Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λύση από την Πολωνία για τα σκουπίδια

ΗΜΕΡΑ
20 Ιουνίου 2017 / 10:43

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Στέλεχος της Εταιρείας μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του Τμήματος Εμπορίου και Επενδύσεων της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Andrzej Szostek, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με σκοπό να παρουσιάσουν το πρόγραμμα διαχείρισης και να ενημερώσουν για τις ενέργειες και τις προσπάθειες επαφής με το Δήμο.

Η συνέντευξη έγινε με πρωτοβουλία του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Αναστάσιου Μαρίνου, ωστόσο ο ίδιος απουσίαζε λόγω οικογενειακού προβλήματος, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.
 
Η παρουσίαση
Η πρόταση των Πολωνών έγινε από εκπρόσωπο της εταιρίας BioElectra Group. Σύμφωνα με αυτή, δεν απαιτείται διαλογή στην πηγή, τα απορρίμματα ρίχνονται όλα μαζί σε κοινό κάδο και η επεξεργασία τους γίνεται στο εργοστάσιο, με αρχική αποστείρωση για 3 – 4 ώρες στους 160 C, χωρίς να μένει υγρό υπόλειμμα. Τότε γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, να επαναχρησιμοποιείται ένα ποσοστό 95% – 96%. Η πρόταση προς το Δήμο ήταν διπλή: Σε πρώτο στάδιο, άμεση αποκομιδή, χωρίς διαχωρισμό και μεταφορά των απορριμμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας της BioElectra στη Βουλγαρία και σε δεύτερη φάση κατασκευή εργοστασιακής μονάδας επεξεργασίας στη Ζάκυνθο.
 
Τα προβλήματα
Η πρόταση, όσο δελεαστική και αν ακούγεται εμφανίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα και κενά. Πρώτο από όλα ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε με επίσημους όρους -δεν απεστάλη εγγράφως- και με αναλυτική περιγραφή, στο Δήμο Ζακύνθου. Αλλά ούτε και έγκαιρα, δηλαδή πριν κατατεθεί το Τοπικό Σχέδιο.
Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι πως η πρόταση παρέκαμψε την επίσημη ενημέρωση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ώστε να την εντάξουν στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Η απάντηση του κ. Szostek ήταν ότι θέλησαν πρώτα να ανιχνεύσουν το ενδιαφέρον από τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, με αρμοδιότητα σε 67 Δήμους, και στη συνέχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο ούτε εκεί κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση. Από τον Ενιαίο Φορέα ήρθε απάντηση ότι πιθανώς υπάρχει αντίστοιχο Νομικό Πλαίσιο στη χώρα, με επιφυλάξεις. Επομένως, ακόμη και αν ο Δήμος έβλεπε θετικά την πρόταση, αυτή δεν προβλέπεται από τον Εθνικό Σχεδιασμό και κάθε αλλαγή θα απαιτούσε τεράστιο χρονικό διάστημα μέχρι να εγκριθεί και να υλοποιηθεί.