Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

O παγκόσμιος ρεκορντμαν τυφλού σκακιού GM Timur Gareyev στην Κέρκυρα!

Σκάκι
02 Ιουνίου 2017 / 12:37

Ο παίκτης-φαινόμενο θα δώσει δύο Σιμουλτανέ!

Ο Σ.Π.Ζ.Κερκύρας εξασφάλισε την παρουσία του ανθρωπου-φαινόμενο που έσπασε πριν από λίγο καιρό το παγκόσμιο ρεκόρ στο σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο) σκακιού χωρίς να βλέπει τη σκακιέρα, αντιμετωπίζοντας 48 αντιπάλους. Ο GM Timur Gareyev θα δώσει δυο σιμουλτανε: την Πέμπτη 8 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει 10 αντιπάλους ταυτόχρονα παίζοντας με δεμένα τα μάτια, ενώ την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει 50 αντιπάλους σε σιμουλτανέ κλασικού σκακιού (ή σκακιου "960" αν επιθυμεί κάποιος). Οι ώρες και η τοποθεσία θα ανακοινωθούν σύντομα. Ήδη υπάρχουν συμμετοχές και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το σκάκι blind έχει ξεκινήσει από τον 18ο αιώνα.  Ο Γάλλος François-André Danican Philidor έπαιξε ταυτόχρονα με τρεις αντιπάλους, ενώ, τον 19ο αιώνα, ο μέγας Paul Morphy με οκτώ. Στον 20ο αιώνα ο Pillsbury έπαιξε με είκοσι, ο Koltanowsky με 34 και ο Αργεντίνος Najdorf το 1947 έκανε ένα ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα 45 σκακιστές χωρίς να βλέπει τις σκακιέρες! Το ρεκόρ έμοιαζε στοιχειωμένο, καθώς κανείς δεν τολμούσε καν να δοκιμάσει να το καταρρίψει. Κι όμως πριν από λίγο καιρό ο Ουζμπέκος γκρανμαίτρ Timur Gareyev έγραψε ιστορία παίζοντας ταυτόχρονα 48 παρτίδες με δεμένα τα μάτια.
Το τυφλό (blind) σκάκι είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα. Ο παίκτης δεν επιτρέπεται να δει τη σκακιέρα ούτε να αγγίξει τα κομμάτια και τα πιόνια. Του ανακοινώνουν τις κινήσεις και αυτός με τη σειρά του υπαγορεύει την κίνηση του σε ένα βοηθό του που την παίζει σε κάθε σκακιέρα. Όλη την παρτίδα την παίζει στο μυαλό του. Το να παίξει, βέβαια, κάποιος ταυτόχρονα περισσότερες από μια παρτίδες blind, αγγίζει τα όρια του ανθρώπινου μυαλού.
O 28χρονος γκρανμαίτρ Timur Gareyev γεννήθηκε στην Τασκένδη, αλλά τώρα έχει μετακομίσει μόνιμα στις Η.Π.Α. και μένει στην Καλιφόρνια. Έχει φθάσει μέχρι 2682 στην διεθνή αξιολόγηση με το σύστημα ELO.
 
 Στις 4 Δεκεμβρίου 2016, στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, o Timur Gareyev έπαιξε εναντίον 48 αντιπάλων σε ένα σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο) με δεμένα μάτια που διήρκεσε σχεδόν 20 ώρες και έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ένα πραγματικά απίστευτο επίτευγμα ανθρώπινης δύναμης και αντοχής. Ωστόσο, ο δρόμος προς το ρεκόρ χρειάστηκε μεγάλη προετοιμασία στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με κορυφαίους ειδικούς σε τεχνικές μνήμης, αλλά και έφερε αντίπαλο του σε μια συγκινητική στιγμή τον τελευταίο επιζώντα αντίπαλο του Najdorf στο σιμουλτανέ του  1947, τον 92χρονο Βραζιλιάνο Luciano de Nilo Andrade που εξέφρασε τη διακαή επιθυμία του να συμμετάσχει 70 χρόνια μετά και στο επόμενο παγκόσμιο ρεκόρ. Τελικά έπαιξε την παρτίδα του μέσω ίντερνετ και έγραψε ιστορία.
Κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι για να πραγματοποιήσει τέτοια κατορθώματα μεγάλης πνευματικής δυσκολίας  είναι προικισμένος με υπεράνθρωπες ικανότητες, όμως η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε 6 μήνες εντατικής προετοιμασίας.  Συναντήθηκε σε τακτική βάση  με ειδικούς της μνήμης όπως ο James Jorasch.  Ο Gareyev έτσι ανέπτυξε  μια ιδιαίτερη τεχνική και παίζει το σιμουλτανέ ανεβασμένος σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, και κάνοντας στην ιδιαίτερα δύσκολη για το blind σκάκι φάση του ανοίγματος πολλές κινήσεις με τα χέρια που τον βοηθούν να διαχωρίσει τις 48 σκακιέρες και να δημιουργήσει οπτικές παραστάσεις στο μυαλό του. Το σιμουλτανέ για το παγκόσμιο ρεκόρ είχε και τα απρόοπτα του. Ξαφνικά μετά τις πρώτες επτά κινήσεις ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού της πυρασφάλειας. Η αίθουσα εκκενώθηκε και ο Gareyev ήταν εμφανώς απογοητευμένος, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει το κάλυμμα των ματιών του. Ο διαπεραστικός ήχος συνέχισε ασταμάτητα για δέκα λεπτά, μέχρι να σβήσει μια μικροπυρκαγιά στην κουζίνα του πανεπιστημίου. Οι παίκτες επανήλθαν και ο Gareyev όχι μόνο συνέχισε, χωρίς να έχει ξεχάσει καμία παρτίδα, αλλά θυμόταν και ένα-προς ένα τα ονόματα και των 48 αντιπάλων!
Τέλος, μετά από σχεδόν 20 ώρες, ο Timur Gareyev τελειώσει το σιμουλτανέ με 35 νίκες, 7 ισοπαλίες.
Παράβολα συμμετοχής: σιμουλτανε 50 ατόμων 10€, σιμουλτανέ μπλάιντ 30€). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, συνεπώς όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να το δηλώσουν έγκαιρα στο 6944641750.