Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών στοιχεία για πρόσωπα και γεγονότα για τις φωτιές

ΕΡΜΗΣ
06 Σεπτεμβρίου 2017 / 07:55

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πιο σοβαρή κινητοποίηση των τελευταίων ετών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων με στόχο να διερευνήσουν και να αποκαλύψουν τι συνέβη τους τελευταίους δύο μήνες στο νησί και ποιά χέρια ευθύνονται για τις 80 και πλέον φωτιές - εμπρησμούς που κατέστρεψαν τα μισά σχεδόν δάση της Ζακύνθου.

Από τις αρμόδιες αρχές τηρείται απόλυτη μυστικότητα και οι πληροφορίες διαρρέουν με το σταγονόμετρο με στόχο να μην προκαλέσουν ζημιά στις έρευνες που διεξάγονται.
Παρά ταύτα, έστω και εμπιστευτικά, έχουν διαρρεύσει σε ορισμένους κύκλους της Αθήνας ότι στο νησί μας βρίσκονται τρία διαφορετικά κλιμάκια που ερευνούν: 
α. τα στοιχεία που μπορούν να εντοπιστούν μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών και να δώσουν μια σαφέστερη εικόνα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν
β. τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου κύκλου ανθρώπων που σχετίζονται κυρίως με το κοινό έγκλημα και θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις να δράσουν και να προκαλέσουν φωτιές στα δάση.
Tα κλιμάκια που διεξάγουν τις έρευνες προέρχονται από το εγκληματολογικό του Πυροσβεστικού σώματος, από τις υπηρεσίες  ασφαλείας της ΕΛΑΣ και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, που χθες το πρωί βρέθηκε αιφνιδιαστικά και για άγνωστο λόγο στο νησί μας και  τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γιάννη Ρουμπάτη η υπηρεσία του οποίου συγκεντρώνει πληροφορίες  και στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι εκτιμήσεις που φέρονται να υπάρχουν για τους λόγους που προκλήθηκε ένα τόσος μεγάλος αριθμός πυρκαγιών ποικίλουν και κινούνται μεταξύ ενός σεναρίου που θέλει να βλάπτεται σοβαρά η τουριστική δυναμική του νησιού και ενός σεναρίου που θέλει να εμπλέκονται πολίτες τρίτων χωρών που έχουν αναπτύξει ύποπτες έως επιλήψιμες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. 
Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα για τις αρχές ασφαλείας δεν είναι να εντοπίσει τους πιθανούς δράστες, όσο να εντοπίσει αυτούς που  τους καθοδηγούν και να  δουν αν βρίσκονται κατ’ αρχήν εντός της χώρας ή στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί δίκτυα πληροφοριών με μυστικές υπηρεσίες φιλικών χωρών που έχουν καλή εικόνα για τα διαδραματιζόμενα στον γεωγραφικό περίγυρο της χώρας μας. 
Σε κάθε περίπτωση η Ζάκυνθος για τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνών και μακάρι αυτή η κινητοποίηση να δώσει το έναυσμα για να ξεκαθαρίσουν πολλά στοιχεία που ταλαιπωρούν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.