Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις κι ο… κούκος στο Δημοτικό Συμβούλιο!

ΕΜΠΡΟΣ
21 Ιουνίου 2017 / 10:51

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Τι κι αν ο σεισμός απαιτούσε υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα αλλά και έλεγχο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, το σώμα συνεδρίασε με οριακή απαρτία! Το Δημοτικό Συμβούλιο έβαλε πλάτη στις έκτακτες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα του σεισμού στη Λέσβο και ειδικότερα στο νότιο κομμάτι του νησιού.

Τόσο η εισήγηση για πρόσληψη περίπου 100 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό, όσο και η πρόθεση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού να προκαταβάλει (μέσω του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας) εφάπαξ το ποσό της οικονομικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους, καθώς και το κόστος στέγασης και σίτισης όλων των σεισμοπαθών που έχουν καταγραφεί, έτυχε της ομόφωνης στήριξης του σώματος.
Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων, τόσο της παράταξης της πλειοψηφίας, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης, με δεδομένη την κρισιμότητα της περιόδου που βιώνει ο τόπος και οι αρχές του, που καλούνται να λειτουργήσουν άμεσα, αποτελεσματικά και χωρίς περιθώρια αστοχίας. Με τον επικεφαλής της παράταξης του «Άλλου Δρόμου», Στράτο Γεωργούλα, να καυτηριάζει με ανακοίνωσή του τις πολλές απουσίες, που ανάγκασαν μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει με μία ώρα καθυστέρηση μέχρι να επιτευχθεί η οριακή απαρτία του.
 
Πέρασαν τα «έκτακτα» μέτρα
 
Το «Ε» ενημέρωσε από χθες για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μπει μπροστά για τους σεισμοπαθείς και να προπληρώσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα καταβάλει στους σεισμόπληκτους για τον μήνα Ιούνη, για να προλάβει έτσι τη γνωστή βραδυκίνητη γραφειοκρατία του κράτους. Όπως και ενημέρωσε για την πρόθεσή της να εισηγηθεί την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τις (νέες) αυξημένες ανάγκες που προκάλεσε ο σεισμός. Παράλληλα υπογράμμιζε και τον κίνδυνο αυτή η πρόθεση της, να σκοντάψει επάνω στο… νόμο και ειδικότερα στην ΑΔΑ. Με την προοπτική πρόσληψης προσωπικού για οκτάμηνη εργασία με πόρους του Δήμου, να απορρίπτεται τελικώς από τις ίδιες τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να ετοιμάσουν τη σχετική εισήγηση. Λόγω του ότι δεν μπορεί να προβλέπεται με καμία… «φόρμουλα». Ως εκ τούτου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Καρασάββας, εισηγούμενος το θέμα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, διευκρίνισε πως θέλει την απόφαση του σώματος, για να στείλει το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και να περιμένει την απόκρισή του. «Αναλόγως της πίστωσης που θα μας δώσει το Υπουργείο, τόσοι μπορεί να είναι εκείνοι που θα εργαστούν ως έκτακτο προσωπικό», εξήγησε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
 
«Μιλάμε για αδιαφορία…»
 
Όλα αυτά όμως συζητήθηκαν εν τη απουσία δεκάδων συμβούλων από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας. Το σώμα, εκτός από τις έκτακτες και σημαντικές αποφάσεις που είχε να πάρει καθαρά για τα θέματα που έχουν προκύψει από τον σεισμό, είχε και άλλα βασικά «τρέχοντα». Όμως δεν «συγκίνησαν» κατά πως φαίνεται, ούτε πολλά στελέχη της δημοτικής αρχής, ούτε της αντιπολίτευσης.
Αυτές τις απουσίες, στηλίτευσε και ο Στράτος Γεωργούλας με χθεσινή του ανακοίνωση: «Όταν χτυπά την πόρτα σου μια καταστροφή, θα πρέπει με σύνεση να πράττεις συναινετικά προασπίζοντας τον κοινό σκοπό της αντιμετώπισής της. Αυτή η αρχή μάς οδήγησε να υπερψηφίσουμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο κάθε σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως για τον προγραμματισμό προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού και προσλήψεων συμβασιούχων, παρά τις επιμέρους διαφορές μας, προτάσσοντας την μέριμνα για τους συμπολίτες μας και την ομαλή μετάβαση στην καθημερινότητα κάτω από τις δεδομένες δύσκολες συνθήκες. Αυτή η συναίνεση όμως, δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από το να καταδεικνύουμε την αδιαφορία δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και του “Αδέσμευτου Συνδυασμού”, που έλαμψαν δια της απουσίας τους».