Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Ρόδο την επόμενη εβδομάδα η Κουντουρά

ΡΟΔΙΑΚΗ
07 Ιουνίου 2017 / 09:48

ΡΟΔΟΣ. Η…πολυπόθητη εδώ και χρόνια επίσημη επίσκεψη Υπουργού Τουρισμού στη Ρόδο γίνεται πραγματικότητα, αφού, όπως ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, η κα Έλενα Κουντουρά θα βρίσκεται εδώ την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα θα έχει συναντήσεις με όλους τους φορείς του τουρισμού!

Ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, έδωσε την είδηση ότι, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Ρόδο η Υπουργός Τουρισμού, η κα Κουντουρά, κάτι που οριστικοποιήθηκε μετά και τη συνεννόηση που έκανε η Περιφέρεια μαζί της.
Η κα Κουντουρά, που θα βρίσκεται εδώ όχι στις αρχές της εβδομάδας, όπως περιορίστηκε να πει ο κ. Χατζημάρκος, αφήνοντας για εκείνην την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας, αναμένεται να μείνει ώστε να έχει συναντήσεις με τους ανθρώπους και τους φορείς του τουρισμού στην περιοχή μας. Ευρεία συνάντηση, βέβαια, αναμένεται να γίνει στην Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, όπου και θα εξετάσουν μαζί τα θέματα «αυτής της πολύ μεγάλης ελπίδας και των νησιών μας και της χώρας, του τουρισμού».
Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι πρόκειται για μία επίσκεψη που οι τουριστικοί φορείς της περιοχής μας επιθυμούν διακαώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια τουλάχιστον μια και αποτελεί πάγιο αίτημα των ίδιων και των τοπικών Αρχών μία επίσημη επίσκεψη Υπουργού Τουρισμού στη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι η κα Κουντουρά είχε επισκεφθεί τη Ρόδο για λίγες ώρες κατά την προηγούμενη κυβέρνηση όπου όμως είχε έρθει για ειδικό σκοπό και δεν είχε κάνει συναντήσεις.
 
Τα θέματα
Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης ποια είναι τα θέματα που θα προτάξει στην Υπουργό, είπε ότι είναι πάρα πολλά εκείνα πάνω στα οποία συνεργάζονται τώρα με το Υπουργείο Τουρισμού,  όπως και πολλά είναι αυτά που θέλει να της θέσει.
Όπως είπε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε μέσα σε μία σεζόν η οποία αριθμητικά κινείται πολύ ψηλά, οι αφίξεις δηλαδή είναι παραπάνω και από το αναμενόμενο, υπερβαίνουν ακόμα και τα αισιόδοξα σενάρια και όσο περνάει ο καιρός  η σεζόν δυναμώνει.
Το πρώτο θέμα, λοιπόν, που έχουν να δουν και δουλεύουν συστηματικά πάνω σ’ αυτό το τελευταίο διάστημα, είναι πως θα δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια στη σεζόν. Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, πάρα πολλά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτό που λέει ο ίδιος είναι ότι μεθοδικά, δηλαδή, αποτυπωμένα σε χαρτί, μέτρα, δράσεις, αποφάσεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, χρηματοδότηση, υπάρχουν τώρα και ποτέ ξανά.
Το δεύτερο θέμα είναι η κρουαζιέρα και το τρίτο είναι η τουριστική εκπαίδευση, το οποίο αναφέρεται ειδικά στη Ρόδο αφού κανένα άλλο νησί δεν είχε αυτό το παρελθόν, να είναι, δηλαδή, το νησί το οποίο ουσιαστικά έβγαλε τα πρώτα στελέχη του ελληνικού τουρισμού αφού τη δεκαετία του 1960 ο ελληνικός τουρισμός τροφοδοτήθηκε από την ΑΣΤΕΡ.
Επίσης, η διάχυση του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση, ει δυνατόν, όλων των δράσεων προβολής.  Είπε, μάλιστα, ότι, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο αφού η δουλειά που γίνεται από τη Διεύθυνση Τουρισμού είναι μοναδική και δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και ο ίδιος θα προτάσσει πάντα ότι αυτό που γίνεται τώρα, το να υπάρχει διαδικτυακή προβολή και να έχει ψηφιακό αποτύπωμα, οι ναυαρχίδες του τουρισμού το έχουν για πρώτη φορά.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι πρόκειται για μία δουλειά που γίνεται καθημερινά, σε 24ωρη βάση, είναι αθόρυβη και…δεν έχει δελτία τύπου,  ούτε φωτογραφίες αλλά είναι πολύ ουσιαστική και φέρνει αποτελέσματα. Και σ’ αυτό η συνεργασία με το Υπουργείο μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, όπως είπε, και σημείωσε ότι προσπαθούν να μην έχουν επικαλύψεις με το Υπουργείο αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Επίσης, δεν παρέλειψε να πει ότι, αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός στην Ελλάδα για τον τουρισμό, αφού η χώρα έχει δύο κωδικούς χρηματοδότησης και ο ένας είναι στο Υπουργείο και ο ΕΟΤ. Αυτό, όπως είπε, δεν συμβαίνει επειδή κάποιος έδωσε χρήματα αλλά επειδή πιστεύουν στο μέλλον και την προοπτική των νησιών και δεν αρκούνται να κάνουν μία πολιτική…δελτίων τύπου. Αντίθετα, έχουν ουσία, αποτελέσματα και σχέδιο που το εφαρμόζουν και γνωρίζουν ότι αυτό από το οποίο ζούμε πρέπει να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο και γι’ αυτό αυξάνουν συνεχώς τις δαπάνες για τον τουρισμό.
 
Για την κρουαζιέρα
Αίσθηση προκαλούν, τέλος, τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης για την κρουαζιέρα, εξηγώντας τον λόγο που το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα γύρω από αυτόν τον τομέα του τουρισμού. Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά θέλησε ο ίδιος να αποκαλύψει αυτό το λόγο επειδή δεν τον λέει κανείς.
Λέγοντας για ακόμα μία φορά την «σκληρή αλήθεια», λοιπόν, είπε ότι η κινητικότητα αυτή οφείλεται στο ότι, η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, βρίσκεται  σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο, όπως είπε και γι’ αυτό τα αντανακλαστικά όλης της κυβέρνησης λειτούργησαν και γι’ αυτό όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί (σ.σ. Τουρισμού, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Ναυτιλίας), ακόμα η Επιτροπή στη Βουλή συνεδρίασε, στο Υπουργείο Ναυτιλίας έγιναν άλλες συσκέψεις κτλ.
«Η κρουαζιέρα στο Αιγαίο βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Πρέπει να παρθούν μέτρα, να ληφθούν αποφάσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης και εξήγησε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας κινείται με κάποια δεδομένα και εδώ ή προσαρμόζεσαι ή απομονώνεσαι.