Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτροπή πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας: Ο Περιφερειάρχης να δείξει γενναιότητα, όπως έκανε ο Νομάρχης το 2010

Λευκίμμη
07 Αυγούστου 2017 / 11:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να μην αδειοδοτήσει την εγκατάσταση, όπως έπραξε το 2010 με γενναιότητα ο Στέφανος Πουλημένος, καλεί τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, η Επιτροπή πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.

Με αναλυτική της έκθεση, η Επιτροπή Πολιτών παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι ανέφικτη: 

«Σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων  στην Κέρκυρα επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1.      Το πλαίσιο που ισχύει σήμερα καθορίζεται από:
-       Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)/2015
-       Το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων/2016 και
-       Το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Κέρκυρας/2016.
2.      Το παραπάνω Πλαίσιο προβλέπει Ολοκληρωμένη Διαχείριση με Διαλογή στην Πηγή (6 ρεύματα), στη συνέχεια επεξεργασία σε Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ) στην Κεντρική Κέρκυρα. Συμπληρωματικά  προβλέπει δίκτυο Πράσινων Σημείων και Νησίδων, Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) κ.α. Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ, για να επιτευχθούν οι στόχοι, απαιτούνται 37 συνολικά Δράσεις (εγκαταστάσεις και δραστηριότητες), ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται, σαν έργα απόλυτης προτεραιότητας, η Μονάδα Επεξεργασίας  Αποβλήτων (ΜΕΑ) χωροθετημένη μέσα στην ΟΕΔΑ Κεντρ. Κέρκυρας και ο νέος ΧΥΤΥ Κεντρ. Κέρκυρας. Προσωρινά, για μια Μεταβατική Περίοδο (Μεσοδιάστημα), μέχρι το έτος-στόχο 2020, προβλέπεται η υποκατάσταση της προγραμματισμένης Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) από Συστοιχία κινητών Μηχανημάτων που καταλήγουν σε Δεματοποιητή. Σύμφωνα, επίσης, με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του ΠΕΣΔΑ και οι 37 προβλεπόμενες Δράσεις οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι το έτος- στόχο 2020, ενώ το 33% από αυτές, μεταξύ των οποίων, η πρωτογενής Διαλογή στην Πηγή, οι υποδομές του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, η εγκατάσταση και λειτουργία των κινητών μηχανημάτων της Μεταβατικής περιόδου και  η υλοποίηση όλων των συνοδών έργων, όφειλαν να είχαν ολοκληρωθεί μέσα το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν καν δρομολογηθεί!

ΧΥΤΥ μόνο μέχρι το 2020


3.    Όσον αφορά το επίμαχο και για 10 χρόνια  αδρανοποιημένο έργο του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, ο ρόλος του, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ/2016, είναι δευτερεύουσας σημασίας, σύντομος, συμπληρωματικός και με ακόλουθους όρους:
-       Να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ
-       Να λειτουργήσει μόνο κατά τη Μεταβατική περίοδο δηλ. μέχρι το έτος στόχο 2020.
Και οι δύο όροι, αποδεικνύονται ανέφικτοι, αφού οι απαιτούμενες δράσεις δεν έχουν καμία πιθανότητα να υλοποιηθούν.
4.    Για την τραγική κατάσταση που έχει οδηγηθεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, την κύρια ευθύνη, διαχρονικά,  φέρουν οι Αυτοδιοικητικές Αρχές και ο Σύνδεσμος (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.). Τη χαριστική βολή έδωσε η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία ενώ συμμετείχε στη διαμόρφωση του Σχεδιασμού, στην πράξη υπονομεύει την εφαρμογή του.  Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση ακύρωσε την δημοπράτηση   της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), χωρίς ισοδύναμη εναλλακτική λύση, παγώνοντας έτσι το Πρόγραμμα και, σε δεύτερη φάση προπαγάνδισε κατά τρόπο αντιφατικό, την επαναχωροθέτηση της ΟΕΔΑ, ακυρώνοντας στην ουσία το Πρόγραμμα. Μετά από αυτά, το Αυτοδιοικητικό Σύστημα δεν προχώρησε σε καμία ουσιώδη ενέργεια, με εξαίρεση τις ανεπαρκέστατες κινήσεις για την Διαλογή στην Πηγή και στις πλημμελείς και αναποτελεσματικές ενέργειες για τον Δεματοποιητή του μεσοδιαστήματος. Σε πλήρη αντίθεση με την απραξία που επισημαίνουμε, το ίδιο Αυτοδιοικητικό Σύστημα με υπερβάλλοντα ζήλο και κατά προτεραιότητα προωθεί  το αναχρονιστικό έργο του παράνομου ΧΥΤΑ Νοτ. Κέρκυρας, αντιστρέφοντας προκλητικά την βαρύτητα των προτάσεων του ΠΕΣΔΑ και ακυρώνοντας την ουσία του σχεδιασμού.

Η παραπληροφόρηση

5.    Με την τακτική της αυτή η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση:
-       Παρασύρει  την κοινωνία της Κέρκυρας σε μια μάταιη και καταστροφική περιπέτεια. Μάταιη γιατί ο ΧΥΤΑ  Νοτ. Κέρκυρας θα υπερκορεστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο και καταστροφική γιατί ο προσωρινός εφησυχασμός θα μεταφέρει το πρόβλημα πολύ σύντομα διογκωμένο.
-       Καταδικάζει (παρά τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις) την ανθρωπογεωγραφία της Νότιας Κέρκυρας, αναπαράγοντας τον διαχρονικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων της. (Επισημαίνεται ότι κατά τη δεκαετία 1996-2006 οι τότε Αυτοδιοικητικοί παράγοντες μεθόδευσαν και πέτυχαν  την απαλλαγή της Βόρειας Κέρκυρας από τον προγραμματισμένο ΧΥΤΑ. Οι σημερινοί Αυτοδιοικητικοί επιδιώκουν να απαλλάξουν την Κεντρική Κέρκυρα από όλες τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και τον ΧΥΤΥ και να τις μεταφέρουν στο Νότο).
-       Επιδίδεται σε ανεύθυνη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση, προκειμένου να αποσπάσει την συναίνεση μερίδας μη ενημερωμένων δημοτών, διχάζοντας την Κερκυραϊκή κοινωνία στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
-       Έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την κοινωνία της Λευκίμμης που παλεύει για την επιβίωσή της, αναπτύσσοντας αντίσταση συνείδησης και πατριωτικής πάλης.
-       Επιδιώκει να βγει αλώβητη από την κρίση που η ίδια κορύφωσε, καταργώντας κάθε έννοια έννομης τάξης.
6.      Για να πετύχει τους αθέμιτους στόχους της η σημερινή Δημοτική Αρχή επιδιώκει, να αποσπάσει από την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων την άδειας λειτουργίας του έργου χωρίς να τηρείται καμία απολύτως προϋπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογο αίτημα αδειοδότησης του έργου την περίοδο 2009-2010, ο τότε αρμόδιος Νομάρχης, με μια γενναία απόφασή του, αρνήθηκε την αδειοδότηση με βάση ένα πλήρως αιτιολογημένο απορριπτικό και οξύτατο σκεπτικό.

Γενναία η απόφαση του Στέφανου Πουλημένου

7.      Με την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ μας αυτή επιδιώκουμε:
-     Να συμβάλλουμε στην ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, προκειμένου να γίνουμε όλοι ενεργοί συντελεστές στο γίγνεσθαι της διαχείρισης των απορριμμάτων και να προλάβουμε  την διολίσθηση σε καταστάσεις που θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και τελικά στην χειμάζουσα οικονομία του τόπου.
-     Να επισπεύσουμε την ανάπτυξη ευρύτερου κοινωνικού μετώπου πολιτών και μαζικών φορέων, με στόχο την άμεση και ταυτόχρονη προώθηση των Δράσεων και των Στόχων των σχεδιασμών.
-     Να δηλώσουμε, ως έχοντες έννομο συμφέρον, ότι θα συνεχίσουμε την περιβαλλοντική, πολιτική και νομική μας πάλη, με κάθε νόμιμο μέσο, για την προστασία της προσωπικότητάς μας για να αποτρέψουμε το επιχειρούμενο έγκλημα λειτουργίας του παράνομου ΧΥΤΑ και μεταφοράς της Κεντρικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην «μακρυνή και αυθαδεστάτη Λευκίμμη», όπως την χαρακτήρισαν κάποιοι από τους κατακτητές στο παρελθόν.
-     Να ζητήσουμε από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη να δείξει την ίδια γενναιότητα που έδειξε ό τότε αρμόδιος Νομάρχης το 2010 για το ίδιο θέμα.
                                                                           Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
                                                                                          Ο Γραμματέας
 
                                                                                    Αριστοτέλης Κοτινάς