Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η NCH Capital παρουσιάζει το τελικό της πλάνο για τον Ερημίτη

Ερημίτης
20 Ιουνίου 2017 / 10:17
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση παρουσίασης του “Kassiopi Project” στους παραγωγικούς φορείς πρόκειται να γίνει την Τετάρτη

21-06-2017 και ώρα 19:00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, εκ μέρους της εταιρείας NCH Capital. Η εκδήλωση αυτή θεωρείται η «επίσημη πρώτη» παρουσίαση του έργου μετά την ανεπίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων του κερκυραϊκού τύπου τον περασμένο Γενάρη. Θα παρευρεθούν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Ελλάδας και Βαλκανίων της NCH Capital Inc. Ανδρέα Σάντη. Στην ενημέρωση θα πάρει επίσης μέρος και εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου του Αλέξανδρου Τομπάζη, κατά πάσα πιθανότητα η αρχιτέκτονας που σχεδίασε και επιμελήθηκε το έργο. Η παρουσίαση θα γίνει σε 4 ενότητες: Το προφίλ της εταιρείας, το έργο, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και η παρουσίαση του επίσημου website που θα βγει "στον αέρα" την ίδια μέρα.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων (Επιμελητηρίων, συλλόγων κλπ), των Κοινωνικών Φορέων, των παραγωγικών φορέων (Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας) και του επιχειρηματικού κόσμου της Κέρκυρας,  των τουριστικών φορέων (Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων κλπ) και γενικότερα των αρχών του τόπου.
 
Η αντίδραση του "Ερημίτη Πλους"
 
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ενάντια στην επένδυση του Ερημίτη αναφέρει:«Όταν τελματώνουν τα πράγματα, η αντίδραση της κοινωνίας διευρύνεται και αρχίζει να «πέφτει το ηθικό» των παρατρεχάμενων, των αργόμισθων και των αβανταδόρων, τότε η εμφάνιση των αφεντικών είναι όχι μόνο προφανής αλλά και επιβεβλημένη.

Όμως  Κερκυραϊκός λαός δεν «τσιμπάει» τους έχει καταλάβει. Στη συντριπτική του πλειοψηφία, μαζί και οι θεσμοί που τον εκπροσωπούν είναι αντίθετοι με την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη κατά συνέπεια και η παρουσία τους στο νησί ανεπιθύμητη.
Γνωρίζει πλέον τα παιχνίδια που παίζονται σε επίπεδο επικοινωνίας…τα έχει ξαναζήσει: Ο χώρος σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, και «υψηλή προστασία» από τον εχθρό λαό…
Προβολή διαφανειών για την «περιβαλλοντική προστασία» και η γνωστή μακέτα της «επένδυσης», στοιχεία που έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο.
Επιπλέον το δόλωμα (και αν πιάσει) για τις νέες θέσεις εργασίας, ίσως και το ανέκδοτο για την αύξηση του ΑΕΠ της Κέρκυρας, με την «επένδυση», κατά 110 τόσο τις εκατό.  

Βέβαια αν έχουν κατασταλάξει και για το ποια ακριβώς θα είναι τα κατασκευαστικά σχέδια (ψάχνουν ακόμα για  το που βολεύει να κτίσουν τα σπίτια η που τελικά θα κάνουν τη μαρίνα - τα σχέδια αλλάζουν από μέρα σε μέρα) ίσως, με επιφύλαξη πάντα, πουν κάτι και γι’ αυτά.
Ίσως και οι προσκλήσεις των μέσων ενημέρωσης επιλεγμένες, όπως την περασμένη φορά, για να έχει «οδηγία και κατεύθυνση» η προς τα έξω πληροφορία.

Ωστόσο θα πρέπει να εξηγήσουν με ποιους νομικούς ακροβατισμούς θα αλλάξουν τους όρους της σύμβασης, από εκχώρηση επιφάνειας της γης για 99 χρόνια, σε πώληση της, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Επιπλέον τι τους κάνει να πιστεύουν ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, όσον αφορά την απόφαση του Σ.τ.Ε. για την πολεοδομική μελέτη, την επανεξέταση, με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της υπόθεσης της μεταφοράς του Ναυτικού Οχυρού και τον αποχαρακτηρισμό των 14 στρεμμάτων της στρατιωτικής ζώνης, ότι θα είναι υπέρ τους;
Και το βασικότερο, την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κερκυραϊκού λαού και τον φορέων που τον εκπροσωπούν (περιφέρεια- Δήμος- κινήματα) που αντιστέκονται στην τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, πως θα την ξεπεράσουν;  Θα δώσουν απαντήσεις σ’ αυτά;»
 
Τα νομικά κωλύματα
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NCH Capital στην Κέρκυρα Θεόδωρο Παγκράτη, η εταιρεία σχεδιάζει να αρχίσει  πολύ σύντομα  κάποιες γεωτεχνικές έρευνες στατικότητας του εδάφους και να ξεκινήσει τις εργασίες υποδομής στα τέλη του 2017, αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες λόγω των ενστάσεων και των προσφυγών. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας, οι  νομικές εκκρεμότητες μέχρι τότε θα έχουν διευθετηθεί. Μάλιστα η τελευταία προσφυγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο ΣΤΕ, έχει ήδη κριθεί απορριπτέα και έχει ήδη αναρτηθεί η περίληψη του σκεπτικού με τίτλο «Νόμιμη Πολεοδομική μελέτη για το ΕΣΧΑΔΑ Κασσιώπης» με την υποσημείωση ότι «το πλήρες κείμενο της απόφασης θα αναρτηθεί αμέσως μετά την καθαρογραφή της από το Δικαστήριο». 
 
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.