Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρέχοντας στον τόπο πίσω από το βουνό

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
21 Ιουλίου 2017 / 10:30

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με 2.000 αθλητές από 40 χώρες, αλλά και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ξεκινά το 7ο Zagori Mountain Running, μια μεγάλη αθλητική πρόκληση για τους δρομείς των βουνών, αλλά και μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και της φύσης για τους χιλιάδες επισκέπτες και τους ντόπιους, που θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουλίου στο Ζαγόρι.

Το Zagori Mountain Running είναι μια διοργάνωση την οποία έχει αγκαλιάσει η ορεινή δρομική κοινότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Χαρακτηριστική είναι η προσέλευση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν εκατοντάδες έλληνες αθλητές όλων των επιπέδων, όπως εξίσου εντυπωσιακή είναι και η συμμετοχή αθλητών από χώρες όπως η Κολομβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Αυστραλία, όπου το ορεινό τρέξιμο αναπτύσσεται συνεχώς. Έτσι, οι συμμετοχές των αθλητών και στους τέσσερις αγώνες έχουν ξεπεράσει τους 2000, αριθμός που δεν περιλαμβάνει στις συμμετοχές στον παιδικό ορεινό αγώνα «Ζαγοράκι». 
Η φετινή διοργάνωση έχει έντονο οικολογικό αποτύπωμα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές στη συνέντευξη τύπου. Εξάλλου, η φετινή διοργάνωση έχει ως σύνθημα «Αγαπώ και σέβομαι το βουνό», ενώ είναι αφιερωμένη στο αγριόγιδο της Πίνδου, με μέρος των εσόδων από το συλλεκτικό buff να διατίθενται για την προστασία του.
Βασική προτεραιότητα της διοργάνωσης αποτελεί η συνεισφορά των αγώνων στην τουριστική προβολή της περιοχής και την ανάδειξη του Ζαγορίου ως προορισμός αξεπέραστου φυσικού κάλλους, όπως ανέφερε ο διοργανωτής και τεχνικός διευθυντής της εταιρίας «My adventure» Βασίλης Τζουμάκας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, μάλιστα, ο κ. Τζουμάκας προειδοποίησε ότι όποιος αθλητής αφήσει σκουπίδια κατά τη διάρκεια των αγώνων, θα αποκλειστεί από επόμενες διοργανώσεις.
Για τον ίδιο σκοπό, η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον μεγάλο χορηγό, το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι», έχει φροντίσει να μεταφερθεί στην περιοχή το πρώτο και μοναδικό παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο «Φωτοβολταϊκό Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Η επιχείρηση, όπως ανέφερε η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας Χριστίνα Δούμα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, προσφέρει δώρα μέσω κλήρωσης στους συμμετέχοντες που θα ανακυκλώσουν πλαστικές, μεταλλικές ή χάρτινες συσκευασίες στο περίπτερο ανταποδοτικής ανακύκλωσης. «Στόχος μας είναι, μαζί με τους διοργανωτές, να βελτιώνουμε και να εξελίσσουμε την εμπειρία αθλητών και επισκεπτών κάθε χρόνο», ανέφερε.
Για τη διεθνή εμβέλεια του αγώνα, αλλά και την περιβαλλοντική του διάσταση μίλησε εκ μέρους της εταιρίας Stoiximan η Ιωάννα Κοζαδίνου. Η εταιρία θα δηλώσει δυναμικά το παρόν με την Stoiximan Running Team, ενώ παράλληλα θα συμβάλει με τις δράσεις της, όπως ο καθαρισμός των μονοπατιών, στην προστασία του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου. Επίσης, για μια ακόμη φορά, το Zagori Mountain Running έχει την στήριξη της εταιρίας «The North Face».
Με την ευχή να αναπτυχθούν υποδομές που θα καταστήσουν την περιοχή ελκυστική για αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούν να προπονούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους, έδωσε έμφαση στο αθλητικό κομμάτι, ο πρωταθλητής και νικητής του περυσινού αγώνα των 80 χλμ. Δημήτρης Θεοδωρακάκος. «Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός και πως οι αθλητές θα βιώσουν και θα μεταδώσουν την εμπειρία αυτή», σημείωσε, καλώντας τον κόσμο δει την προσπάθειά τους κατά μήκος της διαδρομής και να εμπνευστούν, ώστε να έρθουν κοντά στον αθλητισμό και τη φύση.
Επίσης, το παρών έδωσε ένας ακόμη μεγάλος αθλητής, ο Jessed Hernandez, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για 3η φορά αυτό τον χρόνο (προηγήθηκε το Metsovo Ursa Trail και ο Olympus Marathon), προκειμένου να τρέξει στη διαδρομή του TeRA 80km. «Σίγουρα είναι ένας δύσκολος αγώνας, με υψηλό επίπεδο αθλητών. Σκοπός μου είναι πρώτα να διασκεδάσω και μετά η νίκη», σημείωσε.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, στη σημασία της διάνοιξης των μονοπατιών αναφέρθηκε η αθλήτρια Γλυκερία Τζιατζιά, ενώ βραβεύθηκαν όσοι συμβάλλουν στην άρτια διεξαγωγή των αγώνων, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ζαγορίου Β. Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα αθλητισμού Βασίλης Παπαχρήστος και εκπρόσωποι των χορηγών. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ζαγορίου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων και οι παράλληλες δραστηριότητες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.zagorirace.gr