθεσης

Από το πρώτο κιόλας λεπτό της περιήγησης στην έκθεση, τα έργα του Στρατή Αθηναίου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη- μεγάλης διάστασης έργα, επιβλητικά, με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.  Σε αυτό το πρώτο μέρος της έκθεσης, κυριαρχούν ανθρώπινες μορφές και μορφές ζώων, συχνά ως μέρη της ίδιας σύνθεσης.

Σε αυτά τα παράξενα ζεύγη, ο άνθρωπος συναντάται με ταύρους, άλογα και άλλα μεγαλόσωμα ζώα, παλεύοντας μαζί τους. Ο άνθρωπος αγωνιά και αγωνίζεται για τη ζωή του, ενώ σε κάποια έργα φαίνεται φοβισμένος και λιγότερο δυναμικός. Η βία του σύγχρονου κόσμου και οι εσωτερικές μας συγκρούσεις έχουν εκφραστεί εδώ με παραστατικό και συμβολικό τρόπο. Η αγωνία και η ένταση των προσώπων εκδηλώνεται τόσο μέσα από τις εκφράσεις και τις κινήσεις τους, όσο και μέσα από τα έντονα χρώματα που έχουν επιλεγεί.

Περνώντας στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, το τοπίο αλλάζει απότομα και η ένταση απομακρύνεται. Εδώ κυριαρχούν σκηνές από τα καφενεία της Μυτιλήνης, όπου η ένταση έχει δώσει τη θέση της στους χαλαρούς ρυθμούς και την ήρεμη καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Όπως αναφέρει ο Μανόλης Βλάχος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «στη ζωγραφική του Αθηναίου αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η διττή όψη της, οι δύο κόσμοι της θεματικής που αναπτύσσονται παράλληλα...».

Ο καλλιτέχνης

Ο Στρατής Αθηναίος κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά, ενώ έχει παρουσιάσει έως τώρα δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 150 ομαδικές.

Η έκθεση στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων της Πινακοθήκης (Περιστύλιο Παλαιών Ανακτόρων) συνεχίζεται έως την 1η Οκτωβρίου 2017, με ώρες επίσκεψης 10.00-16.00, από Τρίτη έως Κυριακή.