Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυξήσεις 3-4% πέτυχαν οι ξενοδόχοι με τους tour operators

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
10 Αυγούστου 2017 / 11:30

ΡΟΔΟΣ. Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των ντόπιων επιχειρηματιών του Τουρισμού με τους τουρ οπερέιτορς για τα συμβόλαια του 2018. Το Brexit και το τέλος διανυκτέρευσης δεν έδωσαν την ευχέρεια στους ντόπιους επιχειρηματίες να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από το 3% (ή 4% στις καλύτερες περιπτώσεις) που δίνουν οι τουρ οπερέιτορ στις τιμές που ίσχυαν φέτος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργου Ματσίγκου στη «δημοκρατική», θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το ενδεχόμενο άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου την νέα σεζόν, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση του ανταγωνισμού.
«Οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2018 ολοκληρώνονται. Έχουν δοθεί αυξήσεις γύρω στο 3% με 4%. Ήδη άρχισαν οι πωλήσεις στην αγγλική αγορά, αλλά είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Δεν πετύχαμε μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης, καθώς οι τουρ οπερέιτορς βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας για το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα λόγω του BREXIT. Ανησυχούν δηλαδή για υποτίμηση της λίρας και αύξηση του κόστους των πακέτων. Οι Γερμανοί από την πλευρά τους ακολουθούν μία σφικτή τακτική, προβάλλοντας ως δικαιολογία την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που θα αυξήσει τις τιμές των πακέτων. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι διαφαίνεται στον ορίζοντα και το άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας το 2018, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.
 
Η πορεία της σεζόν
Αναφορικά με την πορεία της σεζόν, ο κ. Ματσίγκος αναφέρει ότι όλα κυλούν ομαλά, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται τα μεγάλα ποσοστά αύξησης τουριστικών αφίξεων που κάποιοι περίμεναν. «Η τουριστική κίνηση εξελίσσεται ικανοποιητικά για τη Ρόδο. Οι πληρότητες είναι στο 100%. Δεν μπορώ να πω ότι πετύχαμε τα νούμερα που κάποιοι περίμεναν. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του αεροδρομίου, η πραγματική αύξηση των αφίξεων είναι στο 2%. Αυτό το ποσοστό δεν θα επαρκούσε π.χ. για τη σεζόν του 2018, όπου θα προστεθούν στο δυναμικό του νησιού 5.000 νέες κλίνες. Για να καλύψουμε τις ανάγκες της επόμενης τουριστικής περιόδου θα πρέπει να πετύχουμε αύξηση της τάξης του 5%, πράγμα το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, κυρίως εάν ανοίξουν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί. Όπως και να έχει, χρειαζόμαστε περισσότερες αφίξεις του χρόνου ώστε να εξισορροπηθεί η αύξηση των προσφερόμενων κλινών», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Χρήσιμα συμπεράσματα για τη φετινή σεζόν και το επίπεδο των επισκεπτών της Ρόδου αναμένεται να προσφέρει η έρευνα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (www.act.edu) και τον υπεύθυνο καθηγητή Ανέστη Αναστασίου. Ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός ερωτηματολογίων και η επεξεργασία τους αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, η έρευνα θα αποτελέσει την «ακτινογραφία» του ροδιακού τουρισμού και αν μη τι άλλο θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην κατάστρωση πολιτικών για την βελτίωση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού.
 
 
 
 Πηγή:www.dimokratiki.gr