Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αλήθεια για τον Ημιμαραθώνιο

Νίκος Μόσχος
01 Αυγούστου 2017 / 13:01

Να μην χρησιμοποιούν τον αθλητισμό και τον Κερκυραϊκό Γ.Σ για πολιτικές και συλλογικές αντιπαραθέσεις. Γράφει ο Νίκος Μόσχος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Τεχνικός Σύμβουλος ΣΕΓΑΣ

 Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί σε  Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο στον Αθλητισμό με τεράστιες επιτυχίες , όπως των Ολυμπιονικών  Σπύρου Γιαννιώτη και Μαρίας Γεωργάτου , αλλά και του Αρσένη Τσιμίνου , του Φίλιππου Σγούρου , του Γιάννη Λέσση , της Κων/νας Ρωμαίου , του Παναγιώτη Μαντζουρογιάννη και δεκάδων άλλων αθλητών –ιων σε όλα τα αθλήματα που προκαλούν τον θαυμασμό όχι μόνον των ασχολουμένων με τον αθλητισμό αλλά της κοινωνίας γενικότερα , λόγω των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν σε όλα τα αθλήματα , κυρίως όμως στο Κλασικό Αθλητισμό με τις ανύπαρκτες προπονητικές και αγωνιστικές υποδομές.
 Δυστυχώς αυτό σε τοπικό επίπεδο δεν αντιμετωπίζεται σωστά και δεν συσπειρώνει τους Αθλητικούς και Πολιτικούς εκπροσώπους , ορισμένοι δε από αυτούς με μικρόψυχες συμπεριφορές δεν εκτιμούν αλλά και δεν σέβονται την Ιστορία και την προσφορά των ανωτέρω.
 Αυτοί αυτοαναγορεύονται κριτές και ειδικοί των Πάντων , ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν την αναγνώριση και τη Νομιμότητα των θεσμικών οργάνων – Ομοσπονδιών και της Πολιτείας να διοργανώνουν επίσημες αθλητικές δραστηριότητες.
 Να αναφερθούμε λοιπόν σ΄αυτό που τα τελευταία χρόνια κατηγορούνται οι εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας , πως η Κέρκυρα με τις τεράστιες αθλητικές επιτυχίες δεν διοργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις , ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιούνται δεκάδες σε κάθε Πόλη και Νομό.
 Η αλήθεια είναι ότι με ιδιωτική πρωτοβουλία πλησίασαν το Δήμο Κέρκυρας και πρότειναν  να διεξαχθεί Μαραθώνιος Δρόμος καθώς και Δρόμος 10.000μ. και μικρότερη απόσταση για νεότερους , με τη συνεργασία του Κερκυραϊκού ΓΣ Ιστορικού και αναγνωρισμένου Σωματείου , μέλους του ΣΕΓΑΣ.
Να σημειώσουμε ότι οι επίσημοι αγώνες εκτός Σταδίου , οι μοναδικοί ΝΟΜΙΜΟΙ διοργανωτές είναι η Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ η μέλος της Ομοσπονδίας , που στη προκειμένη περίπτωση είναι ο Κερκυραϊκός ΓΣ , ένα από τα αρχαιότερα Σωματεία της πατρίδας μας και Ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας.
 Ο Κερκυραϊκός ΓΣ με εκτίμηση αλλά και υπευθυνότητα και εγώ προσωπικά ως Τεχνικός Σύμβουλος , επικοινωνήσαμε με την Ομοσπονδία για να πάρουμε οδηγίες και κατευθύνσεις , ώστε να διοργανώσουμε όχι τον Μαραθώνιο που ήταν η αρχική πρόταση της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας  , αλλά τον Ημιμαραθώνιο και μικρότερες αποστάσεις και άλλες αθλητικές δράσεις σύμφωνα  βέβαια με τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς και κυρίως  , ενός αναγνωρισμένου και έμπειρου διοργανωτή , με  καταμέτρηση των διαδρομών από επίσημο όργανο της IAFF και ασφαλώς να συμπιεσθεί η οργανωτική δαπάνη στο 1/6 της αρχικής πρόβλεψης  , με νομιμότητα διαφάνεια και ενημέρωση προς τους Πάντες.
 Δυστυχώς η νοοτροπία μας  ,ειδικά εδώ στη Κέρκυρα είναι
 «Φωνάζω και διαμαρτύρομαι για κάτι που δεν γίνεται και όταν πάει να γίνει κάτι θα το πολεμήσω για να μην γίνει»
 Εμείς λοιπόν υπεύθυνα απέναντι στη Δημοτική αρχή αναφέραμε τις απόψεις της Ομοσπονδίας για να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση  επίσημα και αναγνωρισμένα με κύριο στόχο  όχι μόνον τη συμμετοχή Τοπικών και Περιφερειακών αθλητών –ιων, αλλά και με την συμμετοχή ξένων μελών ώστε στο μέλλον να αναπτυχθεί ο Αθλητικός τουρισμός που υστερούμε .
 Να γνωρίζει δηλαδή ο τουρίστας ότι στη Κέρκυρα κάθε Σεπτέμβριο γίνεται ένας επίσημος αγώνας και κυρίως  η επίδοση που θα πετύχει θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συμμετοχή του και σε  άλλους αγώνες.
 Προτείναμε λοιπόν κάποιον που έχει συνεργασθεί με την Ομοσπονδία , να έχει Οργανωτική και Τεχνική εμπειρία ,για να αποφύγουμε λάθη όπως σε άλλο μέρος της Ελλάδας που ιδιωτικοί και Τοπικοί Φορείς διοργάνωσαν παρόμοιο αγώνα (έγινε Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά η απόσταση ήταν κατά 1300μ. λιγότερη).
   Παρουσιάσθηκε στην αρχική Επιτροπή ο υπεύθυνος της Εταιρείας που πρέπει να αναφέρουμε , είναι ο Τεχνικός Υπεύθυνος του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση του Διεθνή ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ  της Αθήνας και έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία και ενημέρωσε τους πάντες ( πράγμα που κανείς από τους ιδιώτες διοργανωτές που φωνάζουν δεν έχει κάνει) ώστε αυτή η διοργάνωση να αποτελέσει την Αρχή και η Κέρκυρα να γίνει το επίκεντρο ενός σημαντικού Τουριστικού Αθλητικού προορισμού.
  Σημειώνεται ότι στην Οργανωτική και Τεχνική Επιτροπή του Αγώνα συμμετέχουν μέλη από όλα τα θεσμικά αλλά και κοινωνικά όργανα του Τόπου που αγκάλισαν με ενδιαφέρον την προσπάθεια του Δήμου Κέρκυρας , που ομόφωνα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο , πλην της τοποθέτησης του κ.Ρεδαιστινού .
  Είναι λυπηρό όμως οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να χρησιμοποιούν τον αθλητισμό με την δημιουργία εντυπώσεων για πολιτικά οφέλη.
   Όσο γ αυτούς δε που εκφράζουν τους αθλητικούς εκπροσώπους και την ειδικότητα τους να διοργανώνουν ανάλογες εκδηλώσεις , πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν την νομιμότητα με τα προσωπικά αθλητικά Σωματεία που ιδρύουν και λειτουργούν.
  Με τη συμπεριφορά τους και τις ανακοινώσεις στο διαδίκτυο αποδεικνύουν αυτό που ΕΙΝΑΙ στη πραγματικότητα και στη Κοινωνία και όχι αυτό που θα ΗΘΕΛΑΝ  να είναι.
  Άλλωστε όπως είχα γράψει και κατά το παρελθόν , εξ αιτίας ανάλογων μικρόψυχων και ζηλόφθονων συμπεριφορών στο άρθρο μου « ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» η αναγνώριση , η εκτίμηση , η αποδοχή και ο σεβασμός μέσα στη κοινωνία  ευτυχώς (η δυστυχώς για ορισμένους) δεν επιβάλλονται αλλά κερδίζονται από τον καθένα χωριστά και όλους μαζί σύμφωνα με τις συμπεριφορές τους και τις Πράξεις τους.
  Επειδή όμως εμείς δεν διακατεχόμαστε από τέτοιου είδους συμπεριφορές και αισθήματα , τους προσκαλούμε να συμμετάσχουν στη Γενική προσπάθεια για τη Κέρκυρα , τον Αθλητισμό , τη Νεολαία και την Κοινωνία γενικότερα , με στόχο η Κέρκυρα να γίνει ένας Αθλητικός προορισμός και δεν υστερεί των άλλων Πόλεων της Ελλάδος.
  Το τμήμα Στίβου του Κερκυραϊκού ΓΣ λειτουργεί με βάση τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού που είναι η παιδαγωγική προπονητική προσφορά προς όλους καθώς και αγωνιστική αξιοποίηση κάθε ταλέντου που επιθυμεί να εξελιχθεί.
  Διαφορετική λειτουργία και οικονομικές σκοπιμότητες τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα τις επιτρέψουμε ώστε να εκτροχιασθεί ο Κερκυραϊκός ΓΣ από τους στόχους του  , με την τεράστια προσφορά του όχι μόνον στον Αθλητισμό αλλά και προς την Νεολαία και την κοινωνία της Πατρίδας μας.