Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα όλο και περισσότεροι απευθύνονται σε συσσίτια & κοινωνικά παντοπωλεία

Συσσίτια
09 Αυγούστου 2017 / 14:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεγάλος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που απευθύνονται στην Εκκλησία και σε άλλες δομές εξ΄ αιτίας της αδυναμίας τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά για το σπίτι τους.

Οι αιτήσεις είναι ολοένα και περισσότερες και έτσι οι ωφελούμενοι συνεχώς αυξάνονται. 
Ποιοί προσφέρουν φαγητό/είδη παντοπωλείου: 
 
Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας: 
α. Συσσίτια με φαγητό που προετοιμάζεται στα πνευματικά κέντρα των εκκλησιών από εθελοντές: Από την εκκλησία, προσφέρονται καθημερινά 200 μερίδες φαγητού το καλοκαίρι και 300 μερίδες το χειμώνα. Η χειμερινή αύξηση παρατηρείται καθώς υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται εποχιακά. Τα συσσίτια συνολικά είναι τρία. Στην εκκλησία Παναγία Μανδρακίνα στην πλατεία, στην εκκλησία Άγιος Ιωάννης Λάζος στο Μαντούκι και στην εκκλησία των Τριών Μαρτύρων στη Γαρίτσα. 
β. Κοινωνικό Παντοπωλείο από το οποίο οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης: Σε μηνιαία βάση, 270 συνολικά οικογένειες (μέχρι στιγμής) λαμβάνουν είδη για το σπίτι από το παντοπωλείο της εκκλησίας στην οδό Αγίων Αποστόλων στην πόλη. 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω της εορτής του Δεκαπενταύγουστου που πλησιάζει, το κοινωνικό παντοπωλείο μοίρασε πρόσφατα 200 δέματα σε οικογένειες στην πόλη, στο Σιδάρι και στη Λευκίμμη. 
Κριτήρια και τρόποι εγγραφής στη λίστα ωφελουμένων της εκκλησίας: 
Τα κριτήρια είναι το εισόδημα, η εργασιακή κατάσταση, η κατάσταση υγείας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση. Όσον αφορά στα συσσίτια, ένα επιπλέον κριτήριο είναι το αν ο ιερέας της εκάστοτε εκκλησίας δώσει βεβαίωση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση της αίτησής του από τα γραφεία της Μητρόπολης (ότι τον γνωρίζει και δεν δηλώνει ψευδώς αδυναμία).
Οι σχετικές αιτήσεις, γίνονται κάθε πρωί στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης, στην κοινωνική λειτουργό Μαρία Ντούγκα. 
 
Δήμος Κέρκυρας- ΚΟΙΣΠΕ: 
Πρόκειται για τη λειτουργία κοινωνικών δομών από το Δήμο Κέρκυρας ο οποίος πλέον συνεργάζεται με τον ΚΟΙΣΠΕ και όχι με την Equal Society όπως γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τι προσφέρουν:
α. Κοινωνικό συσσίτιο το οποίο λειτουργεί καθημερινά 8.00 το πρωί με 16.00 το μερημέρι στην οδό Μητροπολίτου Μεθοδίου και Κολοκοτρώνη, στην αρχή του δρόμου που κατευθύνεται προς τις φυλακές: Εκεί, παρέχονται γεύματα σε χώρο με τραπεζαρία. Οι δικαιούχοι του συσσιτίου μέχρι στιγμής είναι 96 και από τον Ιούνιο έχουν μοιραστεί 5.235 μερίδες φαγητού. Να σημειώσουμε ότι οι ωφελούμενοι μπορούν είτε να καθίσουν στην τραπεζαρία να γευματίσουν, είτε να πάρουν το φαγητό μαζί τους. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν στο σπίτι (έχουν ρεύμα, κουζίνα κτλ) παίρνουν τις συσκευασίες και όχι μαγειρεμένο φαγητό. 
β. Κοινωνικό παντοπωλείο από το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια και άλλα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις προσφορές συνανθρώπων μας και επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι του παντοπωλείου είναι 89 μέχρι στιγμης και έχουν μοιραστεί από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο 446 πακέτα τροφίμων, όπως γάλα, ζάχαρη, μακαρόνια, όσπρια και είδη υγιεινής. 
γ. Κέντρα διανομής σε Νότια και Βόρεια Κέρκυρα: Οχήματα του ΚΟΙΣΠΕ αλλά και οχήματα του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" το οποίο βοηθά Δήμο και ΚΟΙΣΠΕ, βοηθούν στη διανομή εκτός κέντρου. Είναι μια προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε και θα χρειαστεί ένα χρονικό περιθώριο να εδραιωθεί. Στόχος ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΟΙΣΠΕ Αθανάσιο Παπαβλασόπουλο, είναι καθημερινά να προσφέρεται βοήθεια σε 340 ωφελούμενους τουλάχιστον. 
Κριτήρια και Τρόποι εγγραφής στη λίστα ωφελουμένων Δήμου- ΚΟΙΣΠΕ: 
Προτεραιότητα έχουν οι άπορες οικογένειες, άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργοι και συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα. 
Οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να λάβουν βοήθεια, γίνονται στα γραφεία του κοινωνικού παντοπωλείου και συσσιτίου, στην οδό Μητροπολίτου Μεθοδίου και Κολοκοτρώνη, στα γραφεία του κοινωνικού συνεταιρισμού (ΚΟΙΣΠΕ) στην πλατεία Χρήστου Τσιριγώτη στο χώρο του παλιού Ψυχιατρείου και στο γραφείο του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας και εθελοντισμού, Ανδρέα Σκούπουρα, στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας (παλιά Νομαρχία). 
 
ΜΚΟ Equal Society: 
Η ΜΚΟ Equal Society, δεν προσφέρει πλέον μερίδες φαγητού όπως αρκετοί ωφελούμενοι είχαν συνηθίσει, αλλά συνεχίζει την προσφορά της, δίνοντας μερίδες πρωινού στους δικαιούχους. Ο αριθμός τους, αγγίζει τους 158. Τα είδη που προσφέρονται, προέρχονται κυρίως από δωρεές φούρνων του νησιού.
Κριτήρια και Τρόποι εγγραφής στη λίστα ωφελουμένων της ΜΚΟ: 
Τα κριτήρια που ορίζει η ΜΚΟ, είναι οικονομικά και κοινωνικά. Συνεκτιμούνται η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, το εισόδημα, το αν ο αιτούμενος είναι άνεργος και το αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές καθημερινά από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το απόγευμα, στα γραφεία της Equal Society, στα πρώην ΚΕΠ στην οδό Σολωμού της Σπηλιάς. 
 
Ερυθρός Σταυρός: 
Ο Ερυθρός Σταυρός, παραμένει σταθερός στην προσφορά του και συνεχίζει να μοιράζει μέσω του κοινωνικού του παντοπωλείου, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι δικαιούχοι είναι γύρω στους 500. Τα είδη, προέρχονται κυρίως από δωρεές μεγάλων επιχειρήσεων και προσφορές εφοπλιστών αλλά και συμπολιτών μας. 
Κριτήρια και Τρόποι εγγραφής στη λίστα ωφελουμένων του Ερυθρού Σταυρού: 
Το κριτήριο για την έγκριση της εκάστοτε αίτησης είναι το ύψος του εισοδήματος των αιτούντων, όπως καταγράφεται στη φορολογική δήλωση. Επισημαίνουμε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν στεγάζεται πλέον στα γραφεία στην περιοχή Τέννις, αλλά φιλοξενείται από το Ιατρείο Κέρκυρας στο κτήριό του στην Οδό Σκαραμαγκά. Εκεί, κάθε πρωί, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.