Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιόν εξυπηρετεί το «έμφραγμα» στους κερκυραϊκούς δρόμους;

Editorial
03 Αυγούστου 2017 / 14:54

Δεν εξυπηρετεί κανέναν και τίποτα. Δεν κολακεύει την όμορφη πόλη. Δεν αναδεικνύει τα μνημεία και την ξεχωριστή τους ατμόσφαιρα.

Δεν αυξάνει καν τον τζίρο. Δεν... Ο λόγος για το επώδυνο, κουραστικό και βρωμερό χάος, που σημειώνεται όταν τα λεωφορεία που μεταφέρουν επισκέπτες, κυρίως της κρουαζιέρας, κατακλύζουν τους κερκυραϊκούς δρόμους. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του χθεσινού πρωτοσέλιδου θέματος για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λισαβόνας να απαγορεύσει από 1ης Αυγούστου τη διέλευση των μεγάλων τουριστικών λεωφορείων από το κέντρο της πόλης, και ήλθε (σ.σ. η κατά τα άλλα καλοδεχούμενη) χθεσινή μέρα με πάνω από επτά χιλ. αφίξεις να επιβάλει το σύνηθες αδιαχώρητο στους κερκυραϊκούς δρόμους. Μα καλά κανείς δεν έχει την ισχύ και την εξουσία να αποτρέψει αυτή τη θλιβερή επανάληψη, που κάνει τη γιορτή, μαρτύριο;

Θα πρόκειται για συνήθεια που ακολουθείται από υπνωτισμένους ανθρώπους, δεν μπορεί; Κάποια ασθένεια, ίσως; Ποια άλλη ερμηνεία να δώσει κάποιος σ' αυτήν την κατάσταση; Να πουλάς δηλ., όπως και νάχει, εκδρομή για Αχίλλειο, Κανόνι, Μον Ρεπό και λίγο πόλη (σ.σ. εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει), ώστε να συνωστίζεται τελικώς η αγέλη των τουριστών σε ουρές μπροστά στα ... ουρητήρια των αξιοθέατων (σ.σ. όπου υπάρχουν και επαρκούν), προς δόξαν του περιηγητικού προγράμματος και σε απόδειξη θριάμβου της ανθρώπινης ανάγκης;

Και δεν γίνεται λόγος για την επιβολή εκδικητικών απαγορεύσεων ούτε για επίδειξη ισχύος αλλά για την επικράτηση στοιχειώδους ορθολογισμού. Την αξιοποίηση της εμπειρίας, τη βελτιστοποίηση του μάρκετιν, την αποκατάσταση των ρυθμών της ζωής στην πόλη (σ.σ. έστω και με τα αυξημένα φορτία του τουριστικού καλοκαιριού). Την παροχή εντέλει τουριστικών υπηρεσιών τέτοιων, που θα προκαλέσουν ένα καλό σχόλιο και την επιθυμία της επανόδου!

Σήμερα είναι βέβαιο ότι κανείς δεν αισθάνεται ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση ώστε να παρεμβεί κι έτσι περιοριζόμαστε ο ένας δείχνει τον άλλονε. Ο Δήμος στερείται μηχανισμού, η Αστυνομία, με προσωπικό ασφαλείας, επικεντρώνεται στο έγκλημα και την αποτροπή αιματηρών ατυχημάτων στην άσφαλτο. Και 'μεις; Εμείς με την πρόσφατη αποασυλοποίηση του Ψυχιατρείου δεν έχουμε κατά που να τραβήξουμε!