Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 21ης Μαΐου

21η Μαϊου
18 Μαΐου 2017 / 11:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθεί ο φετινός εορτασμός της 21ης Μαΐου στην Κέρκυρα. Παράλληλα ο ΠτΔ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Κέρκυρας και επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό έχουν ως εξής:

Σάββατο 20 Μαΐου 2017
Ώρα 8.00: Έναρξη εορτασμού με χαρμόσυνες Κωδωνοκρουσίες, Σημαιοστολισμό Δημοσίων Καταστημάτων, ΝΠΔΔ, Τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων και οικιών μέχρι τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου.
Ώρα 18:30: Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Γαρίτσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αειμνήστων: Πρωτεργάτη της Ένωσης Μητροπολίτη Αθανασίου και των Επιφανών Τέκνων της Κέρκυρας που συντέλεσαν στην Ένωση. Κατάθεση στεφάνου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριο στον τάφο του Αείμνηστου Ιεράρχη. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερή Μονή Πλατυτέρας, στον τάφο του Αείμνηστου πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Δήμαρχο Κέρκυρας, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Ώρα 19.00: Υπογραφή στο Ιστορικό Δημαρχείο Σύμφωνου Φιλίας μεταξύ των Δήμων της Κέρκυρας και του Bar.
Ώρα 19:30: Επίσκεψη στο Ιστορικό Δημαρχείο των Αντιπροσωπειών των Αδελφοποιημένων Πόλεων.
Για τις εκδηλώσεις αναμένονται στην Κέρκυρα αντιπροσωπείες πόλεων με τις οποίες ο Δήμος έχει συνάψει σχέσεις (Σύμφωνα Συνεργασίας / Αδελφοποιήσεις / Δίκτυα). Πρόκειται για αντιπροσωπείες από:
* Πρέβεζα, Ναύπλιο, Αίγινα, Δελφοί
* Novisad,  Krusevats (Σερβία),
*Άγιοι Σαράντα (Αλβανία),
*Koper – Kapodistrias (Σλοβενία),
*Αμμόχωστος,  Άσσια, Πάφος (Κύπρος),
*Bari (Ιταλία),
* Troisdorf,  Trossingen (Γερμανία), 
* Bar (Μαυροβούνιο)

Ώρα 21:00: Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Παλαιό Φρούριο. Εκδήλωση για την 153η Επέτειο της Ένωσης με την συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και της Δημοτικής Χορωδίας {San Giacomo}.
Ώρα 21:15: Φωταγώγηση των οδών, πλατειών, των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, ΝΠΔΔ, Τραπεζών, Αρχαιολογικών Χώρων και Ιστορικών Μνημείων.

Κυριακή 21 Μαΐου 2017
Ώρα 08:00: Θούρια και εμβατήρια από τις Φιλαρμονικές στους δρόμους της πόλης. Έπαρση Σημαίας στο Παλαιό Φρούριο και συμμετοχή Φιλαρμονικής και Στρατιωτικού Τμήματος που θα παραταχθούν στο χώρο προ της πύλης.
Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος.
Ώρα 11:00: Πανηγυρικός της ημέρας στο κτίριο της Ιονίου Βουλής. Θα εκφωνήσει η κα Σοφία Αικατερίνη Πανταζή, αναπληρώτρια Διευθύντρια Γενικών Αρχείων Κράτους Νομού Κερκύρας με θέμα: « Η μετάβαση από το Ιόνιο Κράτος στο Ελληνικό Βασίλειο : ένας πανηγυρικός απόλογος».
Στη διάρκεια εκφώνησης του πανηγυρικού στην Ιόνιο Βουλή θα εκτεθούν η Σημαία  της Επτανήσου Πολιτείας (1800 – 1807) και η Σημαία του Ιονίου Κράτους (1816 – 1864). Πρόκειται για 2 ιστορικά κειμήλια που ανήκουν στο Δήμο της Κέρκυρας.
Ώρα 11:45: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας . Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πρωτεργατών και αγωνιστών της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Ώρα 12:00: Παρέλαση παραδοσιακών συγκροτημάτων με τοπικές ενδυμασίες, τμημάτων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου, τμημάτων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Κέρκυρας, Οδηγών, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών: «Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας», Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας «Ο Σπύρος Σαμάρας», Φιλαρμονική Ένωση «Ο Καποδίστριας». Συγκέντρωση τμημάτων επί της οδού Αγωνιστών Πολυτεχνείου. Χώρος εκκίνησης:Αγωνιστών Πολυτεχνείου και χώρος τερματισμού: Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Μετά την παρέλαση, θα γίνει επίδειξη από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας,   στον όρμο της Γαρίτσας.
Ώρα 17:30: Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Τελετή ανακήρυξης ως επίτιμου δημότη Κέρκυρας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο περιστύλιο των Ανακτόρων και στα πλαίσια της ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Προκόπη  Παυλόπουλου ως Επιτίμου Δημότη από τον Δήμο Κέρκυρας, θα παρουσιαστούν από την ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Κέρκυρας σε πρώτη παγκόσμια πρώτη αποσπάσματα από την 3η εκδοχή του Ύμνου εις την Ελευθερία του Νικολάου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.
Ώρα 20:00: Υποστολή Σημαίας στο Παλαιό Φρούριο με συμμετοχή Φιλαρμονικής και Στρατιωτικού Τμήματος που θα παραταχθούν στο χώρο προ της πύλης.
Ώρα 21:15: Φωταγώγηση των οδών, πλατειών, των Δημοσίων και Δημοτικών, ΝΠΔΔ, Τραπεζών, Αρχαιολογικών Χώρων και Ιστορικών Μνημείων.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017
Ώρα 11.00: Γενική Συνέλευση των πόλεων του Δικτύου Καποδίστρια  (Κέρκυρα, Αίγινα, Ναύπλιο, Αμμόχωστος, Koper – Kapodistrias).

Επίτιμος Διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά τη Συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου 2016 αποφάσισε να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τιμώντας τη λαμπρή προσφορά του ως επιστήμονα και ακαδημαϊκού διδασκάλου, η οποία έχει ευρύτατα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αναγνωριστεί. Η απόφαση του Τμήματος Ιστορίας, που επικυρώθηκε από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί, παράλληλα, αναγνώριση της εν γένει προσφοράς της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συνεπούς κήρυκα της ανθρωπιστικής παιδείας και των δημοκρατικών αξιών καθ’ όλη την ακαδημαϊκή και πολιτική του πορεία. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2017, ώρα 18.30 στην αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιόνιος Ακαδημία). Η είσοδος θα επιτρέπεται με επίδειξη προσωπικής πρόσκλησης. Πέρας προσέλευσης 18.00.

Πρόγραμμα τελετής

Είσοδος του τιμωμένου και των μελών της Συγκλήτου
Έναρξη – Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Αναπλ. Καθηγητή Βάιο Βαϊόπουλο.
Aνάγνωση του Ψηφίσματος του Τμήματος Ιστορίας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αναπλ. Καθηγητή Βάιο Βαϊόπουλο.
Έπαινος (Laudatio) του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Νικόλαο Καραπιδάκη.
Ανάγνωση του Διδακτορικού Τίτλου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο.
Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο και τα διάσημα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Αναπλ. Καθηγητή Βάιο Βαϊόπουλο.
Επίδοση Ψηφίσματος και Διδακτορικού Διπλώματος
Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ με θέμα: «Η ιστορική εξέλιξη της έννοιας του Κράτους Δικαίου».
Πέρας τελετής.