Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 12ο Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ 2017 - ΕΣΥΝ Κέρκυρας

ΕΣΥΝ Κέρκυρας
21 Ιουνίου 2017 / 16:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλα έτοιμα για το δεκαήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών – 26 Ιούνη. Μέλη , φίλοι του ΕΣΥΝ και του συλλόγου Γονέων και Φίλων του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους»

 της ΨΚ του ΓΝΚ, έχουν φροντίσει έτσι ώστε μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις τα μηνύματα της ημέρας να φθάσουν σε κάθε γωνιά του νησιού. Φετινό σύνθημα στο οποίο καταλήγει η διακήρυξη της ημέρας είναι: «Η ΜΟΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ» Σύμφωνα με παράγοντες του ΕΣΥΝ και του «Διάπλου», από την Πέμπτη  22/06, έως την επόμενη Παρασκευή 30 Ιούνη, θα στηθούν περίπτερα στους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας, όπου θα διακινείται ενημερωτικό υλικό.    Από την Πέμπτη ξεκινά το «12ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου» το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στους χώρους του 4ου Γυμνασίου με ώρα έναρξης 21:00μμ και Φυσικά ελεύθερη είσοδο. Ήδη οι χώροι, με την φροντίδα των μελών και Φίλων του ΕΣΥΝ δέχεται τις τελευταίες λεπτομέρειες της απαιτούμενης φροντίδας και θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί την Πέμπτη 22/6  το θεατρικό του 7ου γυμνασίου- 4ου ΓΕΛ με του «Ιππείς» του Αριστοφάνη. Το Σάββατο 24 Ιούνη από τις 4 το απόγευμα μέχρι αργά παιδικές ομάδες ποδοσφαίρου θα απολαμβάνουν το παιγνίδι στην Κάτω Πλατεία. Την Δευτέρα 26/06 το θεατρικό τμήμα του Λαοδάμα «το επόμενο Βήμα» παρουσιάζει το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «το Φιόρο του Λεβάντε», ενώ την Τετάρτη 28/06 το θεατρικό εργαστήρι «Θυμέλη» παρουσιάζει το «Αστερόσπιτο» με την παιδική ομάδα και ένα όμορφο αφιέρωμα στον Γρ Ξενόπουλο από το τμήμα ενηλίκων. Την  Πέμπτη 29/6 το γυμνάσιο Λύκειο Σκριπερού παρουσιάζει ένα μουσικό  αφιέρωμα στο Λόρκα με τραγούδια του Ισπανού ποιητή μελοποιημένα από έλληνες συνθέτες (Λεοντής, Χατζιδάκις, Γλέζος, Θεοδωράκης, Λοϊζος, Μαμαγκάκης, Μικρούτσικος).
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παίξουν και θα τραγουδήσουν τα τραγούδια που γνώρισαν στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας με τίτλο «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: ο ποιητής του έρωτα και του αγώνα». Συμμετέχουν οι μαθητές-τριες (αλφαβητικά):
Θεοχάρης Άγγελος: μπάσσο
Καζιάνης Κίμωνας: κιθάρα (κλασική-ακουστική)
Κουρσάρη Ιωάννα: τραγούδι
Μάζης Αλέξανδρος: κρουστά, τραγούδι
Μακρή Σπυριδούλα: τραγούδι
Μάλλεν Γιώργος: τραγούδι, κιθάρα
Μαρτίνου Γεωργία: φλάουτο
Τσενεμπή Δέσποινα: τραγούδι
Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Βώρος
Συντονισμός παρουσίασης: Κατερίνα Κόνιαρη
Οργάνωση προβολής: Κώστας Κωστάλης
ΠΕΜΠΤΗ  29  ΙΟΥΝΙΟΥ,  στις 9:00 το βράδυ, στο προαύλιο του 4ου Γυμνασίου.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει το θεατρικό του πολιτιστικού συλλόγου Νυμφών με το έργο του Τσέχωφ «Βότκα Μολότοφ» Σχετικά με τις εκδηλώσεις, η γραμματέας του ΕΣΥΝ Κέρκυρας κα Έφη Κάντα, ιατρός, δήλωσε: «Η εξάρτηση από ουσίες είναι κοινωνικό φαινόμενο και η αντιμετώπισή του δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, μας αφορά όλους. Είναι κοινωνικές οι αιτίες του, είναι κοινωνικές οι επιπτώσεις του και αντανακλώνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στις σημερινές συνθήκες που όλοι μας ασφυκτιούμε από τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλεται, βλέπουμε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και το μέλλον μας «μαύρα» από την κρίση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Σ΄ αυτές  τις συνθήκες η νέα γενιά  διαπαιδαγωγείται να μην σκέφτεται, να μην αγωνίζεται, να μην αντιδρά, να μην αναζητά λύσεις.  Το ΕΣΥΝ και φέτος με τις δεκάδες εκδηλώσεις του ανα την χώρα απευθύνεται κύρια στους νέους και τους λέει ότι επιλογή δεν είναι η «φυγή» από την πραγματικότητα, αλλά η οργανωμένη συλλογική δράση. Επιλογή δεν είναι το «μικρότερο κακό», αλλά να ανοίγεις δρόμους για τη ζωή που δικαιούσαι» Ενώ το επίσης μέλος της ΔΕ του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, Βάλια Σκορδίλη ,απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου δήλωσε σχετικά: «… όλοι οι νέοι πρέπει μέσα από τους φορείς του λαϊκού και εργατικού κινήματος να διεκδικήσουμε ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ – ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ. Να διεκδικήσουμε την ίδια τη ζωή μας. Να παλέψουμε  για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μισθό που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας, για δημόσια καθολική δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους, για δημόσια και δωρεάν μόρφωση, για υποδομές μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού. Να βάλουμε στις διεκδικήσεις μας τον αγώνα για Ενιαίο Φορέα Αντιναρκωτικής Πολιτικής με Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα που θα καλύπτει τις ανάγκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική Επανένταξη – Έρευνα. Να συμπορευθούμε με το Ε.ΣΥ.Ν. που εδώ και 3 δεκαετίες πρωτοστατεί στη συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν και ενισχύουν τη διάδοση των ναρκωτικών.  Να διεκδικήσουμε Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους. Η θέση του χρήστη είναι σε πρόγραμμα θεραπείας και όχι στα «υποκατάστατα της ηρωίνης», στο δρόμο, στη φυλακή, σε «χώρους γκέτο» που θα κάνει χρήση απλά για να μην ενοχλεί. Και το πρόγραμμα που υπάρχει στην Κέρκυρα, το Διάπλους, της ΨΚ του ΓΝΚ πρέπει και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί γιατί και το έχει ανάγκη ο τόπος , αλλά και γιατί το έχει αγκαλιάσει η Κερκυραϊκή κοινωνία». Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στηρίζονται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την ΤΑ και πάρα πολλά σωματεία, εργατικά, πολιτιστικά και αθλητικά, ενώ η είσοδος, όπως προαναφέρθηκε,  σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη!