Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τιμώμενο πρόσωπο τον Χάρη Ξανθουδάκη

Παλαιό Φρούριο
28 Μαΐου 2017 / 09:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο αποχωρών -έπειτα από 25 συναπτά έτη ακαδημαϊκού έργου στην Κέρκυρα- καθηγητής Χάρης Ξανθουδάκης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην καθιερωμένη συναυλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

του Ιονίου Πανεπιστημίου, εν όψει και του τέλους του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, το Σάββατο 27 Μαΐου. Πριν την έναρξή της, ο Πρόεδρος του ΤΜΣ, Ευστάθιος Μακρής, και ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωσήφ Παπαδάτος, αναφέρθηκαν με τα θερμότερα λόγια στην πολυετή προσφορά του Χάρη Ξανθουδάκη στο ΤΜΣ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και στην ελληνική μουσική γενικότερα.



Με τη σειρά του, ο κ. Ξανθουδάκης μίλησε για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας το ότι αφήνει το Τμήμα σε καλά χέρια. Επίσης, ανέφερε πως θα συνεχίσει να διδάσκει (αφιλοκερδώς) στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, κάτι που σίγουρα αποτελεί ευτύχημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο καθαρά καλλιτεχνικό σκέλος, η συναυλία άνοιξε με ένα έργο εκτός προγράμματος. Ο λόγος για το Magnificat του Arvo Pärt, που αποδόθηκε εξαίσια από το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ, υπό την διεύθυνση της Μιράντας Καλδή. Στη συνέχεια, η Μικτή Χορωδία του ΤΜΣ και ο soloist πιανίστας Αλέξανδρος Κομνάς, με τη συνοδεία κουιντέτου εγχόρδων, ερμήνευσαν τη Mass (Λειτουργία) του Αμερικάνου συνθέτη Steve Dobrogosz, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη.

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την Λειτουργία, ένα από τα γνωστότερα έργα του Χάρη Ξανθουδάκη, από τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΤΜΣ, υπό την διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου. Soloist ήταν η mezzo soprano Δέσποινα Πούρικα.