Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στον αέρα» παραμένει η παραχώρηση των παραλιών της Ρόδου

ΡΟΔΙΑΚΗ
08 Ιουνίου 2017 / 08:16

ΡΟΔΟΣ. Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των δραστηριοποιούμενων στις παραλίες της Ρόδου, μετά τη γνωστοποίηση ότι, πλέον, τη διαδικασία αναλαμβάνει η ΕΤΑΔ για το λεγόμενο “φιλέτο” του νησιού, με τους γνωρίζοντες να εκφράζουν φόβους ότι πολλοί συμπολίτες μας φέτος βρίσκονται “στον αέρα”.

Ο κύριος λόγος είναι ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να “χτυπήσουν” τα πόστα ενδιαφερόμενοι ή επενδυτές από άλλες περιοχές, μια και τα κριτήρια που τίθενται από την  περίφημη ΚΥΑ, ειδικά γι’ αυτή την εποχή, είναι σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικά για τους ομπρελάδες που δραστηριοποιούνταν στις συγκεκριμένες παραλίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Καταρχήν, πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι για τις πλέον κοσμικές παραλίες οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν θα ρισκάρουν να μην έχουν τον πρώτο λόγο, υπό το φόβο ότι θα προσέλθουν άλλοι από άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, θεωρούν βέβαιο ότι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ασκήσουν το προτιμησιακό τους δικαίωμα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Τα κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ είναι αυστηρά και με τους παραδοσιακούς ομπρελάδες να παλεύουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο, για παράδειγμα, να καταβάλουν ένα μεγάλο ποσό εφάπαξ για να “χτυπήσουν” τα πόστα.
Θορυβημένος είναι και ο Δήμος, ο οποίος, όμως, μοιάζει ανήμπορος να αντιδράσει από τη στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της διαδικασίας για το φιλέτο των παραλιών. Υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο ο οποίος, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καυτηρίασε το γεγονός ότι στο Δήμο η ΕΤΑΔ άφησε παραλίες όπως της Νότιας Ρόδου και κάποιες στις δ.ε. Πεταλούδων και Καμείρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, στον οποίο και εξέθεσε το πρόβλημα και τις ανησυχίες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμα στο Κέντρο.
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας «ομπρελάδες» που ήδη βρίσκονται…στα κάγκελα καθώς ανησυχούν ότι θα έρθουν άλλοι να πάρουν τη δουλειά στην οποία έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια. Από τη μια το υψηλό μίσθωμα, από την άλλη το εφάπαξ ποσό που πρέπει να καταβάλουν ενώ παλεύουν να σταθούν, και γενικά τα κριτήρια που θέτει η ΚΥΑ, θεωρούν ότι τους θέτουν αυτομάτως εκτός ανταγωνισμού.
Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.