Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπ.Σπύρου: Να διεκδικήσουμε το μεγάλο έργο της Ύδρευσης για την Κέρκυρα

Ύδρευση Κέρκυρας
22 Αυγούστου 2017 / 14:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Σε ένα νησί που οι βροχοπτώσεις ευνοούν την επάρκεια νερού καλής ποιότητας είναι τουλάχιστον αδιανόητο σήμερα οι 120.000 κάτοικοι και οι 135.000 επισκέπτες τον Αύγουστο μήνα να στερούνται το νερό»

τονίζει επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου στην εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου.
«Με αφορμή διαρροές που δεν απέχουν από την πραγματικότητα και μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Φαϊτά, ότι το έργο Ύδρευση της ΚΕΡΚΥΡΑΣ θα χρηματοδοτηθεί μερικώς, επιβεβαιώνεται, ότι η βούληση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και όλων των πολιτικών τοπικών παραγόντων - παρακολουθήματα της σημερινής Κυβέρνησης ξέχασαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις προς τον Κερκυραϊκό λαό, ξέχασαν τις δεσμεύσεις του υπουργού κ. Σπίρτζη πριν ένα περίπου χρόνο στη Κέρκυρα και εγκαταλείπουν ένα τόσο μεγάλο έργο σημαντικό και πολύτιμο από κάθε άποψη.

Σε ένα νησί που οι βροχοπτώσεις ευνοούν την επάρκεια νερού καλής ποιότητας ειναι τουλάχιστον αδιανόητο σήμερα οι 120.000 κάτοικοι και οι 135.000 επισκέπτες τον Αύγουστο μήνα να στερούνται το νερό με τις συχνές μειώσεις και τις συχνές διακοπές υδροδότησης.

Το έργο της ύδρευσης Κέρκυρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγραμματισμένα έργα ύδρευσης στην Ελλαδα την τελευταία 15ετία, καθώς η Κέρκυρα και οι Παξοί παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υδροδότησης (όσον αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του πόσιμου νερού) αλλά και υφαλμύρινσης των υπογείων υδάτων. Τα προβλήματα γίνονται πλέον έντονα και οξύτερα τους θερινούς μήνες με επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στην εθνική μας οικονομία, αφού απαιτειται αυξημένη δαπάνη για την αγορά εμφιαλωμένου νερού.

Ο σχεδιασμός του έργου ύδρευση της Κέρκυρας ξεκίνησε γύρω στο 1995 με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.
Αποτελείται απο διακριτά έργα:

-Έργο Α1 που αφορά, Εγκαταστάσεις Αποσκλήρυνσης Νερού και συναφή έργα Ταμίευσης, άντλησης και μεταφοράς νερού. Το έργο αυτό εχει ενταχθεί στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α τις 30-4-2012 με τον κωδικό ΜΙS 375360 με προϋπολογισμό 40.544.553 ευρώ πρό Φ.Π.Α. και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015.

-Το Εργο Α2 προϋπολογισμού 189.723.740 ευρω πρό Φ.Π.Α., περιλαμβάνει τα Φράγματα, Εγκαταστάσεις και συναφή έργα.

Είναι άξιο να αναφερθεί, ότι πολλές δυσκολίες ξεπεράστηκαν στην πορεία ωρίμανσης και διεκδίκησης του μεγάλου αυτού έργου, από εκπροσώπους της Κέρκυρας - όλων θα έλεγα των βαθμίδων - όπως αποτυπώνονται στην σχετική αλληλογραφία με την ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Ένα σοβαρό πρόβλημα γιά το οποίο γινόνταν συχνή αναφορά από το 2012, ήταν η απόκτηση της γης, απαλλοτριώσεις οι οποίες καθυστερούσαν για διάφορους λόγους κυριότερο των οποίων ήταν οι απεργία των δικηγόρων.

Η αγορά γης για το σύνολο του έργου, άρχισε το 2006 και εξελίχθηκε έως το τέλος του 2013 (815,03 στρέμματα, είχαν ήδη απαλλοτριωθεί και 452,38 στρέμματα, είχε εκδοθεί ΦΕΚ και είχε προσδιοριστεί δικάσιμος στις 12-2-2013 για καθορισμό των αποζημιώσεων.

Τελικά και με προσωπικό μου αίτημα η εκδίκαση έγινε. Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο στις 14-10-2013.
Η σημασία του έργου Ύδρευση της Κέρκυρας απασχόλησε πάρα πολλούς, περισότερο η λιγότερο, οπως δέχτηκε και εύκολη κριτική απο πολλούς καθώς και από την κοινοβουλευτική τοπική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση ( Γενάρης του 2013.)

Το ΤΕΕ Κέρκυρας σε σχετική ημερίδα με θέμα το πόσιμο νερό στις 9 Νοεμβρίου του 2005 έκανε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση και κριτική θεώρηση για το θέμα αυτό, πολύ σημαντική γιά την ουσία και την κατανόηση του μεγάλου αυτού έργου.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,

Έφερα το θέμα της ύδρευσης της Κέρκυρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει κατανοητό, ότι μπορεί το έργο να έχει εθνικό χαρακτήρα λόγω μεγέθους και δαπάνης, μπορεί να πέρασε αρκετός χρόνος γιά να φθάσει πολύ κοντά στην χρηματοδότησή του και την δημοπράτησή του, αλλά η Ύδρευση της Κέρκυρας, μας αφορά όλους και οφείλουμε να το κρατήσουμε ψηλά στις διεκδικήσεις μας.

Το νερό είναι η ίδια η ζωή μας. Αφορά την υγεία μας και την οικονομία του νησιού μας. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουμε να το διαχειρηστούμε ως τέτοιο πάση θυσία.

Προτείνω:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει απο την κυβέρνηση να έλθει ο αρμόδιος Υπουργός στην Κέρκυρα προκειμένου να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες αυτού του νησιού για την τύχη του έργου και να απαιτήσουμε από τους κοινοβουλευτικούς αλλα και τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του νησιού την δεσμευσή τους να κρατήσουν ψηλά το θέμα της ύδρευσης της Κέρκυρας.

Διαφορετικά θα μπορούσε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία να μεταβεί για τον ίδιο σκοπό στην Αθήνα, όπου πέραν των διευκρινίσεων που θα πρέπει να δοθούν θα πρέπει να απαιτηθεί η συνέχιση του έργου των Φραγμάτων και στις επόμενες φάσεις του.

Διαφορετικά, ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο γιά την Περιφέρειά μας και για την Κέρκυρα, στην πραγματικότητα εγκαταλείπεται. Αυτό είναι λάθος κ Γαλιατσάτο, εάν συμβεί θα είναι πολιτικό έγκλημα εις βάρος των πολιτών της Κέρκυρας και του μέλλοντός τους. Τότε, τι θα χρειάζεται το αναπτυξιακό συνέδριο στο οποιο έχετε αναγγείλει, ότι θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας;

Η παράταξή μας ούτε στιγμή δεν άφησε την παρακολούθηση του συγκεκριμένου έργου και θα παρακαλούσαμε για το καλό της Κέρκυρας να μην πάτε πίσω στο παρελθόν. Έχετε γράψει ήδη αρκετό χρόνο στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θέλουμε να μας πείτε τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα και τι προτίθεστε να πράξετε στο άμεσο μέλλον. Το έργο είναι ώριμο από όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε».

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρου Σπύρου παρεμβαίνει για το πρόβλημα της άναρχης υλοτόμησης του κερκυραϊκού ελαιώνα:

«Για τη διαχρονική αξία του Κερκυραϊκού ελαιώνα ως πηγής εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες της Κέρκυρας, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς. Η αλλαγή όμως στον τρόπο ζωής τα τελευταία 50 χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη σε μεγάλο ποσοστό της καλλιέργειας της ελιάς, αφού το εισόδημα για χιλιάδες νέους εξασφαλίστηκε κυρίως από τον τουρισμό. Παράλληλα στην εγκατάλειψη αυτή έπαιξε ρόλο και η γήρανση του πληθυσμού.

Η οικονομική κρίση η οποία οδήγησε πολλούς από τους αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα επιπρόσθετο μικρό εισόδημα να καρατομούν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και να εμπορεύονται την ξυλεία τους. Ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει τον τρόπο ορθολογικού κλαδέματος και ενδεχόμενης εμπορίας του ξύλου, άρχισαν να εμφανίζονται φαινόμενα παράνομης και ανεξέλεγκτης κοπής που φτάνει μέχρι και την πλήρη καρατόμηση εκατοντάδων ελαιοδέντρων με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο πρόσφατο παρελθόν και η αιρετή Περιφέρεια αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο καθόρισε τον τρόπο του κλαδέματος και της χρήσης των παρεχόμενων προϊόντων του κλαδέματος, είτε για ίδια χρήση είτε για εμπορία, με την έκδοση σχετικών αδειών. Παρά ταύτα, η καταστροφή συνεχίζεται, οι πολίτες διαμαρτύρονται και καταγγέλουν και η διοίκηση αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της καρατόμησης ολόκληρων ελαιοκτημάτων εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση. Απ’ τον Απρίλιο του 2016 ομάδες κατοίκων της βόρειας Κέρκυρας κατήγγειλαν επωνύμως και εγγράφως την κατάσταση, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αυτά οδήγησαν την Π.Ι.Ν. να προχωρήσει σε σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων στις 5 Οκτωβρίου 2016. Στη σύσκεψη αυτή δόθηκε δέσμευση από τον κ. Περιφερειάρχη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα και θα ενημερώσει τους πολίτες. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, κατόπιν μαρτυρίας των ιδίων, οι οποίοι συνεχίζουν να περιγράφουν την κατάσταση με τις λέξεις, ασυδοσία, απειλές και εκβιασμούς σε όποιον τολμήσει να μιλήσει. Καταγγέλουν επίσης, ότι τρακτέρ που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες φορτώνουν και μεταφέρουν τα ξύλα από τους αγρούς, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει και δρα στο νησί μας κύκλωμα παρανομίας με επίκεντρο την εμπορία της ξυλείας των καταστρεμμένων ελαιοκτημάτων. Στις 17 Ιανουαρίου 2017 οι πολίτες αυτοί έστειλαν προς την Π.Ι.Ν. νέο έγγραφο, χωρίς όμως να λάβουν και πάλι μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι πρόκληση αλλά και προσβολή για το κράτος δικαίου όταν μάλιστα η Κέρκυρα είναι νησί και υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν οι νταλίκες που φεύγουν απ’ το νησί μας γεμάτες ξυλεία. Θα πρέπει πιστεύουμε να κάνουμε σήμερα ό,τι είναι δυνατόν για να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και να σταματήσει αυτό το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του κερκυραϊκού ελαιώνα».