Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορωδία Κέρκυρας: «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ενώπιον του ΠτΔ

Χορωδία Κέρκυρας
20 Μαΐου 2017 / 13:45

Συνέντευξη με τη μαέστρο Χριστίνα Καλλιαρίδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης της α.ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο δημότη Κέρκυρας, η Αντρική Χορωδία Κέρκυρας θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την τρίτη εκδοχή της μελοποίησης του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, επί του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. 
Εν όψει της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, συνομιλήσαμε με τη μαέστρο της Χορωδίας Κέρκυρας, Χριστίνα Καλλιαρίδου, η οποία και μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την προετοιμασία της παρουσίασης του έργου.
 
·         Κυρία Καλλιαρίδου, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια γενικά για την εκδήλωση της 21ης Μαΐου.
_Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλεως. Κατά την εκδήλωση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Κέρκυρας στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων, η Χορωδία Κέρκυρας θα παρουσιάσει σύντομο πρόγραμμα, με αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Νικόλαου Μάντζαρου, στην τρίτη εκδοχή του.
 
·         Γιατί επιλέξατε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και μάλιστα τη συγκεκριμένη εκδοχή του, για την εν λόγω τελετή;
_Η εκτέλεση του έργου ήταν ανάθεση του Δήμου Κέρκυρας προς τη Χορωδία Κέρκυρας. Πρόκειται για έργο γραμμένο για ανδρική χορωδία και πιάνο, του οποίου η τρίτη εκδοχή δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ολόκληρη. Επιθυμία του Δήμου είναι η καταγραφή του έργου σε ψηφιακό δίσκο για περαιτέρω προβολή τόσο του ίδιου του έργου, όσο και της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προετοιμασίας της Χορωδίας, ορίστηκε από το Δήμο μια σύντομη παρουσίαση του έργου κατά την τελετή της βράβευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
·         Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυσκολίες αυτού του έργου για να αποδοθεί από ένα φωνητικό σχήμα όπως η Αντρική Χορωδία Κέρκυρας; Πως τις αντιμετωπίζετε;
_Η χορωδιακή γραφή του Νικόλαου Μάντζαρου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες ως προς την χρήση των ανδρικών φωνών. Οι δύο επάνω φωνές (τενόρε Ι και τενόρε ΙΙ), είναι γραμμένες σε πολύ υψηλή θέση, οι δυο χαμηλότερες φωνές του βαρυτόνου και του μπάσου κινούνται συχνά μεταξύ πολύ χαμηλής και πολύ υψηλής θέσης, ενώ αρκετές φορές υπάρχει διασταύρωση φωνών. Η χρήση των παρεστιγμένων φθόγγων είναι συχνή και χαρακτηριστική σε διάφορες ρυθμικές αγωγές (αργές ή γρήγορες), η υφή είναι είτε ομοφωνική, με απαιτητική ρυθμική ακρίβεια, είτε πολυφωνική σε μορφή μιμήσεων και φούγκας, με πλούσια μελωδική κίνηση. Γενικά η χορωδιακή γραφή αυτού του έργου έχει έντονα στοιχεία οργανικής μουσικής. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσδίδουν δυσκολίες στην προετοιμασία, όταν μάλιστα το έργο εκτελείται για πρώτη φορά ολόκληρο και δεν υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα άλλων εκτελέσεων ως αναφορά προς μελέτη. Έτσι αποτελεί μια πρόκληση για τη Χορωδία Κέρκυρας που, ενώ δεν είναι χορωδία επαγγελματική, διαθέτει πείρα, αντοχές και πολλή όρεξη για δουλειά. Μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης του έργου, οι χορωδοί αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του με μεθοδικότητα, πειθαρχία, εφαρμογή ειδικών τεχνικών ερμηνείας και φυσικά με αδιάλειπτη παρουσία στις πρόβες.
Θα ήθελα δε να ευχαριστήσω την Καθηγήτρια κ. Μιράντα Καλδή και το ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, που πρότεινε σε φοιτητές του Τμήματος να συμμετάσχουν ως μέλη στη χορωδία μας για την εκμάθηση και παρουσίαση του έργου. Πιστεύω πως είναι και για αυτούς μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όχι μόνο ως προς τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά και ευρύτερα ως προς την συμμετοχή τους σε μια ανδρική χορωδία. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο για άλλη μια φορά να αναφέρω ότι η Χορωδία Κέρκυρας είναι μια από τις λιγοστές ανδρικές χορωδίες στην Ελλάδα σήμερα και, σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη της Interkultur, στις 100 πρώτες ανδρικές χορωδίες που διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ της  διεθνώς, η Χορωδία Κέρκυρας κατέχει την 40ή θέση.
 
·         Εν τέλει, ποια είναι για εσάς η σημασία της παρουσίασης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»;
_Η πρώτη εκτέλεση του έργου καθαυτή αποτελεί για εμάς πολύ σημαντικό βήμα και ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη. Σημαντικό βήμα, διότι η Χορωδία Κέρκυρας καλλιτεχνικά επιχειρεί να δώσει μια νέα διάσταση στον προσανατολισμό και την ταυτότητά της και ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη, διότι μας προτάθηκε το έργο από τον Δήμο Κέρκυρας με σκοπό την προβολή του τόπου και της πολιτισμικής του κληρονομιάς.
 
·         Θα θέλατε να συμπεριλάβετε στο ρεπερτόριο της Χορωδίας Κέρκυρας περισσότερα ανάλογα έργα Επτανησίων και, γενικότερα, Ελλήνων μουσουργών; Και, αν ναι, γιατί;
_Είναι απαραίτητο η Χορωδία Κέρκυρας να μελετήσει ρεπερτόριο με έργα Ελλήνων συνθετών, καταρχήν Επτανησίων, ώστε να προβληθεί ο ιδιαίτερος μουσικός πολιτισμός του Ιονίου, αλλά και ευρύτερα, προκειμένου να προσφέρει κίνητρο και σε νέους συνθέτες να δραστηριοποιηθούν στη χορωδιακή μουσική, ιδιαίτερα δε στη γραφή για ανδρική χορωδία.
 
·         Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αναφέρετε επιγραμματικά ποια τα ευρύτερα σχέδια και οι στόχοι της Χορωδίας Κέρκυρας για το άμεσο μέλλον;
_Στις επιδιώξεις της χορωδίας είναι η διεύρυνση του μέχρι τώρα ρεπερτορίου της και ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητάς της σε νέες βάσεις και δεδομένα, για να διασφαλίσει την ανοδική πορεία της και την ανατροφοδότησή της Όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα εμφανίσεων και συναυλιών της Χορωδίας Κέρκυρας, αυτό ανακοινώνεται από την διοίκηση της χορωδίας με δελτίο τύπου σε τακτά διαστήματα και αφορά συνολικά τις δράσεις όλων των Τμημάτων αυτής.
 
·         Κυρία Καλλιαρίδου σας ευχαριστούμε πολύ.

Δείτε αποσπάσματα από τις πρόβες