Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκακιστικό διήμερο πολλών «κυβικών» με τους Γκρανμαίτρ Timur Gareyev & Σπύρο Σκέμπρη

Σκάκι
12 Ιουνίου 2017 / 12:18

Δυο εντυπωσιακές σκακιστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δυο εντυπωσιακές σκακιστικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κερκύρας, στις οποίες πρωταγωνιστής ήταν ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του τυφλού σκακιού, Ουζμπέκος Γκρανμαίτρ Timur Gareyev. O Gareyev, ο οποίος ήρθε μετά από πρόσκληση του Σ.Π.Ζ.Κ. από τις Η.Π.Α. όπου διαμένει, ξεκίνησε την Πέμπτη με ένα τυφλό σιμουλτανέ, που είναι και η ειδικότητα του. Έπαιξε δηλαδή ταυτόχρονα 7 παρτίδες με 7 διαφορετικούς παίκτες με δεμένα τα μάτια. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πρόσφατα ο Gareyev είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ τυφλού σκακιού στο πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα 48(!) αντιπάλους σε ένα σιμουλτανέ που διάρκεσε περί τις 20 ώρες. Το προηγούμενο, στοιχειωμένο ρεκόρ, με 45 αντιπάλους κατείχε από το 1947 ο θρυλικός Αργεντίνος σκακιστής Miguel Najdorf.

Ο αγώνας στην Κέρκυρα διεξήχθη σε απόλυτη σιγή στο εντευκτήριο του Σ.Π.Ζ.Κ. στο Ν. Λιμάνι και διάρκεσε 3 ώρες. Ο Gareyev σε όλη τη διάρκεια του σιμουλτανέ ήταν πάνω σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, πεταλιάροντας ακατάπαυστα, καθώς αυτό τον βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και την ανάλυση. Οι αντίπαλοι του ήταν όλοι έμπειροι σκακιστές του συλλόγου του νησιού μας-όλοι μέλη της αγωνιστικής ομάδας-, και καθένας τους είχε στη διάθεση του 40’ για ολόκληρη την παρτίδα, ενώ ο Gareyev είχε για κάθε παρτίδα 1ώρα και 1’ πρόσθετο χρόνο για κάθε κίνηση. Τελικά κέρδισε τις έξι από τις επτά παρτίδες, κάνοντας μόνο μια ισοπαλία, με τον Αλέξανδρο Βαλσάμη. Εντυπωσίασε μάλιστα τα μέλη του συλλόγου και την επόμενη ημέρα, καθώς θυμόταν με ακρίβεια όλες τις παρτίδες κίνηση-προς κίνηση!

Την Παρασκευή στις 19:00 συνεχίστηκε η παράδοση των μεγάλων υπαίθριων σιμουλτανέ που διοργανώνει εδώ και 30 και πλέον χρόνια ο Σ.Π.Ζ.Κ. και μάλιστα στο Λιστόν. Εκεί που έχουν παίξει στο παρελθόν και οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Anatoli Karpov και Gary Kasparov, o Jan Timman και o Alexander Morozevich. O Σ.Π.Ζ.Κ. επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη στους 50 συμμετέχοντες, καθώς τελικά αγωνίστηκαν όχι εναντίον ενός, αλλά εναντίον δύο Γκρανμαίτρ, καθώς πήρε μέρος και ο κορυφαίος Κερκυραίους σκακιστής Σπύρος Σκέμπρης. Το είδος αυτό του σιμουλτανέ ονομάζεται tandem και κάθε ένας από τους Γκρανμαίτρ παίζει με τη σειρά του μία κίνηση, γεγονός που τους δυσκολεύει, καθώς πρέπει να εντοπίσουν τι σχέδιο έχει κατά νου ο προηγούμενος κάθε φορά.

Οι 50 αντίπαλοι τους ήταν όλων των ηλικιών- ο μικρότερος 5 ετών- και των δυναμικοτήτων, από την Κέρκυρα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ήρθαν ειδικά για το σιμουλτανέ. Την πρώτη κίνηση στην πρώτη παρτίδα έπαιξε ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος που τίμησε με την παρουσία του το σιμουλτανέ. Η εκδήλωση εξελίχτηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς οι Γκρανμαίτρ σε πολύ καλή διάθεση, έπαιζαν, αστειευόντουσαν με τον κόσμο και ιδιαίτερα τα παιδία, φωτογραφιζόταν μαζί τους και υπέγραφαν τα ειδικά ονομαστικά αναμνηστικά διπλώματα. Παράλληλα, πλήθος τουριστών, αλλά και ντόπιων φωτογράφιζαν το εντυπωσιακό γεγονός. Όταν γύρω στις 22:00 άρχισε να πέφτει το σκοτάδι, οι αγώνες συνεχίστηκαν με το φως των κεριών! Τέλος μόνο ένα μικρό κορίτσι, η 7χρονη Ναταλία κατόρθωσε να κερδίσει, ενώ έγιναν και 8 ισοπαλίες.
Σημαντική συμβολή στη διοργάνωση αυτή είχαν οι χορηγοί, το ξενοδοχείο Mediterraneo (Όμιλος Λιμπάντση), η Γενική Κλινική Κέρκυρας Αλέξανδρος Μάστορας και το εστιατόριο Gondola.