Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απελευθέρωση της πόλης είπατε;

Γιώργος Ζούμπος
16 Ιουνίου 2017 / 14:50

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Τα σχετικά με την κυκλοφορία των τουριστικών λεωφορείων την πόλη μας αποτελούν ένα πολύ παλιό πρόβλημα. Κάποιες ιδέες που υπήρχαν παλιά (από την περίοδο Σαρλή τουλάχιστον) δεν καρποφόρησαν και ουδείς έκανε τις απαραίτητες προσπάθειες να δώσει λύση. Όχι λύση που να ρυθμίζει το ζήτημα για κάποια χρόνια, αλλά ούτε για προσωρινή ανάσα. Υποσχέσεις δόθηκαν βέβαια πολλές κατά καιρούς, αλλά ως συνήθως ήταν για άμεση κατανάλωση. Τώρα, με τα κόκκινα λεωφορεία τα πράγματα οξύνθηκαν και βέβαια οι συσκέψεις που είναι σε εξέλιξη διαπιστώνουν το πρόβλημα, εκφράζουν ευχές αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν λύση, τουλάχιστον άμεσα.
Η χειρότερη λύση ίσως να είναι μια βιαστική μελέτη, μια μελέτη που θάπρεπε να είχε γίνει αν όχι από χρόνια, τουλάχιστον εδώ και αρκετούς μήνες. Δυστυχώς μελέτη δεν υπάρχει και αν γίνει τώρα θα είναι στο πόδι, όπως πεζοδρομήσεις που γίνονται και μετά ακυρώνονται.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κάποιες «λεπτομέρειες » των απόψεων Δημάρχου και Περιφερειάρχη που δημοσιεύτηκαν στην «Ε» την Τετάρτη (σελ. 5).
Ο κος δήμαρχος: «… Ενημέρωσε ότι ο Δήμος δεν έχει στα χέρια του σύγχρονη μελέτη για την κυκλοφορία αλλά ζήτησε από τους εκπροσώπους φορέων να περιμένουν λίγες ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένη πρόταση που διαμορφώνει η δημοτική αρχή.»
Δηλαδή όσα λέγανε κατά καιρούς οι διάφοροι παράγοντες του Δήμου ήταν λόγια του αέρα. Μελέτη δεν υπάρχει και ούτε προφανώς προγραμματισμός. Υπάρχουν προφανώς -πάλι- ιδέες η εφαρμογή των οποίων το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα ή απλά να μεταθέσει από πλευράς χώρου τα υπάρχοντα, όπως γίνεται συνέχεια.

Ο κος περιφερειάρχης: «… θα τεθεί το ζήτημα της αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου …».
Οι συνδημότες αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ευχές (ως καλοπροαίρετοι να θεωρήσουμε ότι η αλλαγή θα διεκδικηθεί δυναμικά) οι οποίες ή θα παραπεμφθούν στις καλένδες ή θα γίνουν πραγματικότητα μετά από πολύ καιρό, μήνες και χρόνια.

Δυστυχώς Δήμος και Περιφέρεια είναι απροετοίμαστοι και προσπαθούν να λύσουν σε μερικές μέρες προβλήματα τα οποία θαπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί το αργότερο τον περασμένο χειμώνα. 
Τώρα;