Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με «Βότκα Μολότοφ» έπεσε η αυλαία του 12ου θεατρικού Φεστιβάλ κατά των Ναρκωτικών

ΕΣΥΝ
06 Ιουλίου 2017 / 11:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με Τσέχοφ έκλεισε αυλαία το 12ο θεατρικό Φεστιβάλ, με το οποίο κορυφώθηκαν και φέτος οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου).

Προλογίζοντας την πολύ πετυχημένη παράσταση, με τίτλο «Βότκα Μολότοφ», του θεατρικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυμφών, η Τζένη Σκέμπρη, εκ μέρους του ΕΣΥΝ,  τόνισε την αξία της ενασχόλησης με τον πολιτισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, την αγωνιστική στάση ζωής. Τα χαρακτήρισε ως μέσα για τη διαπαιδαγώγηση ισχυρών και υγιών χαρακτήρων, που δε θα δέχονται να διαλέξουν με ποια ουσία θα ναρκώσουν το μυαλό και την ψυχή τους, αλλά θα παλεύουν για να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, σε μια κοινωνία που το κάθε λουλούδι θα βρίσκει χώρο ν’ ανθίσει. Ευχαρίστησε όλους τους φορείς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, παιδείας, υγείας, όλη την τοπική κοινωνία και τα εργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ, που χρόνια τώρα, στηρίζουν το αντιναρκωτικό κίνημα στο νησί μας. Ο μύθος της αναποτελεσματικότητας των αγώνων καταρρίφθηκε, είπε κλείνοντας, αφού με τον αγώνα του αντιναρκωτικού κινήματος, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, έγινε πραγματικότητα το αίτημα για ίδρυση και λειτουργία θεραπευτικής κοινότητας στεγνού προγράμματος στο νησί μας.

Στη μονάδα λειτουργούν ήδη τμήματα ενηλίκων και εφήβων για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε γίνεται, τόνισε. Η θέση των νέων δεν είναι στις φυλακές, ούτε στα νοσοκομεία να συντηρούν την εξάρτηση με τα υποκατάστατα, ούτε σε χώρους ελεύθερης χρήσης της κάνναβης να ξεχνούν τα όνειρα και να ναρκώνουν τη συνείδησή τους. Η θέση τους είναι να ζουν με υγεία και καθαρό μυαλό, την όμορφη, μοναδική, δική τους ζωή. «Η μόνη ελεύθερη επιλογή είναι να ανοίγεις δρόμους για τη ζωή που σου αξίζει» όπως αναφέρει το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης.  

Στη συνέχεια οι θεατές απόλαυσαν τους εφήβους από το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νυμφών, που σε διδασκαλία, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Ελένης Ξάνθου ανέβασαν την κωμωδία του Α. Τσέχοφ «Βότκα Μολότοφ». Ο Νιλ Σάιμον, με τα μονόπρακτα του Τσέχοφ, δημιούργησε ένα εκρηκτικό θεατρικό κράμα και οι νεαροί ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους σκόρπισαν άφθονο γέλιο, αλλά και συγκίνηση και προβληματισμό στο κοινό. Τα παιδιά απέδωσαν με κατανόηση και χιούμορ τους χαρακτήρες του Τσέχοφ, με όλα τους τα κουσούρια, τα λάθη, τους καημούς και τους πόθους τους, που είναι διαχρονικοί και πανανθρώπινοι. Οι θεατές αφέθηκαν στην αθωότητα και τη φρεσκάδα των παιδιών, στα οποία η σκηνοθέτης τους κ. Ξάνθου, τόνισε ότι χρωστάμε έναν καλύτερο κόσμο.   


Προηγουμένως την Πέμπτη 29/6 είχε παρουσιαστεί από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σκριπερού, ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τραγούδια του Ισπανού ποιητή μελοποιημένα από Έλληνες συνθέτες. Τη διδασκαλία και τη μουσική επιμέλεια έκανε ο Παναγιώτης Βώρος. Παρουσιάστηκαν γνωστά τραγούδια καθώς και βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, μπολιάζοντας τη νεολαία με τα υψηλά ιδανικά της αγάπης για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τη φτωχολογιά. Η παράσταση συγκίνησε το κοινό και έκλεισε με το ομώνυμο τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία για τη δολοφονία του ποιητή από τους φασίστες, δυστυχώς επίκαιρο και στις μέρες μας.

Το ΕΣΥΝ ευχαρίστησε τις διευθύνσεις 3ου και 4ου Γυμνασίου για την παραχώρηση του σχολείου που φιλοξένησε όλο το Φεστιβάλ καθώς και τους φορείς (ΤΑ- παιδείας- υγείας- εργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ) που με τον τρόπο τους συνέδραμαν και φέτος στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Επίσης τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών για την στήριξη του Φεστιβάλ. Σε όλες τις παραστάσεις έγιναν απονομές αναμνηστικών διπλωμάτων και μεταλλίων από στελέχη του ΕΣΥΝ, του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Θεραπευτικής Κοινότητας «Διάπλους», της Τ.Α, των εργατικών σωματείων του ΠΑΜΕ, και εκπροσώπους φορέων που στηρίζουν τις προσπάθειες και τις εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ.



Το Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ έκλεισε αυλαία για φέτος, όμως οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι αγώνες μας συνεχίζονται όλη τη διάρκεια του χρόνου, στις γειτονιές και στα χωριά του νησιού μας, αγκαλιάζοντας τη νεολαία και διαδίδοντας τα μηνύματα για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά, γιατί η μόνη ελεύθερη επιλογή είναι να ανοίγουμε δρόμους για τη ζωή που μας αξίζει.