Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ρόλος του Δήμου στα Φρούρια, αιτία προβληματισμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Νέο Φρούριο
29 Αυγούστου 2017 / 13:44

Παρέμβαση του πρώην δημάρχου Χρύσανθου Σαρλή (video)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο ώρες απασχόλησε τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων το θέμα της έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού για τον ευπρεπισμό του Νέου Φρουρίου. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διαθέσει για το σκοπό του καθαρισμού και ευπρεπισμού του Νέου Φρουρίου το ποσό των 70.000 ευρώ και το έργο θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του επί τρείς θητείες δημάρχου Χρύσανθου Σαρλή, ο οποίος σήμερα είναι περιφερειακός σύμβουλος της Επτανησιακής Αναγέννησης. Η ένστασή του, όπως είπε, είναι η συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ουδέποτε έχει δείξει το ενδιαφέρον που οφείλει για τους αρχαιολογικούς χώρους της Κέρκυρας, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο Δήμος Κέρκυρας είναι αυτοδίκαια υπεύθυνος και δεν θα πρέπει να απεμπολεί την δικαιοδοσία του στα Φρούρια, ούτε θα πρέπει να απομείνει το Υπουργείο Πολιτισμού ως «γενικός δερβέναγας».Παρόλα αυτά η κίνηση της προγραμματικής συνεργασίας είναι μια καλή ευκαιρία για να υπάρξει συνέχει και στα υπόλοιπα μνημεία της Παλιάς Πόλης: “Αδράξτε την ευκαιρία να επεκταθείτε και σε άλλα μνημεία και εν προκειμένω στην Κέρκυρα στο σύνολο του μνημείου της Παλιάς Πόλης” ζήτησε από τον Περιφερειάρχη. 


Στην τοποθετησή του ο Δημήτρης Μπιάνκης της παράταξης Μεγάλο Ιόνιο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποχή του Δήμου Κέρκυρας από αυτήν  την προγραμματική σύμβαση που θα γίνει μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος απάντησε ότι η Κέρκυρα εκπροσωπείται επαρκώς από τον θεσμό της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, ενώ συμπλήρωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τίθεται με κανέναν τρόπο το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η Προγραμματική Σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Από την ψηφοφορία απείχαν οι σύμβουλοι Σπύρος Σπύρου, Τάκης Μεταλληνός της παράταξης Μεγάλο Ιόνιο, Γιώργος Καλούδης και Χρύσανθος Σαρλής της Επτανησιακής Αναγέννησης καθώς και ο Δημήτρης Μπιάνκης του Μεγάλου Ιονίου. Την έγκριση ψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και Αριστερή Κίνηση Ιονίου.