Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε φάση ανεύρεσης οικοπέδου μπαίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο

Επιχειρηματικό Πάρκο
19 Μαΐου 2017 / 15:55

Την επίσημη παρουσίαση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου ΑΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι φορείς που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που ανέλαβε την ίδρυση της ειδικού σκοπού εταιρείας.

Μπήκαν οι βάσεις για την πολυαναμενόμενη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην Κέρκυρα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Η λειτουργία του θεωρείται ότι θα αποτελέσει λύση για σημαντικά προβλήματα «συμβίωσης» επιχειρήσεων με πυκνοκατοικημένες ή/και τουριστικές περιοχές. Πρόσφατα παραδείγματα, οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Γουβιών και Βαρυπατάδων για την ύπαρξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και καυσίμων στην περιοχή τους. Θα αποτελεί παράλληλα μια έκταση με όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων, ρυμοτομίας, τεχνολογίας και ασφάλειας. Διευκρινίζεται ότι το Πάρκο προορίζεται για φιλοξενία μέσης και χαμηλής όχλησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων και όχι για βαριές οχλούσες χρήσεις (βιομηχανία, διαχείριση απορριμμάτων).

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας Α.Ε., πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στην έδρα της εταιρείας, Σαμάρα 13 (4ος όροφος). Μετά από ψηφοφορία το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Τσούκας Διονύσης
Αντιπρόεδρος: Καββαδίας Βασίλης
Ταμίας: Στραβοράβδης Διονύσης
Μέλη: Απέργης Σταμάτης, Βλαχόπουλος Σπύρος, Κιτσάκης Κώστας, Περούλης Ανδρέας, Σαλβάνος Τάσος και Χονδρογιάννης Γιώργος.

Από αριστερά: Σταμάτης Απέργης, Διονύσης Στραβοράβδης, Βασίλης Καββαδίας, Διονύσης Τσούκας


Μέτοχοι της εταιρείας είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Κέρκυρας και η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι οποίοι συμμετέχουν με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 56.000ευρώ (40.000 ευρώ το ΠΤΑ, 10.000 ευρώ ο Δήμος Κέρκυρας και 2.000 ευρώ ο καθένας από τους άλλους φορείς).

Την έναρξη της παρουσίασης έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος τονίζοντας ότι η η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκτιμά ότι η ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου μέσης και χαμηλής όχλησης στην Κέρκυρα, θα επιλύσει σημαντικά ζητήματα λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει προοπτικές ίδρυσης νέων, θα ενησχύσει την ανταγωνιστικότητά τους και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης.

Για έδρα της εταιρείας, παραχωρήθηκε από την ΠΕ Κέρκυρας για λόγους οικονομίας γραφείο στον 4ο όροφο, όπου στεγάζεται η γραμματεία της εταιρείας, το καταστατικό της Εταιρείας καταχωρήθηκε στο γενικό Εμπορικό Μητρώο, έχει ήδη ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ και εκκρεμεί η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.

Σύντομα η πρόσκληση ενδιαφέροντος
 
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το κείμενο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση του οικοπέδου για την εγκατάσταση του Επιχειρηματικού Πάρκου και προετοιμάζεται το περιεχόμενο του φακέλου και των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν για την χορήγηση της άδειας έγκρισης εγκατάστασης του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την εύρεση χρηματοδότησης για την απαραίτητες μελέτες και οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά στην Εταιρεία.
 
«Υπήρχε υστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα και είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες» δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, επισημαίνοντας την έλλειψη συλλογικής αντίληψης στα μεγάλα ζητήματα. Πιστεύουμε σε αυτή την ιδέα, είπε, και ως Δήμος θα αγκαλιάσουμε το Επιχειρηματικό Πάρκο για να γίνει πραγματικότητα.

Τρείς προϋποθέσεις
 
Τη στήριξη του Επιμελητηρίου εξέφρασε ο Πρόεδρος Γιώργος Χονδρογιάννης και δήλωσε ότι για να γίνει πραγματικότητα το Επιχειρηματικό Πάρκο θα χρειαστούν χρήματα, οικόπεδο και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ενώ επεσήμανε ότι αναγκαίος είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός.
 
Την ικανοποίησή τους δήλωσαν και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, με τον Γιώργο Τσερεμή από την Ιόνιο Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας να ευχαριστεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την πρωτοβουλία, η οποία τυγχάνει της στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου.