Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Αλβανία θέλει να «καθαρίσει» από τα ναρκωτικά. Ομιλία Έντι Ράμα στην συνεδρίαση της Task Forse. Σκληρή η ανάρτηση του Λ. Μπάσα (ΔΚ) στο fb

κάνναβη
01 Αυγούστου 2017 / 10:50

ΤΙΡΑΝΑ. Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών εξαπολύει η κυβέρνηση της Αλβανίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του συμπολιτευόμενου Τύπου, που αναφέρονται στην συνεδρίαση της πολιτικής «δύναμης κρούσης» (σ.σ. αποκαλείται task force).

Εκεί ο προσφάτως θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών, Έντι Ράμα, επέσεισε την απειλή της δραματικής μείωσης των τουριστικών μεγεθών εάν δεν αποκατασταθεί το όνομα της χώρας, που το έχει αμαυρώσει το εμπόριο της κάνναβης. Για την ανάγκη της προσεκτικής προετοιμασίας εθνικής εφόδου κατά των παραγωγών και των εμπόρων κάνναβης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας μάλιστα το βάθος της διαφοράς κατήγγειλε ότι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης των περιοχών, που ελέγχονται για παράνομη δραστηριότητα δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις της κυβέρνησης για συνεργασία! Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, που αποκτήθηκαν από την παράνομη δραστηριότητα.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Χακίμ Τσάκο, δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Klan TV, ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα παρακολουθώντας την δραστηριότητα από γη και αέρα και δεδομένου του παραγωγικού κύκλου της κάνναβης σατίβα, ελέγχει απολύτως την κατάσταση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3711 έλεγχοι και έχουν εντοπισθεί οι εκτάσεις που καλλιεργείται.
Επικεφαλής της Δύναμης Κρούσης, είναι ο υπουργός Εσωτερικών ενώ όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, έχει δημιουργηθεί οργανωτικό δένδρο με κατά τόπους task forces σε κάθε πρώην νομό και περιφερειακή ενότητα. Σύμφωνα τουλάχιστον με το Εθνικό Σχέδιο κατά της καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης 2017 -2020, το τέλος της δεκαετίας πιστεύεται ότι θα βρει την γείτονα, «καθαρή», κατάσταση που προϋποτίθεται για την ευτυχή εξέλιξη της διαδικασίας ένταξής της στην Ε.Ε. Υπάρχει βεβαίως και η συνθήκη καλής γειτονίας, που δοκιμάζεται από καιρού εις καιρόν...
 
Η αντιπολίτευση
 
Σαρκάζει για την ανακοίνωση του σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών, που εξήγγειλε ο Ε. Ράμα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Λ. Μπάσα. Σε ανάρτησή του το απόγευμα της Δευτέρας στην σελίδα του στο fb αναφέρει δηκτικά! Με τη σοβαρότητα ιλαροτραγωδίας που έχει κατακτήσει, ο Έντι Ράμα αποκάλυψε σήμερα μιαν άλλη ιστορική μάχη: τον ηρωικό αγώνα κατά της κάνναβης και των εγκληματικών ομάδων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αλλά, ήδη, είναι γνωστό ότι ο μοναδικός ηρωισμός του Ράμα είναι να συλλάβει μικρούς παραβάτες, εκείνους που δεν είναι τόσο μεγάλοι ώστε να έχουν δεσμούς με την εξουσία!
Ο Μπάσα καταγγέλει ως πολιτικό υπεύθυνο για την κατάσταση με το χασίς στην γείτονα, τον υπουργό Εσωτερικών, Σ. Ταχίρι. Διατείνεται ότι οι «ξένοι εταίροι» της χώρας έχουν ζητήσει την απομάκρυνσή του και ότι θα απαγοητευτούν όσοι νομίζουν ότι ο Ράμα θα το κάνει.
Και συνεχίζει: « Ίσως ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών στην Αλβανία είναι ο Κλ. Μπαλίλι, ο Έντι Ράμα τον άφησε ελεύθερο, ακόμα κι αν ήθελε τη σύλληψή του η κυβέρνηση των ΗΠΑ, γιατί αν τον έπιαναν θα μιλούσε για τους μισούς υπουργούς. Ως εκ τούτου, όσοι περιμένουν τη σύλληψη του Μπαλίλι θα απογοητευτούν. Ένας από τους πιο καταζητούμενους εμπόρους ναρκωτικών στην Ευρώπη είναι ο αδελφός του, Φ. Ξαφά, αλλά όσοι αναμένουν τη δράση του Ράμα για να τον συλλάβουν θα απογοητευτούν επίσης.
Η δράση του Έντι Ράμα θα είναι να συλλάβει μερικούς φτωχούς χωρικούς και μικρούς εγκληματίες. Οι πραγματικοί εγκληματίες θα κυβερνούν τη χώρα μαζί με τον Ράμα. Μέχρι να τους διώξει ο κόσμος.