Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

13χρονος Κερκυραίος σκακιστής εναντίον Κασπάροφ!

Σκάκι
22 Ιουνίου 2017 / 11:51

Ένας νεαρός Κερκυραίος σκακιστής με εκπληκτικό ταλέντο, ο 13χρονος Αλέξανδρος Λευθεριώτης θα αντιμετωπίσει το Σάββατο 24 Ιουνίου στην Αθήνα τον θρυλικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ!

Η συνάντηση θα γίνει στo πλαίσιo των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έχει μετακαλέσει τον Κασπάροφ για να αντιμετωπίσει σε σιμουλτανέ  15 ταλαντούχους νεαρούς Έλληνες σκακιστές. Την επιλογή των καλύτερων νέων σκακιστών έκανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Ε.Σ.Θεσσαλονίκης.

O Αλέξανδρος Λευθεριώτης



Ο Γκάρι Κασπάροβ είναι κατά την επικρατούσα αντίληψη ο κορυφαίος σκακιστής στην μακραίωνη ιστορία του δυσκολότερου πνευματικού παιγνιδιούστον κόσμο. Έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1985, εκθρονίζοντας τον μεγάλο αντίπαλο του Ανατόλι Κάρποφ μετά από συγκλονιστικές σκακιστικές μάχες. Διατήρησε το στέμμα του μέχρι το 2000 εντυπωσιάζοντας τους σκακιστές όλου του κόσμου με το θεαματικό και επιθετικό στιλ παιγνιδιού του. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε και στην Κέρκυρα το 1996, όταν προσκλήθηκε από τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας να δώσει ένα σιμουλτανέ στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, όπου αντιμετώπισε ταυτόχρονα 30 σκακιστές. Από το 2005 έχει ασχοληθεί με την πολιτική και με το σχολικό σκάκι σε όλο τον κόσμο μέσω του Σκακιστικού Ιδρύματος Κασπαροφ.

Ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης –ένα από τα πολλά ταλέντα που έχει αναδείξει το Κερκυραϊκό σκάκι την τελευταία επταετία- έχει διακριθεί κατ΄επανάληψη σε τοπικούς και πανελλήνιους αγώνες. Αποκορύφωμα ήταν η κατάκτηση την περασμένη εβδομάδα του τίτλου του Πρωταθλητή Ανδρών Δ. Ελλάδας. με 6 νίκες σε 6 αγώνες.